O Peter Jackson επιστρέφει στα «άτακτα χρόνια» του

peter-Jackson Richard Shotwell
ΤΕΤΑΡΤΗ, 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Σκοπεύει να κυκλοφορήσει ένα box set με αποκαταστημένες εκδόσεις του «Εγκεφαλικά νεκρός», «Ουράνια πλάσματα» και άλλα πολλά.

Ο Peter Jackson μπορεί να είναι περισσότερο γνωστός για την σκηνοθεσία του στις τριλογίες του «Άρχοντα των Δαχτυλιδών» και του «Χόμπιτ», όμως έκανε τα πρώτα του βήματα που τον ξεχώρισαν με ταινίες τρόμου όπως το «Εγκεφαλικά νεκρός», «Τρομερή γεύση» και «Meet the Feebles» και το υποψήφιο για Όσκαρ δράμα «Ουράνια πλάσματα». Στην εμφάνιση του στο Empire Podcast πριν από λίγους μήνες ο σκηνοθέτης αποκάλυψε πως σκοπεύει να επιστρέψει σε αυτές τις ταινίες και να τις αποκαταστήσει.

«Αποφάσισα να επιστρέψω και να το κάνω αυτό στις παλιές ταινίες μου – τις πρώτες τέσσερις που γύρισα και οι οποίες μου ανήκουν, αλλά ποτέ δεν επανακυκλοφόρησα. Έχω κάνει ορισμένα τεστ στο “Εγκεφαλικά νεκρός”, όπου πήραμε το αρνητικό φιλμ των 16 χιλιοστών, το περάσαμε από την διαδικασία αποκατάστασης του υλικού για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και το αποτέλεσμα είναι φανταστικό» δήλωσε ο Jackson στο Hollywood Reporter, επιβεβαιώνοντας έτσι την πρόθεση του.

To «Εγκεφαλικά νεκρός» του 1992 συνδυάζει τον τρόμο με την κωμωδία.

Το ενδιαφέρον του Jackson για την αποκατάσταση των τεσσάρων πρώτων ταινιών του προέκυψε κατά την διάρκεια παραγωγής του ντοκιμαντέρ «They Shall Not Grow Old». Εκεί ο σκηνοθέτης εργάστηκε σκληρά με το αρχειακό υλικό και το αποτέλεσμα ήταν αρκετά εντυπωσιακό. Η ψηφιακή αποκατάσταση παλαιοτέρων ταινιών δεν είναι νέο φαινόμενο, με τον George Lucas και την πρώτη τριλογία του «Star Wars» να είναι η πιο πολυσυζητημένη περίπτωση. Παρά την βελτιοποίηση εικόνας και ήχου, οι αλλαγές ενδέχεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην «lo-fi γοητεία» των παλαιότερων παραγωγών.

Ο Jackson πάντως υποσχέθηκε πως οι νέες εκδόσεις των τεσσάρων ταινιών θα συνοδεύονται από πλούσιο ανέκδοτο υλικό, καθώς κατέγραψε με μεγάλη λεπτομέρεια τις παραγωγές. «Έχω περίπου μια ή δύο ώρες από τα γυρίσματα του “Τρομερή γεύση”, εφτά ή οχτώ ώρες από όταν γυρίσαμε το “Feebles”, 50 με 60 ώρες από τα γυρίσματα του “Εγκεφαλικά νεκρός” και τουλάχιστον 70 ώρες από όταν κάναμε το “Ουράνια πλάσματα”» αποκάλυψε ο Νεοζηλανδός σκηνοθέτης, συμπληρώνοντας πως το υλικό «δεν είναι μόνο άνθρωποι να μιλάνε στην κάμερα, είναι ένας τύπος που βρισκόταν στο σετ και μας βιντεοσκοπούσε όταν κάναμε την ταινία».

Το σενάριο των Fran Walsh και Peter Jackson για το «Ουράνια πλάσματα» του 1995 ήταν υποψήφιο για Όσκαρ την ίδια χρονιά, το οποίο τελικά πήγε στο «Pulp Fiction».

«Με ενδιαφέρει πολύ να τις ξαναβγάλω εκεί έξω. Αυτό είναι περίπου το σχέδιο μου για τώρα:  να κάνω ένα ωραίο, μικρό box set – τα πρώτα χρόνια, τα άτακτα χρόνια» κατέληξε ο Jackson. Το σχέδιο του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη βρίσκεται ακόμα στα πρώτα του στάδια οπότε παραμένει άγνωστο πότε θα κυκλοφορήσει το box set.