Ο «Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης» του Tim Burton στο Μέγαρο και 10 fun facts

disney-in-concert
ΤΡΙΤΗ, 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συναυλία με τις συνθέσεις του Danny Elfman για την θρυλική ταινία, καθώς και παράλληλη προβολή της με ελληνικούς υποτίτλους.

Χριστούγεννα με χαρωπούς Αγιοβασίληδες και σκηνές οικογενειακής θαλπωρής πλάι σε καταστόλιστα έλατα; Όχι ακριβώς! Φέτος φρικιαστικοί σκελετοί και πάσης φύσεως τέρατα διεκδικούν τα Χριστούγεννα και, υπό τους ήχους της ορχήστρας, επιχειρούν να δώσουν τον δικό τους εφιαλτικό τόνο στη γιορτή. Θα τα καταφέρουν άραγε;

Η απάντηση θα δοθεί στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, όπου στις 15 και 16 Δεκεμβρίου, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζει συναυλία με τις συνθέσεις του Danny Elfman για την θρυλική ταινία «Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης» του Tim Burton (παραγωγή) και σε σκηνοθεσία του Henry Selick, καθώς και παράλληλη προβολή της με ελληνικούς υποτίτλους, στο πλαίσιο του Disney in Concert. 

Ο μαέστρος Νίκος Χαλιάσας σχολιάζει σχετικά με την ταινία: "Η πολυβραβευμένη μουσική του Danny Elfman σε συνδυασμό με το ιδιοφυές σενάριο του Tim Burton και το ιδιαίτερο animation, θέτει τον μαέστρο ανάμεσα σε δύο κόσμους: της μουσικής και του κινηματογράφου. Η απόλυτη ακρίβεια αυτού του συγχρονισμού, μας φέρνει ενώπιον μιας γοητευτικής πρόκλησης".

Η υπόθεση της ταινίας

Στο τρισδιάστατο κέντρο ενός στοιχειωμένου σπιτιού, σε μια πόλη μεταμφιέσεων ο Βασιλιάς Κολοκύθας, Τζακ Σκέλιγκτον ή αλλιώς ο Τζακ ο Σκελετός, προσπαθεί να κυριαρχήσει πανηγυρικά στην περίοδο των Χριστουγέννων και να αλλάξει τους ρυθμούς της πόλης. Ενάντια στη συμβουλή της Σάλλι, της μοναχικής ζαβολιάρας κούκλας, που έχει κρυφά αισθήματα για αυτόν, ο Τζακ βάζει σε δράση τρία άτομα για το έθιμο του Halloween -τους Λοκ, Σοκ και Μπάρελ- για να τον βοηθήσουν να απαγάγει τον Αγιο Βασίλη. Όμως, ακόμα και όταν ο Τζακ συνειδητοποιεί το λάθος του, θα πρέπει να παλέψει με τον κακό Ούγκι Μπούγκι, πριν επαναφέρει τα πράγματα και αποκαταστήσει τη γιορτινή διάθεση της πόλης.

Δείτε το trailer εδώ.

Η μουσική της ταινίας

Το αξέχαστο soundtrack της ταινίας, The Nightmare Before Christmas, βραβευμένο με Grammy, διαθέτει 10 τραγούδια του υποψήφιου για Οσκαρ Danny Elfman («Corpse Bride», «Big Fish»), τα οποία ερμηνεύει ο Τζακ ο σκελετός. Στο ήρωα δάνεισαν τη φωνή τους, τόσο ο ηθοποιός Chris Sarandon, όσο και ο ίδιος ο Elfman, που είναι αυτός που τραγουδά.

10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζουμε για τον «Χριστουγεννιάτικο Εφιάλτη»

  1. Το ποίημα του Tim Burton, στο οποίο βασίστηκε το σενάριο της ταινίας, ήταν 3 ολόκληρες σελίδες. Το ίδιο το ποίημα το είχε εμπνευστεί από τις κλασικές Χριστουγεννιάτικες ταινίες «Ρούντολφ το ελαφάκι» και “ How the Grinch Stole Christmas!” αλλά και από ένα ποίημα με τίτλο «Η επίσκεψη του Αγίου Νικολάου» (αντίστοιχος του Αγ. Βασίλη σε κάποιες χώρες).
  2. Η ταινία προοριζόταν αρχικά να είναι είτε μια ταινία μικρού μήκους ή ένα special αφιέρωμα 30 λεπτών, με τον Vincent Price, αγαπημένο ηθοποιό ταινιών τρόμου με τις οποίες μεγάλωσε ο  Burton, ως αφηγητή. Μάλιστα, ο Price επρόκειτο να δώσει τη φωνή του στον Αη-τονύχη (τον Άγιο Βασίλη της ταινίας) αλλά ο πρόσφατος θάνατος της συζύγου έκανε τη φωνή του να ακούγεται λυπημένη. Έτσι, ο ρόλος δόθηκε σε άλλον
  3. Η πρωταγωνιστική φιγούρα, ο Τζακ ο Σκελετός είχε ήδη εμφανιστεί σε ταινίες του δημιουργού του πριν το Nightmare Before Christmas, το 1982 στη μικρού μήκους ταινία Vincent και το 1988 στον «Σκαθαροζούμη».
  4. Ο πασίγνωστος από το Star Trek, Patrick Stewart ήταν ο αφηγητής δύο μονολόγων στον πρόλογο της ταινίας. Δυστυχώς, τα κομμάτια αυτά κόπηκαν για ανεξήγητους λόγους αλλά η αφήγησή του ακούγεται στο soundtrack, για τους τυχερούς που έχουν τον δίσκο.
  5. Για κάθε δευτερόλεπτο (!) της ταινίας, χρειάστηκαν 12 κινήσεις των stop motion φιγούρων. Γι’ αυτό το λόγο, τα γυρίσματα πήραν 3 ολόκληρα χρόνια.
  6. Δύο αντικείμενα εφευρέθηκαν για να διευκολύνουν τη μαγνητοσκόπηση της ταινίας. Το ένα ήταν ένας «φωτεινός συναγερμός» για να προειδοποιήσει τους εμψυχωτές αν κάποιο από τα φώτα της σκηνής χαλούσε και το άλλο ήταν ένα σύστημα που επέτρεπε σε κάθε κουκλοπαίχτη να αντικαταστήσει άμεσα μια σπασμένη μαριονέτα.
  7. Η μύτη του σκυλιού του Jack, του αγαπημένου Zero, είναι στην πραγματικότητα έμα μικροσκοπικό φανάρι- κολοκύθα, όπως αυτά που φτιάχνουν στο Halloween.
  8. Η φωνή του Τζακ είναι ο αδελφός της Suzan Sarandon, Chris Sarandon. Επειδή, όμως, δεν μπορούσε να τραγουδήσει, επιστρατεύθηκε ο ίδιος ο συνθέτης Danny Elfman, ο οποίος και τραγουδά όλα τα κομμάτια της ταινίας.
  9. Όταν ο Jack παραδίδει δώρα στα παιδιά, μερικά από αυτά αποτελούν παραπομπή σε άλλες ταινίες του Tim Burton. Υπάρχει ένα φίδι που μοιάζει με ένα σκουλήκι από τον Σκαθαροζούμη, καθώς και ένα συρρικνωμένο κεφάλι από την "αίθουσα αναμονής μετά θάνατον". Η γάτα και η πάπια παρουσιάζονται και στο Batman Returns.
  10. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στην Αμερική τον Οκτώβριο του 1993. Φέτος, συμπληρώνονται 25 χρόνια από την κυκλοφορία της.

Info: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα. Ημερομηνία: 15 Δεκεμβρίου Σάββατο 21.00, 16 Δεκεμβρίου Κυριακή 17.00. Eισιτήρια: 34€, 27€, 22€, 17€ και 15€ (εκπτωτικό) Πληροφορίες / Κρατήσεις: megaron.gr

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ