Έξι καλοί λόγοι για να επισκεφθείτε το Ρέικιαβικ

eksi-kaloi-logoi-gia-na-episkeftheite-to-reikiabik

ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

Υπάρχουν πολλά πράγματα να δει και να θαυμάσει κανείς στην Ισλανδία, ένα από τα πιο απομακρυσμένα μέρη του κόσμου, στην άκρη του αρκτικού ωκεανού, εκεί όπου τα τοπία μοιάζουν απόκοσμα, ενώ πολλά μέρη είναι ψυχρά, ορεινά και ακατοίκητα.

Στο παγωμένο, χειμωνιάτικο Ρέικιβιακ, ( www.visitreykjavik.is ), την πρωτεύουσα της Ισλανδίας, αυτή την περίοδο, οι κάτοικοι περιμένουν πως και πως για μερικές ζεστές ακτίνες ήλιου και είναι έτοιμοι όσο ποτέ να… ξεγλιστρήσουν από τη χειμερία νάρκη και να καλωσορίσουν τα πρώτα, δειλά σημάδια της άνοιξης. Από τον Φεβρουάριο κιόλας, ξεκινούν με το Χειμερινό Φεστιβάλ Φώτων, που περιλαμβάνει πολλές εκδηλώσεις, αλλά και events που σηματοδοτούν τόσο το χειμώνα και την επικείμενη επιστροφή του φωτός της ημέρας. Για λίγες ημέρες, η πόλη ζωντανεύει με παραστάσεις δρόμου, θέατρο, χορούς και ζωντανή μουσική, ενώ τα καταστήματα, οι καφετέριες και τα μουσεία μένουν ανοιχτά μέχρι τις 12 το βράδυ.

Δείτε μερικούς ακόμη λόγους που κάνουν το Ρέικιαβικ ένα ενδιαφέρον μέρος για να γιορτάσετε το τέλος του χειμώνα…

Η μπλε λίμνη

Η μπλε λίμνη ( www.bluelagoon.com ) είναι το πιο δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο της Ισλανδίας και όχι άδικα. Είναι ένα πανέμορφο τοπίο, όποια στιγμή της ημέρας κι αν το επισκεφτείτε και ιδιαίτερα το σούρουπο, όταν τα αχνιστά, μπλε νερά της λίμνης, λαμπυρίζουν στα φώτα δεκάδων προβολέων.

Σε αυτό το μοναδικό γεωθερμικό spa, περίπου 40 χλμ. έξω από το Ρέικιαβικ, ο ατμός από το φυσικά θερμαινόμενο νερό, χρησιμοποιείται για να λειτουργήσουν οι τουρμπίνες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και το νερό αφήνεται να εισρεύσει στο γειτονικό πεδίο λάβας, δημιουργώντας τη λιμνοθάλασσα, σε μια περιοχή 5.000 τετρ. μέτρων. Τα ζεστά νερά είναι πλούσια σε μέταλλα όπως το πυρίτιο και το θείο.

Τις κρύες μέρες του χειμώνα οι λίμνες περιβάλλονται από χιόνι και πάγο, ενώ ο ατμός γύρω τους αυξάνεται, δημιουργώντας έτσι μια απόκοσμη ατμόσφαιρα. Μικρές ξύλινες γέφυρες και διαβάσεις πεζών, συνδέουν τις μικρότερες πισίνες με τη μεγαλύτερη ενώ το νερό φτάνει μέχρι τους 39°C. Εάν επιθυμείτε να απολαύσετε ένα ποτό σε αυτό το ιδιαίτερο τοπίο, υπάρχει ένα μπαρ στην πισίνα, διαφορετικά μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε μασάζ, ενώ βρίσκεστε στην πισίνα.

Χώρος συναυλιών και συνεδρίων Harpa

Η εντυπωσιακή αίθουσα συναυλιών Harpa ( www.harpa.is ), άνοιξε το Μάιο του 2011, στην ανερχόμενη περιοχή του λιμανιού της πόλης και σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τον δανό-ισλανδό καλλιτέχνη Olafur Eliasson, ο οποίος εμπνεύστηκε από τη γεωλογία της Ισλανδίας και το συναρπαστικό φως για τη δημιουργία της πρόσοψης του κτηρίου.

Η αίθουσα αποτελείται από περισσότερα από 1.000 υαλότουβλα, ενώ το κτήριο φωτίζεται τη νύχτα, δημιουργώντας μια εντυπωσιακή εικόνα. Επίσης φιλοξενεί ένα μπιστρό, ένα à la carte εστιατόριο, συνεδριακούς και εκθεσιακούς χώρους και τέσσερις αίθουσες συναυλιών, η μεγαλύτερη από τις οποίες μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 1.800 άτομα.

Imagine Peace Tower: στη μνήμη του John Lennon

Το μνημείο της Yoko Ono για τον John Lennon, ο πύργος φωτός Imagine Peace Tower ( www.imaginepeacetower.com ), βρίσκεται στο νησί Videy ( www.videy.com ), λίγα λεπτά με το φέρι από το Ρέικιαβικ. Άναψε για πρώτη φορά από την Ono, στις 9 Οκτωβρίου 2007, στα γενέθλια του John Lennon και έλαμψε μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, την ημερομηνία που σκοτώθηκε το 1980. Είναι αναμμένος τις ίδιες ημερομηνίες κάθε χρόνο, αλλά και κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και την εαρινή ισημερία, η οποία για το 2013 είναι στις 20 Μαρτίου. Επίσης, άναψε και για τα 80α γενέθλια της Ono, στις 18 Φεβρουαρίου.

Ο πύργος -μια κυλινδρική κατασκευή από αδιαφανές γυαλί, όπου είναι χαραγμένες οι λέξεις «imagine» και «peace», σε 24 γλώσσες- έχει 15 προβολείς που στέλνουν δέσμες φωτός 4.000 μέτρα προς τα πάνω, στον νυχτερινό ουρανό. Τα πλοία για το Videy ( www.elding.is ) φεύγουν από την αποβάθρα Skarfabakki, ακριβώς έξω από κέντρο του Ρέικιαβικ. Επίσης, είναι διαθέσιμες οργανωμένες περιηγήσεις.

Το φαντασμαγορικό Βόρειο Σέλας

Δεν χρειάζεται να πάτε στην ακτή του πουθενά για να δείτε μια από τις πιο μαγευτικές… παραστάσεις της φύσης. Αρκεί να οδηγήσετε 45 λεπτά από το Ρέικιαβικ! Σύμφωνα με επιστήμονες της NASA, το βόρειο σέλας ( www.clickatlife.gr/story/taksidi/boreio-selas-to-pio-entuposiako-soou-tis-fusis?id=2068644 ) –το οποίο είναι ορατό κατά τη διάρκεια του χειμώνα- βρίσκεται στα πιο… λαμπρά του, εδώ και 50 χρόνια, λόγω της αυξημένης ηλιακής δραστηριότητας.

Κι επειδή πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο, τίποτα δεν είναι εγγυημένο. Μπορείτε όμως να αυξήσετε τις πιθανότητες να το δείτε, επιλέγοντας μια κρύα, καθαρή νύχτα, μακριά από τεχνητές πηγές φωτός. Στην περιοχή θα βρείτε και πρακτορεία που διοργανώνουν εκδρομές με jeep, προς… αναζήτηση του Βόρειου Σέλαος και περιλαμβάνουν επίσης μια στάση στην παραλία με τη μαύρη άμμο, Stokkseyri, νοτιοανατολικά του Ρέικιαβικ.

Εστιατόριο Dill

Βρίσκεται στο πολιτιστικό κέντρο Nordic House και έχει σχεδιαστεί από τον διάσημο φινλανδό αρχιτέκτονα Alvar Aalto. Το εστιατόριο Dill ( www.dillrestaurant.is ) είναι από τα καλύτερα για να δοκιμάσετε τη νέα σκανδιναβική κουζίνα. Ο σεφ Karl Gunnar Gislason, ο οποίος ίδρυσε το 2009 το Dill, χρησιμοποιεί φυσικά, τοπικά προϊόντα και μάλιστα μπορεί να τον δείτε να κόβει βότανα από τον κήπο του εστιατορίου. Επίσης, επεξεργάζεται μόνος του το θαλασσινό αλάτι και παίρνει ψωμί από τη γιαγιά μιας σερβιτόρας, η οποία το ψήνει στο σπίτι της. Στα τυπικά σκανδιναβικά πιάτα, συμπεριλαμβάνεται το αυγοτάραχο και ένα πολτοποιημένο είδος γογγυλιού, με παστό μπακαλιάρο και άνηθο.

Εκκλησία Hallgrímur

Η Hallgrímskirkja (η εκκλησία του Hallgrimur), είναι μια Λουθηρανική, ενοριακή εκκλησία, με ύψος 74,5 μέτρα και είναι η τέταρτη υψηλότερη αρχιτεκτονική κατασκευή στην Ισλανδία. Ο σχεδιασμός της έλαβε έμπνευση από τα άγρια βουνά, τον ηφαιστειακό βασάλτη και τα παγωμένα τοπία του υπερφυσικού τοπίου της Ισλανδίας. Η εκκλησία ήταν υπό κατασκευή για πάνω από 30 χρόνια και τελικά ολοκληρώθηκε το 1974, ενώ ο αρχιτέκτονάς της, Gudjon Samuelsson, δεν πρόλαβε να δει την ολοκλήρωσή της.

Όπου κι αν βρίσκεστε στην πρωτεύουσα της Ισλανδίας, έχετε πολλές πιθανότητες να εντοπίσετε το πανύψηλο καμπαναριό αυτής της ασυνήθιστης κατασκευής ( http://hallgrimskirkja.is/ ), που μοιάζει με βέλος ή με διαστημόπλοιο που «ξεκολλά» από το έδαφος, ενώ από το καμπαναριό της, μπορείτε να θαυμάσετε την υπέροχη θέα όλης της πόλης και του Ατλαντικού.