Κρασί & τυρί: τα πιο ταιριαστά «ζευγάρια» που θα σας ξετρελάνουν

krasi-kai-turi-ta-pio-tairiasta-zeugaria-pou-tha-sas-ksetrelanoun-turi-ta-pio-tairiasta-zeugaria-pou-tha-sas-ksetrelanoun

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 08 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

Κρασί και τυρί… δύο προϊόντα με έντονη «φυσιογνωμία» και χαρακτηριστική γεύση. Οι ποικιλίες και τα είδη, αφθονούν και στις δύο περιπτώσεις. Το θέμα είναι να γίνει ένα καλό «πάντρεμα» μεταξύ τους, ώστε η απόλαυση που μας προσφέρει το καθένα ξεχωριστά, να γίνει ακόμη μεγαλύτερη.

Δεν είναι εύκολο να γνωρίζουμε από πριν τους ιδανικούς συνδυασμούς και τις περισσότερες φορές δεν προσέχουμε καν τις επιλογές που κάνουμε. Υπάρχουν μικρά μυστικά που στηρίζονται στη γεύση και το χαρακτήρα της κάθε ποικιλίας κρασιού αλλά και τυριού, που μας υποδεικνύουν έμμεσα ποια είναι η καλύτερη επιλογή.

Επιλέξτε το τυρί που σας αρέσει και συνοδέψτε το με το πλέον ταιριαστό του κρασί.

Gouda

Με μακρά ιστορία και ολλανδική καταγωγή, το τυρί gouda είναι μαλακό μέσα αλλά και σκληρό εξωτερικά. Έχει κίτρινη απόχρωση και μια επίστρωση από κερί. Αφού ωριμάσει (για διάστημα τουλάχιστον 12-18 μηνών) διακρίνεται έντονα το κίτρινο χρώμα του από την κέρινη επικάλυψή του. Είναι σχετικά γλυκό και ήπιο στη γεύση και ταιριάζει τόσο με τα κυρίως γεύματα, όσο και με κάποιο επιδόρπιο. Είναι επίσης, ιδανικός συνδυασμός με τα φρούτα εποχής. Εάν θέλετε να το συνδυάσετε με κάποια ποικιλία κρασιού, λόγω της γεύσης του, σας συστήνουμε ποικιλία Riesling ή σαμπάνια.

Cheddar

Διαδεδομένο και σίγουρα όχι καλά προστατευόμενο, το τυρί cheddar, έλκει την καταγωγή του, από το Ηνωμένο Βασίλειο, κατά περιόδους όμως και άλλες χώρες παραγωγής έχουν καταχραστεί την αρχική του προέλευση. Πώς μπορείτε να το απολαύσετε καλύτερα; Συνδυάζοντάς το με ένα ποτήρι καλό κρασί. Το cheddar με ήπια γεύση «δένει» άψογα με ένα ποτήρι Chardonnay ή ακόμα και με σαμπάνια. Το σκληρό και με πιο έντονη γεύση cheddar, μπορεί να συνοδευτεί εξίσου καλά με ποικιλίες Cabernet ή Sauvignon Blanc.

Emmental

Το γνωρίζουμε συνήθως, από τις χαρακτηριστικές «τρύπες» του. Το ελβετικό αυτό, ημίσκληρο και σε απαλή απόχρωση του κίτρινου τυρί διακρίνεται για την ήπια και γλυκιά του γεύση. Λόγω αύτης της χροιάς άλλωστε, συνδυάζεται με φρούτα όπως το μήλο και το αχλάδι. Από κρεατικά ταιριάζει πολύ με λεπτοκομμένο προσούτο, αλλά και με ζαμπόν. Το κρασί που του ταιριάζει θα πρέπει να έχει σίγουρα λεπτή και φρουτώδη γεύση. Πολλοί είναι εκείνοι πάντως που προτιμούν να το συνδυάζουν και με κόκκινο κρασί.

Brie

Μαλακό τυρί γαλλικής προέλευσης, φτιαγμένο από αγελαδινό γάλα. Αποκαλείται και «βασίλισσα των τυριών». Το χρώμα του είναι ωχρό με μια ελαφριά γκρίζα απόχρωση, αφού δεν έχει ωριμάσει. Η λευκή αυτή μούχλα, που σχηματίζεται στο εξωτερικό του τρώγεται. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό επιδόρπιο, που καλό είναι να διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου και ταιριάζει πολύ με σαμπάνια ή λικέρ, ενώ του πάει επίσης πολύ το Cabernet και το Beaujolais.

Camembert

Το Camembert είναι τυρί γαλλικής προέλευσης, από την περιοχή της Νορμανδίας. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι το λευκό του περίβλημα, η αρκετά κρεμώδης υφή του και η ιδιαίτερα έντονη μυρωδιά του. Ωστόσο η γεύση του είναι ντελικάτη, παραμένει όμως, ιδιαίτερα αλμυρό στη γεύση. Ταιριάζει με τις ποικιλίες κρασιών Chenin Blanc ή και με οποιοδήποτε Cabernet.

Jarlsberg

Σκληρό, ανθεκτικό και με γλυκιά γεύση, το συγκεκριμένο νορβηγικό τυρί μπορεί να καταναλωθεί είτε σαν επιδόρπιο, είτε και μέσα σε σάντουιτς. Με λίγο κόκκινο κρασί ή μπύρα, θα το απολαύσετε ακόμη καλύτερα.

Φέτα

Το παραδοσιακό ελληνικό μας τυρί έχει μεν αρκετά «στερεή» δομή, θρυμματίζεται όμως εύκολα. Το χρώμα του είναι κατάλευκο, ενώ η γεύση του αφήνει έντονη αίσθηση οξύτητας συνδυασμένης με γάλα. Είναι ιδανικό συστατικό για σάντουιτς, με φρέσκες ντομάτες και αγγούρι, αλλά και αναγκαίο συστατικό της ελληνικής σαλάτας, ενώ συνδυάζεται υπέροχα και με φρούτα, ιδίως καρπούζι ή πεπόνι. Αν θέλετε να τη συνοδεύσετε με κάποιο κρασί, επιλέξετε ένα ποτήρι Beaujolais.

Gruyère

Ημίσκληρο κίτρινο τυρί, που έλκει το όνομα του από την ελβετική πόλη Gruyère. Με πιο σκούρα απόχρωση από εκείνη του έμμενταλ, διακρίνεται για την πυκνή υφή του. Είναι σχετικά υπόγλυκο και κάπως πικάντικο. Συνοδέψτε το με ένα αρωματικό λευκό κρασί για να το αναδείξετε.

Παρμεζάνα

Σκληρό τυρί από την Πάρμα, φτιάχνεται από γάλα αγελάδας. Συνήθως χρησιμοποιείται ως τριμμένο τυρί για ζυμαρικά, ενώ συνοδεύεται εξαιρετικά με ένα Cabernet Sauvignon ή ένα Pinot Noir.

Romano

Ένα ακόμη ιταλικό σκληρό τυρί, φτιαγμένο από πρόβειο γάλα. Χρησιμοποιείται, όπως και η παρμεζάνα, σαν τριμμένο τυρί για τα ζυμαρικά. Είναι πάντως πιο αλμυρό στη γεύση κι έχει ιδιαίτερη υφή, ενώ συνδυάζεται με κρασί, όπως ακριβώς και η παρμεζάνα.

Cottage

Μαλακό και κρεμώδες με ήπια γεύση, το cottage προέρχεται από την πήξη του γάλακτος, ταιριάζει με τα περισσότερα γεύματα και συνδυάζεται με ένα ποτήρι ελαφρύ λευκό κρασί.