Δυσκοιλιότητα; Το μάνγκο δίνει μια γλυκιά λύση

mangko
ΔΕΥΤΕΡΑ, 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Αν ταλαιπωρείστε με χρόνια δυσκοιλιότητα, νέα μελέτη σας δίνει μια διαφορετική διέξοδο από τις κλασικές τροφές και φάρμακα: το μάνγκο.

Το εξωτικό αυτό φρούτο φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει το έντερο να… κινηθεί σύμφωνα με πιλοτική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Molecular Nutrition and Food Research, η οποία περιλάμβανε 36 ενήλικες με χρόνια δυσκοιλιότητα.

Στο πλαίσιο της μελέτης, στους μισούς συμμετέχοντες δόθηκαν περίπου 2 φλιτζάνια κομμένο μάνγκο (περίπου 280 γραμμάρια) καθημερινά, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν συμπλήρωμα ψύλλιο με 5 γραμμάρια φυτικών ινών, ισοδύναμο με τις φυτικές ίνες ανά μερίδα του μάνγκο, η σκόνη του οποίου συχνά χρησιμοποιείται στη δυσκοιλιότητα ως ήπιο καθαρτικό.

Όλοι οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα κοπράνων και αίματος πριν και μετά τη θεραπεία και κράτησαν αρχείο με τη διατροφή τους, που έδειξε ότι και οι δύο ομάδες είναι παρόμοια διατροφή.

Έπειτα από τέσσερις εβδομάδες, και τα δύο γκρουπ παρουσίασαν βελτίωση, μεγαλύτερη συχνότητα στην κινητικότητα του εντέρου μειωμένη δυσκολία και πόνο αλλά και μείωση στην αίσθηση της ατελούς κένωσης, αλλά μόνο η ομάδα που κατανάλωνε μάνγκο ανέφερε βελτίωση στη σύσταση των κοπράνων.

Ακόμη, όσοι κατανάλωναν μάνγκο παρουσίασαν σημαντική μείωση στους δείκτες εντερικής φλεγμονής, η οποία συνδέεται με χρόνια φλεγμονή, αλλά και στις ενδοτοξίνες, όπως και αύξηση στα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου στα κόπρανα, στοιχεία που οφείλονται μάλλον στις πολυφαινόλες του μάνγκο.

Αν το δοκιμάσετε, η ημερήσια κατανάλωση μάνγκο στο πλαίσιο της μελέτης έφτανε περίπου τις 200 θερμίδες, γι’ αυτό φροντίστε να αφαιρέσετε αυτές τις έξτρα θερμίδες από αλλού. Μικρότερες ποσότητες δεν εξετάστηκαν, αλλά μπορεί και πάλι να βοηθούν.