Ταξίδι στη Σικελία μέσα από τον φακό του Τάσου Τσουκαλά

sikelia-tasos-tsoukalas
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Πώς είναι το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου όταν φορά τα φθινοπωρινά του χρώματα, έτοιμο να υποδεχτεί τον χειμώνα, μακριά από τις ορδές τουριστών του καλοκαιριού; Ο φωτογράφος Τάσος Τσουκαλάς μας το αποκαλύπτει, μέσα από ένα σύντομο φωτογραφικό ταξίδι στην Κατάνια, την Ορτίγια και τις Συρακούσες.

Με έκταση πάνω από 25.000 τ.μ., η Σικελία κατέχει δικαίως τον τίτλο του πιο μεγάλου νησιού της Μεσογείου, με πληθυσμό που ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια. Κι όσο κι αν ακούγονται πολλά για τη σιτσιλιάνικη μαφία, το νησί έχει άπειρες ομορφιές να επιδείξει κι ένα μεσογειακό ταμπεραμέντο τόσο εκρηκτικό, όσο και η πύρινη λάβα της Αίτνας.

Με Έλληνες και Φοίνικες να κατοικούν στο νησί από τον 8ο π.Χ. αιώνα, καταλαβαίνετε ότι το ελληνικό στοιχείο είναι εμφανές σε κάθε γωνιά της, με τους Κορίνθιους να ιδρύουν τις Συρακούσες το 734 π.Χ., την πιο σημαντική αποικία του νησιού.

Ο φωτογράφος Τάσος Τσουκαλάς επισκέφτηκε το νησί, πέρασε από τρεις σημαντικές περιοχές του, την Κατάνια, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σικελίας χτισμένη στους πρόποδες της Αίτνας, τις Συρακούσες που αποτέλεσε τη σημαντικότερη πόλη της Μεγάλης Ελλάδας και μια από τις σπουδαιότερες αρχαίες ελληνικές πόλεις και την Ορτίγια, νησάκι απέναντι από τις Συρακούσες και κατέγραψε με το φακό του τον παλμό τους. Πάμε να τον νιώσουμε μέσα από τις υπέροχες φωτογραφίες του.

Σε νησί δεν πας χωρίς να φας ψάρι και στη Σικελία το ψάρι κυριαρχεί παντού. Εδώ το δικό τους «σουβλάκι» με τηγανητό ψάρι (μαρίδα, γαύρο ή καλαμάρι), στην ψαραγορά της Κατάνια.

Ένα όμορφο δρομάκι με σπίτια με κεραμίδια, πίσω από την αγορά της Κατάνια.

Ο Ιταλός συνθέτης Βιντσέντζο Μπελίνι ήταν από την Κατάνια και όπως είναι φυσικό, η πόλη τον τιμά. Ο τάφος του βρίσκεται στην κεντρική πλατεία, αποτελώντας σημαντικό αξιοθέατο.

Πέρα από τον τάφο του, υπάρχει και πάρκο προς τιμή του, το πάρκο Μπελίνι, όπου βρίσκεται και η προτομή του. Το Giardino Bellini, μάλιστα, αποτελεί το παλαιότερο αστικό πάρκο της περιοχής.

Η Κατάνια έχει τη δική της… «Βαρβάκειο Αγορά», καθημερινά, με φρέσκα φρούτα και λαχανικά που την επισκέπτονται όλοι οι ντόπιοι για προμήθειες.

Και μετά τη Βαρβάκειο, έχει και το δικό της… Μοναστηράκι, με πολλά μαγαζιά-παλαιοπωλεία για ιδιαίτερες αγορές.

Το Castello Ursino στην Κατάνια, που χτίστηκε τον 13ο αιώνα ως βασιλικό κάστρο του Βασιλείου της Σικελίας και είναι ένα από τα λίγα κτίρια της περιοχής που σώθηκε από τον σεισμό του 1693.

Κοντά στον Πύργο, σε ένα γραφικό σημείο της Κατάνια.

Η θριαμβευτική αψίδα Giuseppe Garibaldi που χτίστηκε προς τιμή του βασιλιά Φερδινάνδου I, το 1768.

Στην κεντρική πλατεία, όπου βρίσκεται και ο τάφος του Μπελίνι.

Το σπίτι της Santa Agatha της Σικελίας, που αποτελεί προστάτιδα της πόλης. Η ιστορία της Αγίας είναι τραγική, αφού υπέστη βιασμούς, όπως και κόψιμο του στήθους της από τον Quintianus.

Τα γλυκάκια αυτά ονομάζονται κασατίνα και προσομοιάζουν το στήθος της Αγίας.

Ο καθεδρικός ναός στην Piazza Duomo των Συρακουσών.

Στο όμορφο νησάκι Ορτίγια φτάνει κανείς από τις Συρακούσες σε μια ώρα με το τρένο και απέχει μόλις λίγα μέτρα από την ακτή. Στην αρχαιότητα, μάλιστα, ήταν το κέντρο της αρχαίας πόλης των Συρακουσών, ενώ έχει πάρει το όνομα της αρχαίας ονομασίας της Δήλου.

Ο περίφημος ναός του Απόλλωνα στην Ορτίγια. Είναι ένας αρχαίος ελληνικός ναός, χτισμένος στην είσοδο της αρχαίας πόλης.

Και το ψάρεμα συνεχίζεται…

Η Ορτίγια με τις Συρακούσες να φαίνονται στον ορίζοντα.

Τα σιντριβάνια δεν λείπουν ούτε από την Ορτίγια, όπως σε ολόκληρη την Ιταλία.

Κόσμος χαλαρώνει στα σκαλιά στη Via Roma, στο πανεπιστήμιο.

Το κέντρο της Ορτίγια με την Piazza Duomo.

Κεντρική γραφική περιοχή στην Ορτίγια, η οποία μετά τη «Βαρβάκειο» και το «Μοναστηράκι», έχει και τη δική της… «Ερμού». Όμορφα café, παράλληλα στην ξακουστή και πολυσύχναστη Corso Giacomo Matteotti, σε ένα δρόμο που σε βγάζει στην Fontana di Diana, σιντριβάνι του 1907.

Παράθυρο με στυλ στις Συρακούσες.

Η ξακουστή εκκλησία στις Συρακούσες, Madonna delle Lacrime, με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική της.

Ταξίδι στην Ιταλία χωρίς Fiat δεν γίνεται.

Λίγα λόγια για τον Τάσο Τσουκαλά
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978.

Η ενασχόληση του με την φωτογραφία ξεκίνησε τελείως ερασιτεχνικά, με διάφορες κόμπακτ οικογενειακές φωτογραφικές με φιλμ, συντροφεύοντάς τον στις εφηβικές του διακοπές.

Tο 2003 παρακολουθεί τα διετή σεμινάρια φωτογραφίας του Δήμου Ζωγράφου (1 χρόνο πρακτική σκοτεινού θαλάμου) με δασκάλους τον Νίκο Ανδρικόπουλο και τον Νίκο Δημολίτσα.

Έχει λάβει μέρος σε 5 ομαδικές εκθέσεις (Ash in Art 2004, Ομαδική Αποφοίτων Ζωγράφου -Βίλα Βουγά- 2007, Basement Art Gallery 2007, Vault Theatre/30 χρόνια Ζωγράφου 2012, Gallery Art Zone 2018).

Περισσότερες φωτογραφίες του Τάσου Τσουκαλά, μπορείτε να βρείτε στα παρακάτω link.

https://www.tasostsoukalas.com

https://500px.com/ttsoukalas1978

https://www.instagram.com/tasos_tsoukalas_photos_/

https://www.facebook.com/tsoukalasphotos/?hc_ref=ARQ0xYhIZvZBV24HSwmx7-EM8If024jf4y9yIZT8dQLn3MoBznU4vrj-DyaIr_hxh1E

https://www.flickr.com/gp/61206119@N05/9awM7a

http://www.viewbug.com/member/anastasiostsoukalas

Επιμέλεια: ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ