Who is Who: Taylor Swift

who-is-who-taylor-swift

ΠΕΜΠΤΗ, 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

Από αθώα έφηβη τραγουδίστρια, σε υπολογίσιμη δύναμη της μουσικής βιομηχανίας, η πανέμορφη Αμερικανίδα έχει καταφέρει σε μικρό χρονικό διάστημα να βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου, απασχολώντας την κοινή γνώμη, τόσο με τη μουσική της, όσο και με την προσωπική της ζωή…

- Η Taylor Swift γεννήθηκε το 1989 στην Pennsylvania. Κόρη τραπεζικών, μεγάλωσε σε μία μεγάλη έκταση στο Montgomery, και ανατράφηκε σύμφωνα με τα Χριστιανικά πρότυπα, ενώ η αγαπημένη της ασχολία όταν ήταν παιδί ήταν η ιππασία. Παράλληλα, αγάπησε και τη μουσική και άρχισε από μικρή τα μαθήματα φωνητικής, με ταξίδια στο Broadway για να εξασκήσει τη φωνή και την παρουσία της.

- Μία από τις τραγουδίστριες που την επηρέασαν ήταν η σταρ της country Faith Hill και έτσι αποφάσισε να πάει στο Nashville του Tennessee για να κυνηγήσει το όνειρό της. Έδωσε ένα demo της με τραγούδια της Dolly Parton και των Dixie Chicks, αλλά η απόρριψη δεν άργησε να έρθει.

- Άλλαξε προορισμό και κατευθύνθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου μαζί με τους γονείς της και τον παραγωγό Dan Dymtrow κατάφερε να ηχογραφήσει ένα τραγούδι για τη Maybelline και να συναντήσει μεγάλους παράγοντες της βιομηχανίας.

- Η δισκογραφική RCA της προσέφερε την ευκαιρία που έψαχνε και υπέγραψε μαζί τους το «Αrtist development deal», όπου θα παρακολουθούσαν την πρόοδο και την εξέλιξή της. Μετακόμισε μόνιμα στο Nashville, μαζί με τους γονείς της ενώ ήταν ακόμα σχολείο και τελείωσε την εκπαίδευσή της, αρχικά στο τοπικό σχολείο και μετά με μαθήματα στο σπίτι.

- Εκεί έγινε φίλη και συνεργάτιδα της τραγουδίστριας της country Liz Rose και μαζί άρχισαν να γράφουν τραγούδια, όταν η Swift γυρνούσε από τα μαθήματά της. Άφησε την RCA, αφού οι παραγωγοί δεν ήθελαν να την αφήσουν να ηχογραφήσει αν δεν έκλεινε τα 18. Η ίδια όμως, ένιωθε ότι η περίοδος της εφηβείας της έπρεπε να αποτυπωθεί την κατάλληλη στιγμή και δεν μπορούσε να περιμένει κι έτσι, υπέγραψε με τη Big Machine, του Scott Borchetta.

- Το 2006 κυκλοφόρησε το πρώτο της album με τίτλο το όνομά της. Ο ήχος της ήταν φυσικά country, αλλά με pop πινελιές και έλαβε πολύ καλές κριτικές από τα εγχώρια Μέσα. Καθώς ήταν το πρώτο όνομα που ο Borchetta είχε στο νεοϊδρυθέν label του, η Swift βοηθούσε στα πάντα, από το promotion, μέχρι να βάζει τα cd της σε φακέλους για να τα στέλνει σε ραδιόφωνα. Έφτιαχνε κουλουράκια και ζωγράφιζε πίνακες για να στείλει ως δώρο στους ραδιοφωνικούς σταθμούς που έπαιζαν τα τραγούδια της.

- Μεγάλη βοήθεια στην προώθηση των τραγουδιών της ήταν και το MySpace . To κοινό της country τη λάτρεψε, κάνοντας το album της να σκαρφαλώσει στις πρώτες θέσεις των county charts. To 2007 κέρδισε το βραβείο του Μουσικού/Τραγουδιστή της Χρονιάς από την Ένωση Συνθετών του Nashville και μπήκε στην ιστορία ως η πιο νεαρή νικήτρια του εν λόγω βραβείου.

- Το 2008 κυκλοφόρησε το δεύτερο album της «Fearless», στο οποίο έχει γράψει επτά τραγούδια. Τα κομμάτια με θεματολογία από τα καθημερινά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει μια κοπέλα της ηλικίας της, μιλούσαν στις καρδιές των εφήβων. Το πρώτο της single «Love Story» έγινε το δεύτερο country single με τις μεγαλύτερες πωλήσεις και το album της είχε τις υψηλότερες πωλήσεις το 2009, χαρίζοντάς της επιτυχία και πέρα από τα όρια της country, εισάγοντάς την και σε πιο pop ακροατήρια. Όλοι ήθελαν να συνεργαστούν και να μοιραστούν τη σκηνή μαζί της, όπως ο Justin Timberlake, η Katy Perry,ο John Mayer και ο Justin Bieber.

- Ένα γεγονός που παραλίγο να επισκιάσει την επιτυχία της, αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι της χάρισε ακόμα περισσότερη δημοσιότητα ήταν το γνωστό συμβάν στα βραβεία του MTV. Όταν η Swift ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο της για το καλύτερο Videoclip γυναίκας καλλιτέχνη, ένας αλαφιασμένος Kanye West ανέβηκε στη σκηνή, της πήρε το μικρόφωνο μέσα από τα χέρια και άρχισε να υποστηρίζει ότι η Beyonce έπρεπε να ήταν η νικήτρια. Όλη η αίθουσα πάγωσε και η Swift δεν ήξερε πώς να αντιδράσει. Δεν σχολίασε αρνητικά τον West, ο οποίος αργότερα της ζήτησε συγγνώμη. Το αποτέλεσμα ήταν η Swift να γίνει η αγαπημένη του κοινού και ο West να γελοιοποιηθεί σε όλο το internet.

- To «Fearless» κέρδισε τέσσερα βραβεία Grammy. Στην απονομή, όπου τραγούδησε μαζί με τη Stevie Nicks, η ερμηνεία της έλαβε πολύ κακές κριτικές, αφού ήταν εκτός τόνου. Πολλοί έγραψαν ότι ήταν ευχάριστο να βλέπεις κάποιον τόσο χαρισματικό να κάνει επιτέλους ένα λάθος…

- Το τρίτο της album «Speak Now» κυκλοφόρησε το 2010. H Swift έγραψε όλα τα τραγούδια του. Χαρακτηρίστηκε ως το καλύτερό της μέχρι εκείνη τη στιγμή, αφού πέρα από την country pop εξερευνούσε και πιο ώριμα μονοπάτια. Παράλληλα με τη μεγάλη tour για την προώθηση του album της, συμμετείχε στο soundtrack της ταινίας «Hunger Games» με το «Safe&Sound», το οποίο ήταν υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού.

- Το τελευταίο της album με τίτλο «Red» (διαβάστε την κριτική του δίσκου εδώ) κυκλοφόρησε το 2012 και έλαβε εξαιρετικές κριτικές, μπαίνοντας σε πολλές λίστες με τα καλύτερα albums της χρονιάς. Το πρώτο single «We Are Never Ever Getting Back Together», έγινε το πρώτο της Νο 1 στα charts του Billboard. Η Ένωση Συνθετών του Nashville τη βράβευσε για πέμπτη συνεχή χρονιά ως Καλλιτέχνη της Χρονιάς.

- Η Swift έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις πιο αγαπημένες προσωπικότητες της Αμερικής ή αλλιώς «America’s Sweetheart». Θεωρείται πρότυπο για πολλά νεαρά κορίτσια λόγω της clean cut εικόνας της, τη σικάτη της εμφάνιση και το ότι μένει μέχρι ώρας, έξω από σκάνδαλα.

Ροζίνα Αράπη