Ποιο είναι το ιδανικό χριστουγεννιάτικο single;

dJ-mousiki
ΔΕΥΤΕΡΑ, 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Η διασκευή του «Always On My Mind» από τους Pet Shop Boys δείχνει τον δρόμο για την επιτυχία στα charts.

Κάθε χρόνο δίνεται μια άτυπη μάχη για το single που θα κατακτήσει τα charts την περίοδο των Χριστουγέννων και το οποίο θα δώσει τον παλμό στους εορτασμούς και τα πάρτι. Επειδή όμως υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα εορταστικά τραγούδια, η δισκογραφική εταιρεία Ostereo αποφάσισε να κάνει μια έρευνα για να διαπιστώσει πoιο είναι το προφίλ του ιδανικού χριστουγεννιάτικου single.

Έχοντας εξετάσει όλα τα singles που κατέλαβαν την πρώτη θέση των charts για τα Χριστούγεννα τα τελευταία 50 χρόνια, η Ostereo κατέληξε πως το ιδανικό τραγούδι έχει διάρκεια τρία λεπτά και 57 δευτερόλεπτα και είναι γραμμένο σε σολ μείζονα με ταχύτητα 114bpm, ενώ ερμηνεύεται solo από ένα καλλιτέχνη ηλικίας 27 ετών. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι περίπου τα μισά χριστουγεννιάτικα singles είναι διασκευές, ενώ στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν είναι καν για τα Χριστούγεννα, αλλά μπαλάντες.

Σύμφωνα με την έρευνα, το ιδανικότερο χριστουγεννιάτικο τραγούδι (μέχρι στιγμής) είναι το «Always On My Mind» από τους Pet Shop Boys. Η συγκεκριμένη διασκευή του τραγουδιού του Elvis Presley έχει την ιδανική διάρκεια και είναι γραμμένη σε σολ μείζονα, όμως είναι λίγο πιο γρήγορη (125bpm) και έχει δύο τραγουδιστές με μέση ηλικία τα 31,5 έτη. Ο Howard Murphy, ιδρυτής της Ostereo, σχολίασε πως απέχουμε πολύ από τη δημιουργία τραγουδιών μέσω αλγορίθμων που θα κατακτήσουν τα χριστουγεννιάτικα charts, όμως τόνισε πως υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που αυξάνουν τις πιθανότητες για ένα τραγούδι να έχει ιδιαίτερη απήχηση την εποχή των εορτών.

Αυτό βεβαίως δε σημαίνει πως η προσθήκη τριγώνων ή καμπανών μπορεί να μεταμορφώσει ένα μέτριο τραγούδι σε χριστουγεννιάτικη επιτυχία, δίνοντας ως παράδειγμα το «Stay Another Day» των East 17. Αυτό που μπορεί να πετύχει η έξυπνη χρήση τέτοιων μουσικών οργάνων είναι να ενισχύσει το εορταστικό κλίμα του εκάστοτε τραγουδιού.