Τι τρώμε για επαναφορά μετά από ένα γεύμα με junk food

giaourti-murtila
ΤΡΙΤΗ, 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Παρασυρθήκατε στον κόσμο της πίτσας, των μπέργκερ, του σουβλακιού, του προφιτερόλ και της μπίρας; Το κακό μπορεί να έγινε, αλλά υπάρχουν κάποιες τροφές που μπορείτε να καταναλώσετε στη συνέχεια, ώστε να μειώσετε την επίδραση που έχει αυτό το φαγητό στον οργανισμό σας και να βελτιώσετε την πέψη και την ενέργειά σας. Όπως οι παρακάτω.

Γιαούρτι με μύρτιλα
Μπορεί να μην έχετε όρεξη για κάτι τέτοιο, αλλά αν το προηγούμενο βράδυ ήταν το βράδυ της υπερβολής, είναι το ιδανικό πρωινό, για να δώσετε ώθηση στον μεταβολισμό σας. Το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά, δηλαδή καλά βακτήρια που συμβάλλουν στην εξισορρόπηση της χλωρίδας του εντέρου και στη μείωση της φλεγμονής που προκαλούν οι junk τροφές, η ζάχαρη και το αλκοόλ, ενώ τα μύρτιλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργήθηκαν από ένα τέτοιο γεύμα.

Πράσινο τσάι
Αν χρειάζεστε μια δόση ενέργειας στο πρωινό σας, το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προλαμβάνουν τη ζημιά του ανθυγιεινού γεύματος και βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου του αίματος, που είναι σημαντικό αν το έχετε παρακάνει με τα γλυκά και το αλκοόλ.

Νερό
Μαζί με την καφεΐνη, θα χρειαστεί να πιείτε και αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η ενυδάτωση είναι το «κλειδί», ειδικά έπειτα από μια βραδιά υπερκατανάλωσης junk φαγητού. Το νερό θα σας βοηθήσει να διώξετε τις τοξίνες, θα κάνει καλό στην πέψη και θα βοηθήσει στο φούσκωμα που προκαλεί αέρια.

Ομελέτα λαχανικών
Τα αυγά, εκτός του ότι περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, μας παρέχουν και το αμινοξύ κυστεΐνη, το οποίο διασπά την τοξίνη από το αλκοόλ ακεταλδεΰδη, αφήνοντάς την να αποβληθεί αό τα ούρα. Την ίδια στιγμή, τα λαχανικά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως το σπανάκι και η ντομάτα, μας βοηθούν να ξεφουσκώσουμε και να έχουμε καλύτερη πέψη. Προτιμήστε την ομελέτα σας χωρίς τυρί και μπέικον, καθώς είναι πλούσια σε λιπαρά και καθυστερούν την έλευση του φαγητού στο λεπτό έντερο, που σημαίνει κι άλλο φούσκωμα, αέρια και κράμπες.

Τσάι μέντας ή πιπερόριζας
Αν έχετε έντονο φούσκωμα και κράμπες ή αισθάνεστε δυσπεψία, η πιπερόριζα (τζίντζερ) και το τσάι μέντας μπορούν να βοηθήσουν. Θεωρούνται και τα δύο αντισπασμωδικά, που σημαίνει ότι χαλαρώνουν τους μυς στο πεπτικό και επιτρέπουν στα αέρια να περάσουν πιο εύκολα, μειώνοντας τον πόνο. Πέραν αυτού, είναι χωρίς καφεΐνη, που σημαίνει ότι μετρούν ως πρόσληψη νερού.

Μπανάνες
Αν το παρακάνατε με το αλκοόλ, η αφυδάτωση καιροφυλακτεί και οδηγεί τον οργανισμό σε απώλεια ηλεκτρολυτών, όπως κάλιο, το οποίο βρίσκουμε στις μπανάνες, το νερό καρύδας, όπως και τις πατάτες. Το κάλιο θα σας βοηθήσει να εξισορροπήσετε επιδράσεις όπως φούσκωμα από το πολύ νάτριο αλμυρών σνακ που ενδεχομένως να περιείχε το ανθυγιεινό γεύμα σας.

Βρώμη
Αν το υπερβολικό γεύμα σας και το αλκοόλ σας έχουν προκαλέσει λίγη ναυτία, τότε καλύτερα αντί για γιαούρτι ή ομελέτα να προτιμήσετε λίγη βρώμη με αχλάδι. Αυτό το γεύμα είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, σε μέταλλα και βιταμίνες, ενώ κάνει καλό και στο στομάχι. 

Φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό
Το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ, το πεπόνι, το ροδάκινο, τα σμέουρα είναι φρούτα που μας παρέχουν πολύ νερό. Αν το να πιείτε σκέτο νερό σας πέφτει «βαρύ» τα φρούτα αυτά θα βοηθήσουν, θα σας ενυδατώσουν και θα αποκαταστήσουν τις βιταμίνες και τα μέταλλα που θα σας χαρίσουν ενέργεια. Συν τοις άλλοις, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στην πέψη.