Γλυκαντικές ουσίες: ποιες είναι ακατάλληλες;

zaxari-glukantika
ΤΡΙΤΗ, 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Οι ειδικοί του dietzone μας ενημερώνουν για τις γλυκαντικές ουσίες που έχουν εισβάλλει για τα καλά στην καθημερινότητά μας.

Όπως όλοι γνωρίζουμε η κατανάλωση ζάχαρης σχετίζεται με πολλά προβλήματα υγείας και την παχυσαρκία και για αυτό το λόγο η κατανάλωση της πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο. Για το λόγο αυτό έχουν ξεκινήσει να εισβάλλουν πολύ έντονα στην αγορά τα γλυκαντικά προσπαθώντας να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη με ελάχιστες ή και καθόλου θερμίδες.

Οι φυσικές και οι χημικές γλυκαντικές ουσίες
Όσον αφορά τις φυσικές γλυκαντικές ουσίες έχουμε τις ισομαλτόζη, λακτιτόλη, σορβιτόλη, ξυλιτόλη, μαννιτόλη και στέβια. Κάποιες από αυτές χρησιμοποιούνται στις τροφές, όπως είναι η ισολματόζη, η σορβιτόλη, σε κατεψυγμένα προιόντα, η λακτιτόλη σε δημητριακά και γλυκά, η μαννιτόλη στα φρούτα και άλλες έχουν πιο καλλωπιστικούς σκοπούς (π.χ. ξυλιτόλη στις οδοντόπαστες).

Οι χημικές και πιο επιβαρυντικές γλυκαντικές ουσίες είναι είναι η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη, το κυκλαμικό οξύ, το ακεσουλφαμικό κάλιο, η θαυματίνη που συναντάμε σε ξηρούς καρπούς, καραμέλες και τσίχλες. Η νεοτάμη που είναι 7000- 13000 πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και χρησιμοποιείται στο εξωτερικό σε χυμούς, αναψυκτικά, ζελέ, και άλλα.

Τα τεχνητά υποκατάστατα ζάχαρης και πόσο ασφαλή είναι
1. Ασπαρτάμη: Πρόκειται για το συνδυασμό δύο αμινοξέων, του ασπαρτικού οξέος και της φαινυναλαλίνης. Η χρήση της έχει εγκριθεί από το 1981 και χρησιμοποιείται κυρίως σε light αναψυκτικά και τρόφιμα. Για την ασπαρτάμη έχουν γίνει οι περισσότερες μελέτες προκειμένου να διαπιστωθεί η ασφάλεια της. Περιέχει μεγάλη ποσότητα φαινυναλαλίνης, δεν άρα δεν είναι κατάλληλη για άτομα που πάσχουν από φαινυλκετονουρία. Η υπερκατανάλωσή της, έχει σχετισθεί με πονοκεφάλους, μεταπτώσεις στη διάθεση, κοιλιακές διαταραχές, πονοκέφαλοι και δυσθυμία. Το 2006 μάλιστα πήρε μεγάλη δημοσιότητα μία μελέτη από την ερευνητική ομάδα ιταλικού ινστιτούτου που συσχέτιζε την κατανάλωση της ασπαρτάμης με καρκινογένεση στα ποντίκια. Αργότερα βέβαια ανεξάρτητοι φορείς διεξήγαγαν επιπλέον έρευνες οι οποίες έδειξαν ότι η κατανάλωση της θεωρείται ασφαλής, καθώς τα επιστημονικά στοιχεία που υπάρχουν έως τώρα δεν υποδεικνύουν συσχέτισή της με καρκινογένεση ή άλλα προβλήματα υγείας στον άνθρωπο.

2. Ακεσουλφαμικό κάλιο: Πρόκειται για γλυκαντικό με 150 φορές μεγαλύτερη γλυκύτητα σε σχέση με τη ζάχαρη. Η κατανάλωση του εγκρίθηκε το 1988. Βρίσκεται κυρίως σε παγωτά, μαρμελάδες, καραμέλες, επιδόρπια, σάλτσες, μπίρες, τσίχλες και, χυμούς. Όσον αφορά την ασφάλειά του, έχει αποδειχθεί ότι αποβάλλεται- σε μεγάλο ποσοστό- αυτούσιο από τα ούρα. Έτσι δεν απορροφάται από τον οργανισμό και δε δίνει θερμίδες.

3. Σακχαρίνη: Είναι το πρώτο τεχνητό γλυκαντικό που ανακαλύφθηκε και κυκλοφορεί στην αγορά τα περισσότερα χρόνια. Έχει 300 φορές πιο γλυκιά γεύση σε σχέση με τη ζάχαρη. Διαδόθηκε γρήγορα μέσω των αναψυκτικών τύπου light. Τη συναντάμε σε γλυκά, χυμούς φρούτων, σάλτσες, κεικ κ.ά. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί κάποια συσχέτιση της κατανάλωσής της με καρκίνο ή άλλες επιπτώσεις για την υγεία.

Σουκραλόζη
Η σουκραλόζη ανακαλύφθηκε πριν από περίπου 35 χρόνια και είναι 600 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Χρησιμοποιείται σε ελάχιστες ποσότητες στα τρόφιμα και δε μεταβολίζεται από τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι κατάλληλη για διαβητικούς και δεν προκαλεί φθορές στα δόντια. Η σουκραλόζη ενδείκνυται για ενήλικες, γυναίκες σε εγκυμοσύνη και παιδιά.

Φρουκτόζη
Η φρουκτόζη από την άλλη είναι ένα φυσικό σάκχαρο το οποίο βρίσκεται στα φρούτα. Συστήνεται για άτομα που ακολουθούν μία ισορροπημένη διατροφή, όμως χρειάζεται προσοχή γιατί σε σύγκριση με τα υπόλοιπα γλυκαντικά περιέχει θερμίδες. Μάλιστα η φρουκτόζη έχει την ίδια θερμιδική αξία με τη ζάχαρη και το μέλι. Μεταβολίζεται στο 100% από τον οργανισμό και έτσι αποθηκεύεται σαν λίπος πιο γρήγορα (π.χ. από τη γλυκόζη που αποθηκεύεται στο 20%)

Πηγή: www.dietzone.gr