Μόσχα: 10+1 πράγματα που πρέπει να δεις στην ανέλπιστα γοητευτική μητρόπολη

mosxa
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

«Το Χάος- να η πρώτη εντύπωση από τη Μόσχα».

Λένε πως ένα ταξίδι το ζεις σε τρία στάδια, το στάδιο που το ονειρεύεσαι και το προγραμματίζεις, το στάδιο που το ζεις και το στάδιο που το αναπολείς. Αν λοιπόν ο δρόμος σου σε βγάλει στη Μόσχα, τότε θα κολλήσεις λίγο παραπάνω στο τρίτο. Για αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, μπορούμε όμως να σας δώσουμε τα φώτα μας για τα δύο πρώτα στάδια.

Η Μόσχα είναι η πρωτεύουσα της μεγαλύτερης χώρας στον κόσμο. Έτσι έχει και τις ανάλογες διαστάσεις. Είναι τεράστια. «Μη φοβάσαι, είναι μεγάλη. Όσο κι αν περπατάς δεν θα βρεις τα κάγκελά της». Και έχει μακρά ιστορία. Και έχει μια έφεση στις τέχνες. Επομένως χρειάζεται προγραμματισμό πριν την επισκεφθείς και πολύ περισσότερο ρεαλισμό. Αν, για παράδειγμα, μείνεις λιγότερο από μία εβδομάδα καλό θα ήταν να έχεις κάνει ένα «ξεσκαρτάρισμα» και να έχεις διαλέξει κάποια πράγματα που θες να δεις περισσότερο.

Προτού διαλέξεις τι θα δεις όμως, πρέπει να μπεις στη Μόσχα. Και για να μπεις στη Ρωσία χρειάζεται διαβατήριο (σχετικά καινούριο), visa και ταξιδιωτικό voucher - η λεγόμενη πρόσκληση από κάποιον στη χώρα. Γενικά κυκλοφορεί η φήμη πως τη διαδικασία μπορείς να την κάνεις μόνο μέσω πρακτορείων, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Μπορείς και μόνος- με το ανάλογο τρέξιμο πάντα γιατί οι Ρώσοι είναι πολύ τυπικοί και αγαπάνε τα χαρτιά και τη λεπτομέρεια. Από κει κι έπειτα όμως δεν σε βασανίζουν στους ελέγχους στο αεροδρόμιο.

Και να σου, πάτησες Μόσχα!

«Γυρίζω ολημέρα και δε χορταίνω να βλέπω το πολύχρωμο, πολύσπερμο ετούτο χάος- τη Μόσχα».

Όπως είπαμε η Μόσχα είναι απέραντη, όμως υπάρχουν 10 πράγματα που δεν πρέπει να τα παραλείψεις. Και αυτά είναι:

1. Το μετρό, και κυρίως τις γραμμές της Σοβιετικής εποχής. Το μετρό της Μόσχας θεωρείται από τα πιο όμορφα στον κόσμο, σήμερα διαθέτει 206 στάσεις και οι 44 από αυτές θεωρούνται πολιτιστικά μνημεία. Βιτρό, μωσαϊκά, μάρμαρα, πολυέλαιοι, αγάλματα, πίνακες, κομμουνιστικά σύμβολα, κά κοσμούν αυτό το υπόγειο κομψοτέχνημα βουτηγμένο σε μια αριστοκρατία άλλης εποχής.

2. Ο Λένιν. Μπορεί να μας έχει αφήσει τώρα και αρκετές δεκαετίες, ο Βλαντιμίρ Λένιν όμως είναι ακόμα παρών στη Μόσχα- και όχι μόνο μεταφορικά. «…Κείτεται κάτω από τη γης ολοζώντανος». Οι Ρώσοι έχουν ταριχεύσει το μεγάλο ηγέτης τους, το σώμα του οποίου φυλάσσεται σε μαυσωλείο στην Κόκκινη Πλατεία δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να δει από κοντά μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες που επηρέασαν τη σύγχρονη ιστορία. Η είσοδος στο κοινό είναι ελεύθερη, αλλά οι ώρες που είναι ανοιχτό το μαυσωλείο είναι περιορισμένες. Δημιουργούνται επίσης μεγάλες ουρές οι οποίες όμως προωθούνται σχετικά γρήγορα.

3. Το Θέατρο Μπολσόι. Εκεί έκανε πρεμιέρα η Λίμνη των Κύκνων του Τσαϊκόφσκι. Ένα έργο που έμεινε στην ιστορία του μπαλέτου σε ένα χώρο που έγινε συνώνυμο του κλασικού χορού. Ε, δεν γίνεται να μην πας. Το θέατρο είναι επισκέψιμο με δύο τρόπους, είτε το επισκέπτεσαι ως χώρο σε οργανωμένη ξενάγηση που οργανώνει το μουσείο (πραγματοποιείται μόνο μία μέρα την εβδομάδα) είτε παρακολουθείς παράσταση με εισιτήρια που κυμαίνονται από 1 έως 99 ευρώ και τα οποία πρέπει να έχεις κλείσει νωρίτερα γιατί οι παραστάσεις βγαίνουν συχνά sold out.

4. Η Κόκκινη Πλατεία και ο Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου. Δεν θέλουν και πολλές συστάσεις . Η καρδιά του χάους της Μόσχας, η Κόκκινη Πλατεία, αποτελεί ιστορικό σημείο, τόπος συνάντησης, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο που από όποιο σημείο του ορίζοντα κι αν την κοιτάζειις δεν μπορείς να μην θαυμάζεις τον Καθεδρικό του Αγίου Βασιλείου. «Η αγαπημένη μητρόπολη του Ιβάν του Τρομερού, πολύτρουλη, πολύχρωμη, ξεπρόβαινε σα φάντασμα μέσα στην πρωινή ομίχλη». Ο Καθεδρικός «ο απέραντος ναός, το καύκημα της τσαρικής Ρουσίας» συχνά συγχέεται με το Κρεμλίνο, όμως στην πραγματικότητα είναι έξω από τα τείχη του Κρεμλίνου, είναι επισκέψιμος  και είναι υπέροχος- σύμφωνα με το θρύλο, ο Ιβάν ο Τρομερός ο οποίος διέταξε την κατασκευή του πίστευε πως ήταν τόσο όμορφος ώστε τύφλωσε τον αρχιτέκτονα που τον έφτιαξε για να μην δημιουργήσει οικοδόμημα πιο όμορφο από αυτό.

5.Το Κρεμλίνο. Καθώς βρίσκεσαι στην Κόκκινη Πλατεία από τη μια πλευρά εκτείνεται το Κρεμλίνο και από την άλλη εμπορικά καταστήματα, και κυρίως το GUM. Τα τείχη του Κρεμλίνου κάνουν ξεκάθαρο περί τίνος πρόκειται, ένας ξέχωρος οικισμός από ιστορικά κτήρια που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες και γραφεία κυβερνητικών αξιωματούχων, ναούς, πύργους, μουσεία, ανάκτορα, κήπους, ένα τεράστιο και περίτεχνο κανόνι και τη μεγαλύτερη καμπάνα στον κόσμο. Για να μπεις στο Κρεμλίνο πρέπει να μεταφερθείς στην πίσω πλευρά, πρέπει να έχεις μελετήσει λίγο τι θέλεις να δεις γιατί οι Ρώσοι που μιλάνε αγγλικά σπανίζουν και να πας πρωί γιατί όσο περνάει η ώρα οι ουρές μακραίνουν.

6.Το πολυκατάστημα GUM. Τα mall στις παγωμένες χώρες, όπως η Ρωσία, αποτελούν ανάγκη, γι΄ αυτό και στη Μόσχα υπάρχουν άπειρα- άσε που τα χουν κάνει τέχνη. Από τα πιο γνωστά είναι το GUM,  το οποίο βρίσκεται στην Κόκκινη Πλατεία, και το TSUM, το οποίο βρίσκεται κοντά στο θέατρο Μπολσόι.

7. Μια μεγάλη βόλτα στην πόλη.  Η Μόσχα συνδυάζει διάφορα είδη ζωής με την ιστορία, την τέχνη και την αρχιτεκτονική, γι΄αυτό και μια βόλτα στην πόλη σε μεταφέρει σε άλλες εποχές υπενθυμίζοντάς σου, ωστόσο, πάντα το σύγχρονο κομμάτι της. «Εκκλησιές με πράσινους και χρυσούς τρούλους, ουρανοξύστες, επιγραφές στους δρόμους, στις εκκλησίες, στα τραμ», οι «επτά αδελφές», οι πανομοιότυποι δηλαδή πύργοι της Μόσχας με τη μπαρόκ αρχιτεκτονική που αναπτύχθηκε επί Στάλιν, το Ιστορικό Μουσείο, ο Καθεδρικός Ναός του Σωτήρος Χριστού που είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο ορθόδοξη εκκλησία σε ύψος, η Γέφυρα του Πατριάρχη και η θέα της, οι υπόλοιπες γέφυρες, το άγαλμα του Μεγάλου Πέτρου που είναι το ψηλότερο άγαλμα της Ευρώπης και για πολλούς από τα πιο άσχημα του κόσμου, το Ωδείο Τσαϊκόφσκι, κά, κά.

8. Τo πάρκo Gorky. Η Μόσχα δεν είναι Αθήνα, έχει ωραία, περιποιημένα, μεγάλα πάρκα. Από τα πιο γνωστά είναι το πάρκο Gorky, το οποίο στεγάζει πλήθος δραστηριοτήτων ενώ το χειμώνα μεταμορφώνεται σε παγοδρόμιο.

9. Η Arbat Street. Πεζόδρομος με πολλά μαγαζιά για φαγητό και ακόμα πιο πολλά μαγαζιά με σουβενίρ. Και φυσικά must δεν είναι μόνο ο πεζόδρομος ωραίος αλλά όλη η περιοχή τριγύρω.

10. Η γκαλερί Tretyakov. Στο θέμα μουσεία η Μόσχα προσφέρει τόσες επιλογές που πραγματικά δεν μπορείς να ακολουθήσεις. Αν πρέπει να διαλέξεις ένα αυτή είναι η γκαλερί Tretyakov η οποία φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες συλλογές της Ρωσίας- και το ξακουστό «Μαύρο Τετράγωνο» του Καζιμίρ Μαλέβιτς. Αν έχεις χρόνο και για δεύτερο αυτό επιβάλλεται να είναι το Μουσείο Πούσκιν που είναι το μεγαλύτερο μουσείο ευρωπαϊκής τέχνης στην Μόσχα.

Σαββάκη Γωγώ

11. Το Café Pushkin. Αν δεν προλάβεις να δεις το Μουσείο Πούσκιν εξίσου εντυπωσιακό είναι το αριστοκρατικό Café Pushkin, ένα σύμπλεγμα αιθουσών μπαρόκ αισθητικής όπου σερβίρονται διαφορετικά μενού, από πρωινό και γλυκά μέχρι ποτά και φαγητό.Εδώ μπορείς να γευτείς κυριολκτικά τον Πούσκιν μιας και σερβίρεται το γλυκό Τα παραμύθια του Πούσκιν. Αν πάλι δεν θες τόση ποίηση και αριστοκρατία ανέβα στον 34ο και τελευταίο όροφο του Swissotel για ένα κοκτέηλ. Θα δεις τη Μόσχα φωτισμένη και σε όλο το απέραντο μεγαλείο της. 

*Οι φράσεις σε εισαγωγικά είναι από το βιβλίο Αναφορά στον Γκρέκο του Νίκου Καζαντζάκη.

ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ / [email protected]