Θέλετε να μάθετε ποιες ήταν οι 10 κυρίαρχες τάσεις της μόδας για το 2018;

athlitika-kai-taseis-tou-2018
ΔΕΥΤΕΡΑ, 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Προτού αποχαιρετήσουμε για τα καλά τη χρονιά, είναι η καταλληλότερη στιγμή για να κάνουμε έναν πολύχρωμο απολογισμό και να δούμε τι πήγε καλά στον κόσμο της αισθητικής, του στιλ και του ντιζάιν. Μπορεί και να εκπλαγούμε…

Δεκαετία του 90 και του 2000. Μα καλά, πότε προλάβαμε να τις βαρεθούμε για να θελήσουμε να τις ξαναθυμηθούμε; Κι όμως οι πιο πρόσφατες δεκαετίες άφησαν πίσω τους ως αναγνωρίσιμες τάσεις στη βιτρίνα και την καθημερινότητα, αποκαλυπτικά εσώρουχα, αλυσίδες στο λαιμό, λογότυπα με μινιμαλιστική διάθεση.

Η ντουλάπα του μπαμπά. Ή του παππού. Φαρδιά τζιν, βαριά πουλόβερ, κακόγουστα αθλητικά παπούτσια, όλα μαζί ή μεμονωμένα, δημιούργησαν ένα νέο στιλ για τη γυναίκα του 2018 που βαρέθηκε τα στιλέτο και το μικρό μαύρο φόρεμα και θέλησε να αναζητήσει κάτι πιο άνετο για τις ώρες που βρίσκεται στον δρόμο, αναζητώντας ταυτότητα.

Πολυτελές, αθλητικό ντύσιμο ή με δύο μόνο λέξεις, Sport Luxe. Η σύγχρονη γυναίκα γυμνάζεται, προσέχει τη διατροφή της, δεν θέλει να πηγαίνει στο γυμναστήριο με φόρμα, αλλά με τη «νέα» της στολή. Ποια είναι αυτή; Κολάν-έργα τέχνης, φούτερ με άποψη και κρυφά μηνύματα και κυρίως ρούχα και αθλητικά που…αναπνέουν.

Φωσφοριζέ. Πάρτε για παράδειγμα τον φετινό χειμώνα της Prada για να δείτε πώς φωσφορίζει η μόδα που έχει διάρκεια στο σκοτάδι. Αλλά και σταρ του κινηματογράφου και της μόδας, όπως η Blake Lively και η Bella Hadid, προτιμούν να παίζουν με εξαιρετικά έντονες αποχρώσεις. Ποιες ήταν οι κυρίαρχες αποχρώσεις στις αναζητήσεις της μόδας στο google; Φλούο πράσινο και ροζ.

Πλαστικό. Και διάφανο. Δηλαδή διάφανες, πλαστικές τσάντες, αλλά και παπούτσια και αδιάβροχα, στο στιλ της Chanel αλλά και άλλων οίκων που δεν θέλουν να κρύβουν τίποτα, αλλά αντίθετα να εκθέτουν με στιλ τα σύγχρονα «θύματα» της μόδας που φωτογραφίζονται ανά λεπτό στα social media, σαν κινούμενες διαφημίσεις.

Tέχνη σε νέες περιπέτειες. Για να μην κατηγορείται η μόδα κάθε τόσο γιατί είναι λάιτ και πληθωρική μαζί, οι σχεδιαστές κάθε τόσο βρίσκουν άλλοθι για να ανεβάζουν τις τιμές σε ρούχα και αξεσουάρ, μέσα από συνεργασίες με άγνωστους αλλά και αναγνωρίσιμους καλλιτέχνες. Οπότε αν σας αρέσουν οι ζωγραφιές, τα γκράφιτι και τα …κάδρα στα ρούχα σας, τότε μπορείτε να …μιλήσετε με τέχνη και την επόμενη χρονιά.

Καουμπόικες μπότες. Να και κάτι που είχαμε καιρό να δούμε. Αγαπημένες μπότες, φορεμένες, όχι πλέον με τζιν αλλά κυρίως με φορέματα, έκαναν τη μεγάλη τους επιστροφή για να παραμείνουν μάλλον και για λίγο ακόμη. Γιατί οι καουμπόικες μπότες μάς ξεκουράζουν και είναι πάντα ιδιαίτερες και εξαιρετικά φωτογενείς.

Λουλουδάκια. Μικροσκοπικά, χρωματιστά, εμμονικά, όπως ακριβώς εμφανίζονταν  στα ρούχα των μικρών πρωταγωνιστριών στο Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι. Νεορομαντικές προτάσεις για κορίτσια που βαρέθηκαν τη δικτατορία του μαύρου.

Φιλική μόδα στο περιβάλλον. Οργανικό κοτόν, υφάσματα που σέβονται το περιβάλλον, οικολογικό στιλ που δεν φωνάζει, αλλά διακριτικά αγκαλιάζει τον πλανήτη, μέσα από υφές και πατρόν που φροντίζουν να ζήσουμε ένα καλύτερο αύριο.

Ποδηλατικά. Ακόμη να αγοράσετε ένα ποδηλατικό κολάν για να το συνδυάσετε με σακάκι ή ένα λίγο πιο κοντό φόρεμα αν δεν σας αρέσει η υπερ-έκθεση; Έχετε λίγες ημέρες ακόμη για να προλάβετε να λανσάρετε κι εσείς μία από τις κυρίαρχες τάσεις της χρονιάς που αφήνουμε πίσω μας. Κι αν δεν έχετε ποδήλατο; Μικρό το κακό. Γιατί έχει η Kim Kardashian που θεωρείται υπεύθυνη για το συγκεκριμένο comeback και πόσα ακόμη…τέρατα επανέφερε στη μόδα του Ιnstagram;

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com