Who is Who: Justin Timberlake

who-is-who-Justin-timberlake

ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

Από μέλος ενός άκρως επιτυχημένου boy-band των 90s, εξελίχθηκε σε έναν ολοκληρωμένο solo καλλιτέχνη, που απέδειξε ότι εκτός από ένα όμορφο πρόσωπο, έχει και μια καλοκουρδισμένη μουσική μηχανή, που παράγει το ένα hit μετά το άλλο...

- O Justin Timberlake γεννήθηκε το 1981 στο Memphis του Tennessee. Οι γονείς του χώρισαν όταν ο ίδιος ήταν σε ηλικία μόλις τριών ετών. Η πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση ήταν όταν ήταν ακόμα παιδί, στο μουσικό παιχνίδι Star Search, όπου ερμήνευε country κομμάτια. Το show με το οποίο αναδείχθηκε σε ένα από τα αγαπημένα παιδιά της Αμερικής, ήταν το Mickey Mouse Club. Μαζί του ήταν μερικά παιδιά που θα γινόντουσαν από τους μεγαλύτερους star, όπως η Britney Spears, η Christina Aguilera, ο μελλοντικός του συνεργάτης και επίσης, μέλος των N’Sync JC Chasez, αλλά και ο ηθοποιός Ryan Gosling.

- Με τη βοήθεια του manager των Backstreet Boys, Lou Pearlman, ο Timberlake και ο Chasez άρχισαν να δημιουργούν ένα συγκρότημα που αργότερα, θα μετατρεπόταν στους N’Sync.

- Οι N’Sync δημιουργήθηκαν το 1995. Ο Chasez και ο Timberlake είχαν ρόλο κεντρικού τραγουδιστή. Μαζί τους ήταν οι Chris Kirkpatrick, Lance Bass και Joey Fatone. Το ντεμπούτο τους κυκλοφόρησε το 1998 με τίτλο το όνομα τους. Από εκεί ξεχώρισε το singe «Tearin’ Up My Heart».

- To επόμενο album τους «No Strings Attached» το 2000 ήταν αυτό που εκτόξευσε την καριέρα τους. Το album αυτό έγινε το album που πούλησε τα περισσότερα αντίτυπα σε λιγότερο χρόνο από κάθε άλλο, φτάνοντας τα 2,4 εκατομμύρια αντίτυπα στην πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του. Ανάλογη επιτυχία είχε και το τρίτο τους album «Celebrity».

- Αν και είχαν ξεκινήσει στη σκιά των Backstreet Boys, κατάφεραν να φτάσουν και να τους ξεπεράσουν σε δόξα. Οι N’Sync βρίσκονται στο top-3 των πιο επιτυχημένων boy bands όλων των εποχών. Όμως ο Justin, ο οποίος ξεχώριζε από τους υπόλοιπους, χάρη στην ιδιαίτερη φωνή του και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του στο group, είχε ήδη αρχίσει να σκέφτεται τη solo καριέρα. Τα σχέδιά του έμελε να πραγματοποιηθούν, όταν οι N’Sync αποφάσισαν να διαλυθούν το 2002. Κανένας δεν φαινόταν να ήθελε να κρύψει ότι η αιτία ήταν ότι η δημοτικότητα του Timberlake επισκίαζε τους υπόλοιπους. Ο Lance Bass, στο βιβλίο του «Out Of Sync», άσκει κριτική στη μάλλον αλαζονική συμπεριφορά του Justin.

- Παράλληλα, η σχέση του με την Britney Spears, έκανε τα media να αναφέρονται όλο και συχνότερα σε αυτόν. Μαζί ήταν το αγαπημένο ζευγάρι της Αμερικής και φαίνονταν αχώριστοι.

- To 2002 o Timberlake ερμήνευσε στα MTV Awards το «Like I Love You», το πρώτο single από το πρώτο του solo album «Justified». Με αρκετές επιρροές από R&B, σαφώς στα βήματα του Michael Jackson – τον οποίο λέγεται από πολλούς ότι ακόμα αντιγράφει μανιωδώς- και με τη βοήθεια του Timbaland και των Neptunes, το album έλαβε πολύ καλές κριτικές και πούλησε επτά εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Το videoclip και το τραγούδι που έκαναν τον μεγαλύτερο θόρυβό ήταν το «Cry Me A River», στο videoclip του οποίου ο Justin «εκδικείται» μια κοπέλα που μοιάζει υπερβολικά στην Britney Spears. Το συγκεκριμένο video θεωρήθηκε και ένα «μήνυμα» του τραγουδιστή προς την πρώην αγαπημένη του. Ένα ακόμη χτύπημα για την Spears, ήταν η tour του Timberlake μαζί με την άσπονδη φίλη της, Christina Aguilera, στη Justified/Stripped Tour.

- Ένα γεγονός το 2004, παραλίγο να καταποντίσει ολόκληρη την καριέρα του, αφού βρέθηκε απολογούμενος για ένα «αστείο» συμβάν, με τη μισή Αμερική να του επιτίθεται. Ενώ ερμήνευε στο ημίχρονο του τελικού του Super Bowl μαζί με τη Janet Jackson –το μεγαλύτερο σε θεαματικότητα show των Η.Π.Α., με εκατομμύρια τηλεθεατές, στο ημίχρονο του οποίου εμφανίζονται πάντα τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής- στο τέλος της εμφάνισής του, τράβηξε ένα μέρος του ρούχου της Jackson, το οποίο σκίστηκε, με αποτέλεσμα να εκτεθεί το γυμνό της στήθος. Ακολούθησε παγωμάρα. Στο πρόσωπο της Jackson ζωγραφίστηκε αμηχανία και τρόμος. Σύμφωνα με το δίκτυο CBS, οι δύο καλλιτέχνες το είχαν σχεδιάσει χωρίς να ενημερώσουν τους υπεύθυνους. Σύμφωνα με τους ίδιους ήταν μια κακή στιγμή και ένα τρικ που δεν λειτούργησε σωστά. Οι δυο τους απειλήθηκαν με αποκλεισμό από τα βραβεία Grammy αν δεν ζητούσαν δημοσίως συγγνώμη. Ο Timberlake εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι προσέβαλλε τόσους ανθρώπους, από το βήμα του νικητή, αφού εκείνη τη χρονιά κέρδισε δύο Grammy.

- Μετά από αυτή τη στιγμή, ο Timberlake αποφάσισε να κρατήσει χαμηλό προφίλ στα μουσικά πράγματα και να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο. Πρωταγωνίστησε στην ταινία «Edison», που παρά το δυνατό καστ (Kevin Spacey, Morgan Freeman) δε σημείωσε επιτυχία, χάρισε τη φωνή του στην τρίτη συνέχεια του «Shrek» και εμφανίστηκε και στο videoclip του Elton John «This Train Don’t Stop There Anymore», ενώ συνεργάστηκε και με τους Black Eyed Peas και τη Nelly Furtado.

- Το δεύτερο album του «FutureSex/LoveSounds» κυκλοφόρησε το 2006, πηγαίνοντας κατευθείαν στο Νο 1 του Billboard. To «Sexy Back», το πρώτο single είναι ένα από τα καλύτερα τραγούδια της καριέρας του. Δουλεμένο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, με all star συμμετοχές (Snoop Dogg, T.I., will.i.am.) και σε παραγωγή Timbaland, Rick Rubin και Danja, το album αυτό πήγε την καριέρα του Timberlake ένα βήμα παραπέρα και από αγαπημένος των έφηβων κοριτσιών, έγινε ο star και των ώριμων ακροατηρίων.

- Πολλά τα singles που ξεχώρισαν, όπως το «My Love», «What Goes Around…/Comes Around Interlude» και «Lovestoned/I thinks She Knows». Στο videoclip για το κομμάτι «What Goes Around…/Comes Around Interlude», συμμετείχε η Scarlett Johansson και το τραγούδι βραβεύτηκε με Grammy.

- Η Madonna, περνώντας την hip hop και R&B περίοδό της στο album «Hard Candy», τον επέλεξε μαζί με τον Timbaland για να συνεργαστούν στο κομμάτι «4 Minutes», που θα ήταν και το πρώτο single από το album. Εκτός από τη βασίλισσα της pop, o Justin είχε πολλή ζήτηση, αφού συμμετείχε επίσης στο album των Duran Duran «Red Carpet Massacre» και στο «Curtis» του 50 Cent, με το κομμάτι «Ayo Technology». Αίσθηση προκάλεσε και το sexy ντουέτο του με την Ciara, στο «Love Sex Magic».

- Δε σταμάτησε παράλληλα, να ασχολείται και με τον κινηματογράφο. Πιο αξιομνημόνευτες παραμένουν οι εμφανίσεις του στο «Love Guru» με τον Mike Myers και στο «Social Network» του David Fincher, όπου έπαιξε τον Sean Parker, ιδρυτή του Napster. Με την πρώην αγαπημένη του Cameron Diaz πρωταγωνίστησαν στο «Bad Teacher» και με τη Mila Kunis στο «Friends With Benefits».

O Timberlake έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την αίσθηση του χιούμορ και δε διστάζει να τσαλακώνει τον εαυτό του με κάθε ευκαιρία. Αυτό αποδεικνύει η συνεργασία του με τους Lonely Island, στο δεύτερο album τους «Turtleneck&Chain». Τα λόγια είναι περιττά. Δείτε ένα χαρακτηριστικό videoclip τους εδώ κι αναζητείστε κι άλλα στο διαδίκτυο.

-Πέρυσι «αποκατέστησε» την επί πολλά έτη φιλενάδα του και ηθοποιό Jessica Biel, με έναν παραμυθένιο γάμο στην Ιταλία.

- Το τρίτο του album «The 20/20 Experience» κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες και το πρώτο του single είναι το «Suit&Tie» με τη συμμετοχή του Jay-Z.

Ροζίνα Αράπη