Who is Who: Alicia Keys

who-is-who-alicia-keys

ΠΕΜΠΤΗ, 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

Τη γνωρίσαμε από το τραγούδι «Fallin'», σε ηλικία 20 χρονών κι από τότε, έχει εξελιχθεί από το κορίτσι με το πιάνο, σε μια δυναμική παρουσία στο χώρο της μουσικής βιομηχανίας.

- Η Alicia Keys ή Alicia Cook όπως είναι το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και μεγάλωσε στην περιοχή Hell’s Kitchen, μετά το διαζύγιο των γονιών της. Είναι μιγάς και έχει ιταλικές, σκωτσέζικες και ιρλανδέζικες ρίζες από τη μητέρα της.

- Η πρώτη της εμφάνιση ήταν στο The Crosby Show, σε ηλικία τεσσάρων ετών. Η μητέρα της ενθάρρυνε την αγάπη της για τη μουσική και τον χορό, στέλνοντάς τη σε μουσικές σχολές. Στα 14 είχε ήδη αρχίσει να γράφει τραγούδια και στα 16 ήταν αριστούχος της τάξης της.

- To 1994, γνώρισε τον μετέπειτα manager της Jeff Robinson, ο οποίος την σύστησε στους παραγωγούς της Arista Records. Οι υπεύθυνοι ενθουσιάστηκαν από το συνδυασμό R’n’B και κλασικής μουσικής παιδείας που είχε. Τελικά, η Keys υπέγραψε στη Columbia. Παράλληλα, έγινε δεκτή και στο Πανεπιστήμιο Columbia, αλλά αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη μουσική της καριέρα.

- Τραγούδησε μαζί με τον Jermaine Dupri, στο χριστουγεννιάτικο album της Columbia και συμμετείχε στο soundtrack της ταινίας «Men In Black». Δυσαρεστημένη από τις ευκαιρίες που της έδινε η δισκογραφική της, έσπασε το συμβόλαιό της. Ο παραγωγός Clive Davis, με τον οποίον ήρθε σε επαφή, είδε κάτι ξεχωριστό επάνω της και της εξασφάλισε ένα συμβόλαιο με την Arista. Τότε υιοθέτησε και το επίθετο Keys, μετά από καθοδήγηση του manager της.

- Το πρώτο album της Keys με τον τίτλο «Songs in A Minor» κυκλοφόρησε το 2001. Οι επιρροές του ήταν κυρίως από το R’n’B, τη soul και τη jazz. Οι κριτικές ήταν ενθουσιώδεις από τη μίξη του κλασικού πιάνου, των φωνητικών της Keys και τη δυναμικότητα του R’n’B. Το single που ξεχώρισε και εκτόξευσε τη φήμη της ήταν φυσικά, το «Fallin'». Συνολικά, το album της πούλησε 12 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και έγινε έξι φορές πλατινένιο, δίνοντας στην Keys πέντε βραβεία Grammy.

- Το επόμενο της album «The Diary of Alicia Keys» κυκλοφόρησε το 2003. Πήγε κατευθείαν στο Νο 1 του Billboard, πουλώντας συνολικά οκτώ εκατομμύρια αντίτυπα. Το πρώτο single που ξεχώρισε ήταν το «You Don’t Know My Name» που ήταν το πρώτο single από γυναίκα καλλιτέχνη που έμεινε στα charts του Billboard για ένα χρόνο, και ακολούθησαν το «If I Ain’t Got You», «Diary» και «Karma». Συνεργάστηκε με τον Usher, στο κομμάτι «My Boo», που επίσης έφτασε στην κορυφή των charts και έγινε το δεύτερο Νο 1 single της μετά το «Fallin'».

- Το 2004 κυκλοφόρησε μια συλλογή ποιημάτων και στίχων από τα ημερολόγια της, το «Tears for Water: Songbook of Poems and Lyrics». To 2005 τιμήθηκε με τέσσερα ακόμα βραβεία Grammy και ανέβηκε στη σκηνή μαζί με τους Jamie Foxx και Quincy Jones για να ερμηνεύσουν το «Georgia on My Mind» του Ray Charles.

- Για τα ακουστικά live του Mtv, τα Mtv Unplugged, ηχογράφησε στη Μουσική Ακαδημία του Brooklyn δικά της τραγούδια με άλλες ενορχηστρώσεις, αλλά και κάποιες διασκευές. Το αποτέλεσμα ήταν το album «Unplugged», που πούλησε δύο εκατομμύρια αντίτυπα και έγινε έτσι το δεύτερο πιο επιτυχημένο album της σειράς «Unplugged», μετά από το αντίστοιχο των Nirvana.

- Ενώ όλα της πήγαιναν καλά και το 2006 μπορεί να ήταν μια καλή χρονιά επαγγελματικά για εκείνη, αφού βραβεύτηκε με τρία NAACP βραβεία για το κομμάτι «Unbreakable», έφτασε στα όρια του νευρικού κλονισμού. Ο θάνατος της γιαγιάς της, τη συγκλόνισε και εκτός των άλλων, οι γονείς της εξαρτιόντουσαν οικονομικά από αυτή. Θέλοντας να δραπετεύσει από τα προβλήματα που είχαν αρχίσει να την πνίγουν, έκανε ένα ταξίδι στην Αίγυπτο για να απομονωθεί.

- Ένα χρόνο αργότερα, έκανε το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο με το «Smokin’ Aces» μαζί με τον Ben Affleck και τον Andy Garcia και παρότι η ταινία ήταν εισπρακτική αποτυχία, η Keys έλαβε επαίνους για την ερμηνεία της. Η δεύτερη εμφάνισή της ήταν στην ταινία «The Nanny Diaries» μαζί με την Scarlett Johansson.

- Το τρίτο της album «As I Am» κυκλοφόρησε το 2007 και πήγε κατευθείαν στο Νο 1 του Billboard. Το single «No One» ήταν τεράστια επιτυχία και έμεινε στην κορυφή των charts για πέντε βδομάδες. Για αυτό το τραγούδι έλαβε δύο βραβεία Grammy το 2008.

- Το 2009 έγραψε ένα τραγούδι για το album της Whitney Houston «I Look To You», το «Million Dollar Bill». Την ίδια χρονιά ανακοίνωσε τη σχέση της με τον παραγωγό Swizz Beatz και συμμετείχε στα φωνητικά του «Empire State Of Mind» του Jay-Z, που έγινε τεράστια επιτυχία.

- Το τέταρτο της album της «The Element Of Freedom» κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά. Η Keys αναδείχτηκε στη Νο 1 R’n’B καλλιτέχνιδα της δεκαετίας. Από αυτό το album το τρίτο single «Un-Thinkable» μαζί με τον rapper Drake, ήταν αυτό που ξεχώρισε.

- Το 2010 παντρεύτηκε στην Κορσική τον Beatz και ανακοίνωσαν ότι περιμένουν το πρώτο τους παιδί, που ενώ ήταν ακόμη αγέννητο ευλογήθηκε σε μια τελετή Zulu στη Νότια Αφρική. Τον Οκτώβρη γεννήθηκε ο γιος της, που πήρε το περίεργο όνομα Egypt Daoud Ibarr Dean. Μαζί με την Eve ηχογράφησαν το τραγούδι «Speechless» αφιερωμένο σε αυτόν.

- Εκτός από τη μουσική, η Keys έχει αναπτύξει και έντονη φιλανθρωπική δράση. Έχει ιδρύσει το σωματείο «Keep A Child Alive» που βοηθάει παιδιά με AIDS στην Αφρική. Η δουλειά της στις χώρες της Αφρικής αποτυπώνεται στο ντοκιμαντέρ «Alicia In Africa: Journey to the Motherland». Είναι υποστηρίκτρια του Barack Obama και μαζί με τον Jay-Z και τη Joss Stone ηχογράφησαν ένα τραγούδι για την καμπάνια των Δημοκρατικών στις προηγούμενες αμερικανικές εκλογές.

- Το τελευταίο της album, κυκλοφόρησε το 2012, με τον τίτλο «Girl On Fire», από όπου το ομώνυμο single έχει εξασφαλίσει περίοπτη θέση στο airplay των ραδιοφώνων. Αρκετά πιο uptempo σε σχέση με τις μελαγχολικές μπαλάντες της, η Keys φαίνεται να κάνει μια στροφή στην καριέρα της, χωρίς να ξεχνάει τις αγαπημένες της soul μελωδίες, όπως στο δεύτερο single «Brand New Me».

Ροζίνα Αράπη