Το Brexit βάζει φρένο στις περιοδείες και απειλεί την μουσική βιομηχανία

brexit
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Η υπό σχεδιασμό μεταναστευτική πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας αναμένεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους μουσικούς.

Με την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πάψει να ισχύει η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών στην χώρα, κάτι το οποίο αναμένεται να έχει ένα σοβαρό αντίκτυπο στις περιοδείες ξένων συγκροτημάτων και την μουσική βιομηχανία της χώρας γενικότερα. Σύμφωνα με την υπό σχεδιασμό μεταναστευτική πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας μετά το Brexit, οι μουσικοί που θα θελήσουν να επισκεφτούν την χώρα για περιοδείες θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 λιρών, όπως θα ισχύει για όλους τους κλάδους εργασίας.

Η βρετανική κυβέρνηση ισχυρίζεται πως η θέσπιση του ορίου στις 30.000 λίρες θα δώσει προτεραιότητα σε εργαζόμενους με υψηλή ειδίκευση και εμπειρία οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν στην οικονομία της χώρας. Πολίτες χωρών «χαμηλού ρίσκου» θα μπορούν να επισκεφτούν την Μεγάλη Βρετανία και εργαστούν για ένα χρόνο, χωρίς να έχουν προσφορά εργασίας στα χέρια τους. Οι συγκεκριμένοι κανόνες θα ισχύσουν ανεξαιρέτως και για τους μουσικούς που θα θελήσουν να επισκεφτούν την χώρα για ζωντανές εμφανίσεις.

Shutterstock

«Η απαίτηση από μουσικούς, συνθέτες και παραγωγούς από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχουν μισθούς τουλάχιστον 30.000 λίρες για να εργαστούν στην Μεγάλη Βρετανία αποτελεί σημαντική απειλή για την μουσική βιομηχανία, όπου οι μουσικοί δημιουργοί βγάζουν κατά μέσο όρο 20.504 λίρες, πολύ λιγότερο από τον μέσο όρο σε άλλες δουλειές» υπογράμμισε ο οργανισμός UK Music που εκπροσωπεί τα συμφέροντα μουσικών στην Μεγάλη Βρετανία.

Παράλληλα όμως υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Ένωση να «απαντήσει» με επιπλέον γραφειοκρατία και δασμούς σε καλλιτέχνες από την Μεγάλη Βρετανία που θέλουν να κάνουν περιοδείες στην Ευρώπη.

«Το τέλος της ελεύθερης μετακίνησης θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους Βρετανούς μουσικούς. Η θέσπιση αυστηρότερων κανόνων μετανάστευσης μετά το Brexit θα προκαλέσει μια ύφεση ποικιλίας και δημιουργικότητας στην βρετανική μουσική βιομηχανία. Μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει στην θέσπιση αντίστοιχων κανόνων μετανάστευση από χώρες της ΕΕ» δήλωσε από την πλευρά της η Deborah Annetts, διευθύνων σύμβουλος της Incorporated Society of Musicians.