Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πώς η ολική άλεση μπορεί να βοηθήσει

kastano-ruzi-oliki-alesi
ΤΡΙΤΗ, 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Μέσω της διατροφής μπορούμε να προλάβουμε, αλλά και να αντιμετωπίσουμε τον διαβήτη και η ολική άλεση είναι με το μέρος μας.

Η υψηλή πρόσληψη τροφών ολικής άλεσης σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, όπως έχει φανερώσει μια δανέζικη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition.

Στην αρχή της μελέτης, περισσότεροι από 55 χιλιάδες άνθρωποι ηλικίας 50 με 65 χωρίς διαβήτη, ανέφεραν κατανάλωση διαφόρων προϊόντων ολικής άλεσης και στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για 15 χρόνια. Όσοι κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες ολικής άλεσης (τουλάχιστον 3 με 4 μερίδες την ημέρα) παρουσίασαν τουλάχιστον 20 με 40% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν διαβήτη, σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν ελάχιστη ποσότητα. Όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν τη φυσική δραστηριότητα, τη συνολική πρόσληψη θερμίδων, το βάρος του σώματος και άλλους παράγοντες, το προφανές όφελος ήταν μειωμένο, αλλά πάλι σημαντικό.

Όπως συμβαίνει και με άλλες σκανδιναβικές ομάδες, ο πληθυσμός της Δανίας παρουσιάζει υψηλή κατανάλωση ολικής άλεσης, ενώ αξίζει να σημειώσετε ότι όλες οι ομάδες τροφών ολικής άλεσης σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, κάντε την αρχή και αυξήστε την ολική άλεση στην καθημερινότητά σας.