Οχτώ διατροφικοί στόχοι για τη νέα χρονιά που μπορείτε να πετύχετε εύκολα

diatrofi-nea-xronia-2019
ΤΕΤΑΡΤΗ, 02 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη χορτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου, βάζει μαζί μας τους στόχους που φέτος πρέπει να τηρήσουμε για μια καλύτερη υγεία και σιλουέτα.

Ο χρόνος προχωρά μπροστά και το ίδιο πρέπει να κάνετε κι εσείς. Ποτέ δεν είναι αργά να βελτιωθείτε και να βελτιώσετε τη διατροφή σας. Ο βασικός σας στόχος για τη νέα χρόνια θα πρέπει να είναι αυτός: να κάνετε συνειδητές διατροφικές επιλογές. Μην ξεχνάτε: είμαστε ό,τι τρώμε.

Αν ένας γενικός στόχος μπορεί να φαντάζει τρομακτική αποστολή, αντί να προσπαθείτε να κάνετε μεγάλες αλλαγές, στις οποίες δύσκολα θα προσαρμοστείτε, ξεκινήστε με μικρές μετατροπές. Ακόμα κι αν είναι αμελητέες. Μην κολλάτε στο στάδιο του προγραμματισμού – οι δημιουργικές, μικρές αλλαγές θα σας κινητοποιήσουν και θα σας βοηθήσουν να αποκαλύψετε το νέο, βελτιωμένο εαυτό σας σε χρόνο μηδέν!

1 Θέλετε να ξεκινήσετε δίαιτα;
Τηρήστε τις αποφάσεις σας μιλώντας στους άλλους γι’ αυτές. Μια μελέτη σε 3.000 άτομα που πραγματοποιήθηκε από βρετανούς ψυχολόγους διαπίστωσε ότι οι πιθανότητες που έχει μια γυναίκα να κρατήσει τις αποφάσεις της αυξάνονται κατά 10% απλώς ενημερώνοντας τους άλλους σχετικά. Ο επικεφαλής της μελέτης λέει ότι οι γυναίκες ωφελούνταν από την ηθική υποστήριξη που τους παρείχαν φίλοι και συγγενείς όταν εξέφραζαν ανοιχτά τους στόχους τους.

2 Κόψτε τον εθισμό σας στην καφεΐνη
Ερευνητές από τη Σχολή Ιατρικής John Hopkins στη Βαλτιμόρη, οι οποίοι διεξήγαγαν μια μελέτη πάνω στο στερητικό σύνδρομο της καφεΐνης, λένε ότι ο πιο ασφαλής (και ο πιο αποτελεσματικός) τρόπος να μειώσετε την κατανάλωση καφεΐνης είναι να το κάνετε σταδιακά. Δοκιμάστε το εξής: αν πίνετε τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα, αντικαταστήστε το ένα απ’ αυτά με ένα ρόφημα που έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη, όπως το πράσινο τσάι ή ο ντεκαφεϊνέ. Μειώστε σταδιακά τα καφεϊνούχα ροφήματα κατά μισό έως ένα φλιτζάνι μέσα σε μια βδομάδα και λίγο καιρό θα έχετε απεξαρτηθεί από την καφεΐνη.

3 Μειώστε το αλάτι
Αντί να ξοδεύετε τα χρήματα που κερδίζετε με κόπο σε φάρμακα για την πίεση, γιατί δεν κάνετε ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας; Μπορείτε να ξεκινήσετε μειώνοντας την ημερήσια πρόσληψη νατρίου, αυξάνοντας την κατανάλωση ωμών τροφών και ελέγχοντας τις ετικέτες των τροφίμων.

4 Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας...
...παίρνοντας τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα. Μια έκθεση υγείας με τίτλο «Η αλήθεια για το ανοσοποιητικό σου», που δημοσιεύθηκε από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, αναφέρει κάποια πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε κάθε τόσο:

> Να αποφεύγουμε το κάπνισμα και να καταναλώνουμε αλκοόλ με μέτρο.

> Να διατηρούμε ένα υγιές βάρος και υγιή τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

> Να ασκούμαστε και να κοιμόμαστε αρκετά.

> Να ακολουθούμε μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά, φρέσκα φρούτα και λαχανικά και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και να θυμόμαστε πάντα να μαγειρεύουμε καλά το κρέας.

> Να υποβαλλόμαστε σε ιατρικές εξετάσεις όσο συχνά επιβάλλουν οι προσωπικοί παράγοντες κινδύνου.

> Να ακολουθούμε μια καλή υγιεινή και να αποφεύγουμε τις μολύνσεις πλένοντας τακτικά τα χέρια μας.

5 Μαγειρεύετε συχνότερα
Το πρώτο βήμα για να μπορέσετε να το κάνετε, είναι να έχετε πάντα την κουζίνα γεμάτη υγιεινά υλικά. Μπορείτε να ξεκινήσετε επιλέγοντας ελαιόλαδο αντί για ζωικά λίπη, δημητριακά ολικής αλέσεως αντί για επεξεργασμένα και να έχετε εύκαιρες τροφές, όπως φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα, για τις στιγμές που σας πιάνουν λιγούρες. Τα ξηρά τρόφιμα, όπως τα ζυμαρικά, μπορούν ν’ αγοραστούν σε μεγάλες ποσότητες (μειώνοντας τη συχνότητα που πάτε στο σουπερμάρκετ). Επιλέγοντας μόνο υγιεινά υλικά, τότε και τα γεύματά σας θα είναι πάντα ωφέλιμα!

6 Ψωνίζετε πιο υγιεινά
Αποφεύγετε να αγοράζετε λαχανικά από το σούπερ μάρκετ και πηγαίνετε στη λαϊκή μια φορά την εβδομάδα. Εκτός από το ότι είναι διασκεδαστικό, θα βρείτε μεγάλη ποικιλία ειδών μαναβικής και καλύτερες τιμές, εκτός από την φρεσκάδα τους.

7 Μειώστε τις θερμίδες σας εύκολα
Κάντε μια μικρή μόνο αλλαγή σε κάθε γεύμα ή σνακ. Για παράδειγμα, αντί να παραγγέλνετε σαλάτα πλούσια σε ντρέσινγκ, ζητήστε να σας φέρνουν το ντρέσινγκ ξεχωριστά. Θέλετε να αυξήσετε την κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως; Παραγγείλετε το σάντουιτς με ψωμί ολικής αλέσεως. Και αν θέλετε να φάτε επιδόρπιο, μοιραστείτε το με κάποιον άλλο! Λίγη προσπάθεια και λίγη δημιουργικότητα είναι ό,τι χρειάζεστε για να τρώτε καλύτερα – και να φοράτε με άνεση τα πιο σέξι ρούχα σας.

8 Μάθετε καλύτερα την τροφή σας
Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους να το κάνετε είναι να μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες στα τρόφιμα. Εκτός από το θερμιδικό περιεχόμενο, αν μάθετε πώς να εντοπίζετε τα άλλα συστατικά σε ένα προϊόν, θα μπορείτε να αποφασίζετε καλύτερα αν είναι καλό ή αν πρέπει να το αφήσετε εκεί που το βρήκατε.

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς,
www.getactive.gr, www.notanordinarymum.gr
FB page: www.facebook.gr/getactive.gr/