Πάμε για ψώνια σε πανέμορφες χριστουγεννιάτικες αγορές στην Ευρώπη

strasbourgo-xristougenna
ΔΕΥΤΕΡΑ, 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Αν έχετε βρεθεί σε κάποια ευρωπαϊκή πόλη τις ημέρες των Χριστουγέννων, θα έχετε σίγουρα επισκεφτεί μια χριστουγεννιάτικη αγορά στο κέντρο της, με πλήθος από στολίδια, τοπικές δημιουργίες, σουβενίρ, ζεστό κρασί και πάνω απ’ όλα καλή διάθεση. Αν όχι, τότε ελάτε μαζί μας να σας βάλουμε στο κλίμα μιας παράδοσης που έχει ρίζες από τις χειμερινές αγορές στο τέλος του Μεσαίωνα, σε όλη τη γερμανόφωνη Ευρώπη, όπως και στην Ανατολική Γαλλία και Ελβετία του σήμερα.

Στρασβούργο: με γαλλικό άρωμα
Η μεγαλύτερη και πιο παλιά αγορά της Γαλλίας βρίσκεται στο Στρασβούργο και μετρά χρόνια από τον 16ο αιώνα. Εκεί βρίσκει κάποιος εκατοντάδες πάγκους να απλώνονται κατά μήκος του Grande Île, ενός νησιού στο ιστορικό κέντρο της πόλης που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, με πολλές τοπικές νοστιμιές και λευκό κρασί Αλσατίας. Δίπλα από το γιγάντιο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Place Kleber, υπάρχει και ένα χωριό που στηρίζει τη φιλανθρωπία, αλλά και χώρος για πατινάζ στον πάγο, με θέα τον καθεδρικό ναό στην Place du Château. Τέλος, στην περιοχή του σταθμού τρένου Quartier Gare, σε μια γειτονιά με εντυπωσιακή street art, θα βρείτε τοπικούς σχεδιαστές και fair trade τεχνίτες, με όμορφες δημιουργίες.

Ζάγκρεμπ: ένα αστέρι γεννιέται
Η κροατική πρωτεύουσα παίρνει τα Χριστούγεννα σοβαρά και έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις για την καλύτερη χριστουγεννιάτικη αγορά της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια, που σημαίνει ότι κάτι κάνει καλά. Το σιντριβάνι στην πλατεία Ban Josip Jelačić μεταβάλλεται σε ένα εντυπωσιακό σόου με φώτα, ενώ φαναράκια στα δέντρα δίνουν μια «ζεστή» λάμψη στη λεωφόρο, με παλιά χριστουγεννιάτικη μουσική να ακούγεται από τα ηχεία στο Πάρκο Zrinjevac. Αν την επισκεφτείτε ποτέ, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε ψητό štrukl, ένα ζεστό, γλυκό πιάτο με λιωμένο τυρί, μαζί με ζεστό κρασί. Κι αν μετά θελήσετε να «κάψετε» ό,τι φάγατε, το παγοδρόμιο στην πλατεία King Tomislay σας περιμένει. Ταυτόχρονα, τα μουσικά event της brass μπάντας Ad Gloriam, δίνουν την απόλυτη γιορτινή ατμόσφαιρα στην πόλη.

Άμστερνταμ: Χριστούγεννα στα κανάλια
Με 26 χριστουγεννιάτικες αγορές σε όλη την πόλη, το Άμστερνταμ σίγουρα σας δίνει πολλές επιλογές. Κάθε χρόνο στήνει ένα παγοδρόμιο μπροστά από το διάσημο Rijksmuseum, το οποίο περιτριγυρίζεται από ένα χωριό με ξύλινα σπιτάκια που σερβίρουν ολλανδικά ντόνατ, γνωστά ως olibollen, και ζεστό κρασί. Τα δέντρα κατακλύζουν την παραδοσιακή αγορά λουλουδιών κι αν ανεβείτε στον μύλο, θα θαυμάσετε όλη την πόλη από ψηλά. Στις αγορές θα βρείτε τοπικούς καλλιτέχνες και σχεδιαστές να παρουσιάζουν τη δουλειά τους στην αγορά Funky Xmas στο Westergasfabriek, ενώ η σεζόν ξεκινά πάντα με την ετήσια Turn on the Lights γιορτή στα μέσα Νοεμβρίου, όπου 400 χιλιάδες φωτάκια LED και πυροτεχνήματα στολίζουν το 19ου αιώνα κτίριο καταστημάτων Bijenkorf και το πανύψηλο δέντρο μπροστά από το Βασιλικό Παλάτι. Τα κανάλια της πόλης μεταμορφώνονται σε παραμύθι κάθε χρόνο, με καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και installations, που όποιοι τα έχουν δει από κοντά, ξέρουν για τι μιλάμε.

Νυρεμβέργη: για αυθεντικές αγορές
Στη Νότια Γερμανία, η χριστουγεννιάτικη αγορά της Νυρεμβέργης μετρά περισσότερα από 400 χρόνια παράδοσης και στήνεται τριγύρω από την Εκκλησία Frauenkirche του 14ου αιώνα στην κεντρική πλατεία. Υπάρχει και παιδική χριστουγεννιάτικη αγορά για την οποία τα παιδιά τρελαίνονται, με καρουσέλ, μύλο και τρενάκι. Must είναι τα λουκάνικα της Νυρεμβέργης, όπως και το περίφημο gingerbread Lebkuchen, το οποίο ψήνεται για περισσότερα από 600 χρόνια στην πόλη και βγαίνει σε διάφορα μεγέθη και σχέδια.