Who is who: Νoomi Rapace

who-is-who-noomi-rapace

Φωτογραφία:ΙΜDb. Η Noomi Rapace

ΚΥΡΙΑΚΗ, 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

Η «ροκ» αύρα της Νοοmi Rapace, την έκανε να ξεχωρίσει ως «Το κορίτσι με το τατουάζ», ενώ την έχρισε και μούσα των Rolling Stone, σε βίντεοκλιπ τους. Μετά τον Ρίντλεϊ Σκοτ («Προμηθέας»), ο Mπράιν ντε Πάλμα την επέλεξε για έναν ακόμη αντισυμβατικό ρόλο στο ερωτικό θρίλερ «Passion».

Γεννημένη στις 28 Δεκεμβρίου 1979, η χαρισματική αυτή ηθοποιός από τη Σουηδία, έγινε διάσημη για το ρόλο της ως Λίσμπεθ Σαλάντερ, στην κινηματογραφική μεταφορά της αστυνομικής τριλογίας-φαινόμενο «Millennium» του Στιγκ Λάρσον, από τους σκηνοθέτες Niels Arden Oplev και Daniel Alfredson.

Η Νοομι Rapace γεννήθηκε στο Hudiksvall, της Σουηδίας και «κληρονόμησε» τα καλλιτεχνικά γονίδια από τους γονείς της. Η μητέρα της, η Nina Noren, είναι γνωστή ηθοποιός στη Σουηδία και ο πατέρας της, Rogelio Duran (1953-2006), ήταν ισπανός τραγουδιστής του φλαμένκο. Η Rapace σε συνεντεύξεις της παραδέχτηκε πως ίσως από την πλευρά του πατέρα της να έχει τσιγγάνικες ρίζες. «Δεν είμαι σίγουρη αν αυτό είναι αλήθεια, αλλά πάντα ενδιαφερόμουν για την κουλτούρα των Ρομά», έχει δηλώσει η ίδια.

Ωστόσο τον πατέρα της τον έβλεπε περιστασιακά μέχρι το θάνατό του το 2006. Οι γονείς της χώρισαν όταν η Rapace ήταν πολύ μικρή. Σε ηλικία μόλις πέντε ετών η Rapace μετακόμισε μαζί με την μητέρα και τον πατριό της στην παγωμένη Ισλανδία.

Δύο χρόνια αργότερα ήρθε και ο πρώτος, μικρός κινηματογραφικό της ρόλος στην ταινία «In the shadow of the raven». Αυτή η εμπειρία ήταν καθοριστική για την ίδια και αποφάσισε ότι ήθελε να γίνει ηθοποιός. Όταν έγινε 15 ετών άφησε την οικογενειακή εστία και γράφτηκε στη Θεατρική Σχολή της Στοκχόλμης.

Το 1996 πραγματοποίησε την πρώτη τηλεοπτική της εμφάνιση στη σειρά «The Kronor», ενώ στη συνέχεια συμπλήρωσε τις σπουδές της στη σχολή Skara Skolscen. Σταδιακά άρχισαν να της έρχονται προτάσεις για να συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις.

Όμως η ευκαιρία για να δείξει το ταλέντο της στη μεγάλη οθόνη, ήρθε το 2007, όταν έπαιξε μια προβληματική, έφηβη μητέρα στο δανέζικο δράμα «Daisy Diamond» του Simon Staho. Για την καθηλωτική ερμηνεία της απέσπασε δύο κορυφαία βραβεία στη Δανία ενώ το φιλμ επιλέχτηκε να προβληθεί στο διαγωνιστικό τμήμα του διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ San Sebastian.

Το «κορίτσι με το τατουάζ» γίνεται διάσημο

Η Noomi Rapace στην ταινία «Τhe girl with the dragon tattoo»

Όμως ο ρόλος-κλειδί για μια διεθνή καριέρα ήταν εκείνος της «απροσάρμοστης» ευφυούς Lisbeth Salander, στην αστυνομική τριλογία «Millenium» του Στιγκ Λάρσον.

Οι ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε «The girl with the dragon tattoo», «Τhe girl who played with fire» «Τhe girl who kicked the hornet’s nest», είχαν αρχικά γυριστεί ως τηλεταινίες σε δύο συνέχειες και μετά ξαναμονταρίστηκαν για να βγουν στις κινηματογραφικές αίθουσες. Αίσθηση προκάλεσε το «Κορίτσι με το τατουάζ» του Niels Arden Oplev που απέσπασε στα βρετανικά βραβεία Bafta το βραβείο ξενόγλωσσης ταινίας αλλά και μια υποψηφιότητα για τη Rapace.

Μια τσιγγάνα στο πλευρό του Σέρλοκ Χολμς

H Noomi Rapace μαζί με τον Robert Downy Jr. στην ταινία «Sherlock Holmes: a game of shadows»

Η δυνατή φυσιογνωμία της ηθοποιού αλλά και το υποκριτικό της ταλέντο εντυπωσιάζουν τον Guy Richie, ο οποίος την επιλέγει να εμφανιστεί στην ταινία του «Sherlock Holmes: a game of shadows», την πρώτη αγγλόφωνη ταινία της. Υποδύεται τη Sim, μια πανέξυπνη τσιγγάνα, η οποία βρίσκεται μπλεγμένη στον πόλεμο του Sherlok Holmes με τον υποχθόνιο Moriarty. «Όταν τη συναντήσαμε είχε ήδη πολλές ιδέες για τον χαρακτήρα που υποδύεται. Λάτρεψα τη συνεργασία μου με τη Noomi γιατί είναι θαρραλέα, έξυπνη και ολοκληρωτικά αφοσιωμένη σε ό,τι κάνει, χαρακτηριστικά που αναζητούσαμε για το ρόλο της Sim», ανέφερε ο Guy Richie.

Ωστόσο η Noomi Rapace δεν ξεχνάει τις ροκ καταβολές της: το 2012 πρωταγωνιστεί στο νέο βίντεο κλιπ των Rolling Stones, στο κομμάτι «Doom αnd Gloom», σε μια ακόμη τολμηρή εμφάνιση.

Το κινηματογραφικό ντεμπούτο της στην Αμερική έρχεται με το θρίλερ επιστημονικής φαντασίας του Ridley Scott «Prometheus» («Προμηθέας»). Αναλαμβάνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο, η Rapace μεταμορφώνεται στην επιστήμονα Elizabeth Shaw, την ψυχή μιας αποστολής στο διάστημα που στόχο έχει να φωτίσει την καταγωγή του ανθρώπινου είδους.

Η Noomi Rapace στην ταινία «Prometheus» μαζί με τους Michael Fassbender και Logan Marshall-Green

O Ridley Scott είχε συναντήσει για πρώτη φορά τη Rapace όταν ήταν πρόσφατη η επιτυχία της από την αστυνομική τριλογία «Millenium», της είχε εκφράσει την επιθυμία του να συνεργαστούν και την είχε ενθαρρύνει να βελτιώσει την προφορά της στα αγγλικά. Μπορεί ο «Προμηθέας» συνολικά ως ταινία να μην έλαβε τις καλύτερες κριτικές, όμως είχε μια θετική πορεία στο box office και μάλλον ο σκηνοθέτης θέλει να επαναλάβει το εγχείρημα για ένα σίκουελ, με τη Rapace, σε έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Σε λίγες εβδομάδες η Noomi Rapace επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη στο ερωτικό-ψυχολογικό θρίλερ του Βrian De Palm, «Passion», στο πλευρό της Rachel Mac Adams. Πρόκειται για το ριμέικ της γαλλικής ταινίας του Alain Corneau «Love Crime» («Η αντίζηλος») και θα έχει ενδιαφέρον να τη δούμε στο ρόλο της αθώας Ιζαμπέλ να πέφτει θύμα των ραδιουργιών της Κριστίν (Rachel Mac Adams).

Νοοmi Rapace και Rachel Mac Adams στην ταινία «Passion»

Ξιοσημείωτο είναι επίσης ότι οι δύο ηθοποιοί είχαν εμφανιστεί στην ταινία «Sherlock Holmes: a game of shadows» του Guy Richie, χωρίς όμως να εμφανιστούν σε κοινές σκηνές. Τώρα θα έχουμε την ευκαιρία να τις απολαύσουμε σε μια δυνατή «κινηματογραφική» σύγκρουση…

Ενδεικτική φιλμογραφία: «Daisy Diamond» (2007), «Τhe girl with the dragon tattoo», «Τhe girl who played with fire», «Τhe girl who kicked the Ηοrnet’s nest» (2009), «Βeyond» (2010), «Sherlock Holmes: a game of shadows» (2011) «Prometheus» (2012), «Passion» (2011).