Μια selfie προκάλεσε ζημιά σε έργα του Salvador Dali και του Francisco Goya

-international-arts-center-main-avenue-selfie-1
ΤΡΙΤΗ, 06 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Ο αναπληρωτής διευθυντής της ρωσικής γκαλερί ζήτησε να ασκηθούν διώξεις για την απροσεξία μιας επισκέπτριας.

Τέσσερις γυναίκες ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τον νόμο λόγω μιας selfie που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί ζημιά σε δύο έργα των Salvador Dali και Francisco Goya. Η ομάδα των γυναικών είχε επισκεφτεί το Διεθνές Κέντρο Τεχνών «Main Avenue» στην Αικατερινούπολη της Ρωσίας, όπου φιλοξενούνται έργα των δύο καλλιτεχνών.

Όπως φαίνεται από το βίντεο που δημοσίευσε το ρωσικό Υπουργείο Εσωτερικών, τρεις γυναίκες διακρίνονται να βλέπουν έργα σε έναν τοίχο της γκαλερί, μια εκ των οποίων βγάζει φωτογραφία με το κινητό της, όταν ξαφνικά πέφτει μια κατασκευή στην οποία ήταν κρεμασμένα τα έργα. Στην γωνία της πεσμένης κατασκευής βρίσκεται ένας σαστισμένος επισκέπτης, ενώ γρήγορα συγκεντρώνεται πλήθος για να δει τη ζημιά.

Σύμφωνα με δηλώσεις εργαζόμενου στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, «μια ομάδα γυναικών – ήταν τέσσερις – συμπεριφέρθηκαν ανάρμοστα» και προξένησαν ζημιές σε δύο έργα τέχνης, μια χαλκογραφία του Goya από τη σειρά «Los Caprichos» και μια ερμηνεία του συγκεκριμένου έργου από τον Dali.

Ο εργαζόμενος στη συνέχεια αποκάλυψε πως στο έργο του Goya έσπασε μονάχα η κορνίζα και το προστατευτικό γυαλί, ενώ οι ζημιές στο έργο του Dali είναι πιο σοβαρές. Παράλληλα εξήγησε πως έχει ξεκινήσει έρευνα  για το συμβάν, ενώ μια ομάδα ειδικών εξετάζει τα έργα σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Ρωσικό Υπουργείο Εσωτερικών

Για την ώρα παραμένει άγνωστο το ύψος της ζημιάς, καθώς και εάν οι τέσσερις γυναίκες θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες. Ο αναπληρωτής διευθυντής της γκαλερί έχει ζητήσει εγγράφως από τις αρχές να τους ασκηθεί δίωξη, ενώ, σύμφωνα με άρθρο του CNN, η τοπική αστυνομία έχει ξεκινήσει την δική της έρευνα, αλλά δεν προτίθεται να απαγγείλει κατηγορίες.