Ο Tom Cruise κήρυξε τον πόλεμο στο «εφέ της σαπουνόπερας»

tom-cruise Jonathan Short
ΠΕΜΠΤΗ, 06 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Κάλεσε τους θαυμαστές του να απενεργοποιήσουν τα φίλτρα motion smoothing από τις τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας στον χώρο της ψυχαγωγίας συχνά δημιουργεί νέα απρόβλεπτα προβλήματα για τους καταναλωτές, για να μπορέσουν να απολαύσουν μια ταινία ή έναν δίσκο όπως οραματίστηκε ο εκάστοτε δημιουργός. Ένα από τα προβλήματα των σύγχρονων τηλεοράσεων υψηλής ανάλυσης είναι το λεγόμενο «εφέ της σαπουνόπερας», για το οποίο μίλησε ο Tom Cruise.

Κάνοντας ένα μικρό διάλειμμα από τα γυρίσματα του «Top Gun: Maverick» και στα πλαίσια κυκλοφορίας του «Επικίνδυνη Αποστολή: Η Πτώση» σε Blu-ray και DVD, ο χολιγουντιανός αστέρας ανέβασε ένα βίντεο στον λογαριασμό του στο Twitter. Μαζί του εμφανίστηκε ο Christopher McQuarrie - ένας εκ των σεναριογράφων της τελευταίας ταινίας των «Επικίνδυνων Αποστολών» - και μίλησαν για το motion smoothing εφέ των νέων τηλεοράσεων.

Το συγκεκριμένο φίλτρο στην ουσία προσθέτει καρέ στην εικόνα που προβάλλεται ώστε να μειώνει την «θολούρα» στην κίνηση, βελτιώνοντας αισθητά την ευκρίνεια σε συγκεκριμένα είδη εκπομπών, όπως αθλητικά. Πολλές όμως τηλεοράσεις έρχονται με αυτό το φίλτρο ήδη ενεργοποιημένο με αποτέλεσμα να παραποιούν την εικόνα σε ταινίες δράσης, δίνοντας την εντύπωση πως πρόκειται για τηλεοπτικές παραγωγές και ότι έχουν γυριστεί ετεροχρονισμένα.

Δείτε ένα παράδειγμα του motion smoothing και του «εφέ της σαπουνόπερας»

Τόσο ο Cruise όσο και ο McQuarrie τόνισαν πως είναι ιδιαίτερα περήφανοι για το «Επικίνδυνη Αποστολή: Η Πτώση» και θέλουν οι θεατές να μπορούν να απολαύσουν στο σπίτι τους την ταινία στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, όπως θα την έβλεπαν σε έναν κινηματογράφο. Έτσι λοιπόν ζητούν από τους θεατές να αναζητήσουν στο διαδίκτυο οδηγίες για να απενεργοποιήσουν το συγκεκριμένο φίλτρο για να απολαμβάνουν τις ταινίες όπως τους αρμόζει.