«Χαμένο» σενάριο του Stanley Kubrick από το 1956 σε πλειστηριασμό

stanley-kubrick
ΠΕΜΠΤΗ, 08 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Όποιος το αποκτήσει με στόχο να γυρίσει μια ταινία θα πρέπει πρώτα να βγάλει άκρη με τα μπλεγμένα πνευματικά δικαιώματα.

Το περασμένο καλοκαίρι βρέθηκε ένα σενάριο που είχε γράψει ο Stanley Kubrick, αλλά παρέμεινε «στο συρτάρι» της MGM για πολλές δεκαετίες, όταν το στούντιο αποφάσισε να μη συνεχίσει με την παραγωγή της ταινίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το σενάριο θα βγει «στο σφυρί» στις 20 Νοεμβρίου από τον οίκο Bonhams στη Νέα Υόρκη και, σύμφωνα με τους εκτιμητές, ενδέχεται να πουληθεί για 20.000 δολάρια.

Οι λόγοι για τους οποίους δεν προχώρησε η παραγωγή του σεναρίου δεν είναι απολύτως ξεκάθαροι, ενδέχεται να σχετίζεται όμως με τη σκανδαλιστική θεματολογία της ταινίας. Το σενάριο του Kubrick είναι βασισμένο στο «Burning Secret» του Stefan Zweig που εκδόθηκε το 1913 και αφηγείται την ιστορία ενός άνδρα που πιάνει φιλίες με ένα δεκάχρονο αγόρι με απώτερο στόχο να αποπλανήσει τη μητέρα του.

Warner Bros

Ο Kubrick έγραψε το σενάριο σε συνεργασία με τον Αμερικάνο συγγραφέα, Calder Willingham, το 1956, με τον οποίο συνεργάστηκε ξανά την επόμενη χρονιά στο αντιπολεμικό έργο «Σταυροί στο μέτωπο» με τον Kirk Douglas. Με τον σκηνοθέτη να χτίζει ακόμα την καριέρα του – είχε μόλις κυκλοφορήσει το νουάρ δράμα «Το χρήμα της οργής» – η MGM είχε δισταγμούς και αποφάσισε να μην προχωρήσει τελικά με την ταινία.

Ο τυχερός που θα αποκτήσει το σενάριο θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα εφόσον θελήσει να γυρίσει την ταινία, καθώς τα σχετικά δικαιώματα είναι αρκετά μπλεγμένα. Η MGM – η οποία έχει αλλάξει χέρια από την εποχή που γράφτηκε το σενάριο – δεν είναι σίγουρη εάν έχει πνευματικά δικαιώματα, ενώ αντίστοιχη άγνοια επί του θέματος εξέφρασε η οικογένεια του σκηνοθέτη.

Παράλληλα όμως, το πρωτότυπο μυθιστόρημα του Zweig έχει ήδη μεταφερθεί αρκετές φορές στη μεγάλη οθόνη. Ο Andrew Birkin, στενός συνεργάτης του Kubrick, γύρισε μια δική του εκδοχή το 1988 με τους Klaus Maria Brandauer, Faye Dunaway και David Eberts στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η ταινία του Birkin, η οποία δεν βασίστηκε στο σενάριο του Κubrick, τιμήθηκε με το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας την ίδια χρονιά.