Oscars 2019: Οι 9 υποψήφιες ταινίες για την τελική πεντάδα καλύτερης ξενόγλωσσης

roma-cold-war-oscars
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Μπορεί η Ακαδημία να μην έχει καταλήξει μέχρι αυτήν τη στιγμή σε παρουσιαστή της απονομής – μετά και το φιάσκο με τον Kevin Hart, ανακοίνωσε όμως τις 9 ταινίες που θα διεκδικήσουν μια θέση στην τελική πεντάδα της κατηγορίας της Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας.

Στη λίστα δεν «κρύβονταν» ιδιαίτερες εκπλήξεις, με το Roma του Αλφόνσο Κουαρόν να είναι το φαβορί. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν η Ακαδημία θα το αφήσει έξω από την κατηγορία και το προωθήσει σε αυτήν της Καλύτερης Ταινίας. Το διαμαντάκι του Μεξικανού σκηνοθέτη μπορείτε να δείτε τόσο στους κινηματογράφους όσο και στην πλατφόρμα του Netflix.

 Μια θέση στην πεντάδα -και περισσότερους πόντους σε περίπτωση απουσίας του Roma- κερδίζει εκτός απροόπτου και ο παθιασμένος και θερμός Ψυχρός Πόλεμος του Πολωνού σκηνοθέτη του Ida, Πάβελ Παβλικόφσκι (βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Καννών). Θα κερδίσει τον πόλεμο με την ταινία Κλέφτες Καταστημάτων (επίσης στις ελληνικές αίθουσες αυτήν την περίοδο) το αριστούργημα του Χιροκάζου Κόρε-Έντα που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών και αποτελεί την επίσημη υποβολή της Ιαπωνίας για τα Όσκαρ;

Δυναμική η παρουσία και της ταινίας «Birds of Passage» από τον δημιουργό τού «Στην Αγκαλιά του Φιδιού» που, μια τριετία μετά τη διεκδίκηση του Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, ταξιδεύει στις στέπες της Κολομβίας και ζωντανεύει ένα αιματηρό οικογενειακό έπος βασισμένο σε αληθινά γεγονότα. Η ταινία άνοιξε το φετεινό Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών στο Φεστιβάλ Καννών.

Με τo The Guilty που έρχεται με δύναμη από τη Δανία ο Γκούσταφ Μέλερ χτίζει ένα αστυνομικό θρίλερ καθηλωτικό. Αν μη τι άλλο, οι Σκανδιναβοί ξέρουν από σασπένς εκτός από design. Στη λίστα των υποψήφιων ταινιών βρίσκουμε και την πρόταση της Γερμανίας για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης, το Never Look Away, για τους λάτρεις του ιστορικού δράματος όπου κυριαρχεί ο πανταχού παρών έρωτας. Φιλμ μεγάλων αξιώσεων δημιούργησε και ο Σεργκέι Ντβορτσεβόι από το Καζακστάν για να αφηγηθεί την ιστορία της Ayka, μιας μετανάστριας από το Κιργιστάν, χωρίς χαρτιά παραμονής στη Ρωσία.

Η Ναντίν Λαμπακί ρίχνει τη σκηνοθετική της ματιά στη Βυρητό και την ανθρώπινη δυστυχία στην πόλη μέσα από την ιστορία του Ζεν και της Ραχήλ, με την ταινία Capernaum. Τέλος, ο Κορεάτης σκηνοθέτης Λι Τσάνγκ-Ντονγκ, εμπνέεται από ένα διήγημα του Χαρούκι Μουρακάμι και φτιάχνει μια ταινία που ήδη έχει αγαπηθεί από το κοινό όπου έχει προβληθεί. Ο λόγος για το Burning, την πρώτη υποψηφιότητα για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας για τη Νότιο Κορέα.

Δείτε τη λίστα με τις υποψηφιότητες της κατηγορίας και κάντε τα προγνωστικά σας. 

Οι υποψηφιότητες των βραβείων Όσκαρ θα ανακοινωθούν στις 22 Ιανουαρίου ενώ η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019.

 Οι ταινίες

Roma - Αλφόνσο Κουαρόν (Μεξικό)

Cold War - Πάβελ Παβλικόφσκι (Πολωνία)

Κλέφτες Καταστημάτων - Χιροκάζου Κόρε-Έντα (Ιαπωνία)

Birds of Passage - Σίρο Γκέρα και Κριστίνα Γκαλέκο (Κολομβία)

The guilty - Γκούσταβ Μίλερ (Δανία)

Never Look Away - Φλόριαν Χένκελ Ντόνερσμαρκ (Γερμανία)

Ayka - Σεργκέι Ντβορτσεβόι (Καζακστάν)

Capernaum - Ναντίν Λαμπακί (Λίβανος)

Burning - Λι Τσανγκ-Nτονγκ (Νότιος Κορέα)