Ξέρατε ότι οι θερμίδες που καίμε εξαρτώνται από την ώρα της ημέρας;

gunaika-gumnastiki-askisi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο αριθμός των θερμίδων που καίει ένας άνθρωπος ενώ ξεκουράζεται, αλλάζει αναλόγως με την ώρα της ημέρας.

Μπορεί να μην το φανταζόσασταν, αλλά καθώς ξεκουράζεστε αργά το απόγευμα και νωρίς το βράδυ καίτε 10% περισσότερες θερμίδες από τις πρώτες πρωινές ώρες, σύμφωνα με ερευνητές και δημοσίευσή τους στο Current Biology.

Τα ευρήματα ενισχύουν για άλλη μια φορά το σημαντικό ρόλο του κιρκαδικού ρυθμού στο μεταβολισμό μας και βοηθούν στην εξήγηση του γιατί οι αλλαγές στην ώρα του φαγητού και του ύπνου λόγω δουλειάς ή άλλων παραγόντων, μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να πάρουμε βάρος.

Για να καθορίσουν τις αλλαγές κατά τη διάρκεια της ημέρας στον μεταβολισμό, πέραν της επίδρασης που έχει μια δραστηριότητα, η διατροφή, ο κύκλος ύπνου κ.ο.κ., οι ερευνητές μελέτησαν επτά ανθρώπους σε ειδικές συνθήκες εργαστηρίου χωρίς καμία ένδειξη του τι ώρα είναι. Δεν υπήρχαν καθόλου ρολόγια, παράθυρα, τηλέφωνα ή διαδίκτυο ενώ οι συμμετέχοντες είχαν συγκεκριμένες ώρες που πήγαιναν για ύπνο και ξυπνούσαν. Κάθε βράδυ, οι ώρες αυτές προσαρμόζονταν σε τέσσερις ώρες αργότερα, σαν να ταξίδευαν περνώντας τέσσερις ώρες ζώνης κάθε μέρα για τρεις εβδομάδες.

Λόγω του ότι εφάρμοζαν το ισοδύναμο του να ταξιδεύουν στον κόσμο κάθε εβδομάδα, το βιολογικό τους ρολόι δεν μπορούσε να ακολουθήσει και κυμαινόταν στον δικό του ρυθμό. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να μετρήσουν τον μεταβολικό ρυθμό σε όλες τις βιολογικές ώρες της ημέρας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η κατανάλωση ενέργειας είναι στο χαμηλότερό της στην κιρκαδική φάση που οι ερευνητές όρισαν ως ~0°, η οποία ανταποκρίνεται στην πτώση της θερμοκρασίας του σώματος αργά τη βιολογική νύχτα. Αντιθέτως, η κατανάλωση ενέργειας έφτανε στην κορύφωσή της (~180°) περίπου 12 ώρες μετά, κατά το βιολογικό απόγευμα με βράδυ.

Αυτό δείχνει ότι δεν παίζει ρόλο μόνο το τι τρώμε αλλά και το πότε τρώμε και ξεκουραζόμαστε στην ενέργεια που καίμε ή αποθηκεύουμε ως λίπος. Η τάξη και η συστηματοποίηση στις συνήθειές μας, όσον αφορά το φαγητό και τον ύπνο παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στη συνολική μας υγεία, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι στη συνέχεια θα ερευνήσουν το πώς η όρεξη και η απόκριση του οργανισμού στο φαγητό ποικίλλει μέσα στην ημέρα. Ερευνούν, επίσης, πώς η ώρα, η διάρκεια και η ομαλότητα του ύπνου μπορεί να επηρεάσει αυτές τις αποκρίσεις.