Τα SOS του καθαρισμού προσώπου

gunaika-katharismos-omorfia-spa1
ΤΡΙΤΗ, 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Τι να MHN κάνετε πριν και μετά από μια θεραπεία στο ιατρείο ή στο ινστιτούτο αισθητικής.

Για την πλειοψηφία των γυναικών, οι επαγγελματικές θεραπείες καθαρισμού προσώπου δεν αποτελούν μέρος της τακτικής ρουτίνας φροντίδας του δέρματός τους, εξαιτίας του κόστους, της έλλειψης χρόνου ή και τα δυο μαζί. Αλλά αν ρωτήστε οποιονδήποτε δερματολόγο ή αισθητικό θα σας πει ότι μια τέτοια θεραπεία αποτελεί ένα από τα κορυφαία μυστικά πίσω από τις πιο αλαβάστρινες επιδερμίδες που «κυκλοφορούν» στο Χόλιγουντ.

Ωστόσο, ένας επαγγελματικός καθαρισμός προσώπου στο δερματολόγο ή σε ένα εξειδικευμένο στούντιο αισθητικής έχει τα συν και τα πλην του –ιδίως όσον αφορά στις ευαίσθητες επιδερμίδες. Εδώ, η. Dr. Rebecca Kazin, διευθύντρια ερευνών στο Institute of Dermatologic Laser Surgery της Ουάσιγκτον, δίνει τις ασφαλείς συμβουλές και υποδεικνύει τα σημεία προσοχής που πρέπει να γνωρίζετε πριν και μετά μια τέτοια θεραπεία, ώστε να διατηρείται η επιδερμίδα σας υγιής και αψεγάδιαστη όλο το χρόνο.

Μια βδομάδα πριν

«Μην εφαρμόσετε καμία αυτοσχέδια κούρα scrub στο δέρμα σας, έτσι ώστε να επιτρέψετε στην θεραπεία απολέπισης να δράσει με καλύτερα και πιο ασφαλή αποτελέσματα», τονίζει η ειδικός, εξηγώντας ότι αν η επιδερμίδα σας έχει τάση προς τη δημιουργία φλεγμονών, οι πρόχειρες απολεπίσεις στο σπίτι μπορούν να πυροδοτήσουν μεγαλύτερες φλεγμονές και ερεθισμούς μετά τη θεραπεία.

«Επίσης, πολύ καλή ιδέα είναι να αυξήσετε την αντηλιακή σας προστασία μια βδομάδα πριν την επίσκεψη καθρισμού», συμπληρώνει.  

72 ώρες πριν

«Διακόψτε τη χρήση όλων των προϊόντων προσώπου που περιέχουν ρετινόλες (παράγωγα της βιταμίνης Α), αντιγηραντικά οξέα ή άλλα ενεργά συστατικά κατά της ακμής, καθώς μπορούν να καταστήσουν την επιδερμίδα εξαιρετικά ευαίσθητη και, παράλληλα, να μην επιτρέψουν στη θεραπεία να δράσει σε βάθος».

48 ώρες πριν

Τις προηγούμενες δυο μέρες και τις δυο μετά τον καθαρισμό αποφύγετε τα ατμόλουτρα, με σκοπό να ελαχιστοποιήσετε τις φλεγμονές. «Η θερμότητα του νερού και των ατμών αυξάνουν την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος -άρα και του δέρματος- προκαλώντας μεγαλύτερη κινητικότητα στην κυκλοφορία του αίματος, η οποία επίσης μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και τραυματισμό της επιδερμίδας», εξηγεί η Dr. Rebecca Kazin και συμπληρώνει: «Μετά τη θεραπεία, το πιο πιθανό είναι να δημιουργηθεί μια υπεραιμία στην επιφάνεια του προσώπου, η οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έχει εξαφανιστεί την επόμενη ημέρα».  

 Την ίδια μέρα

«Αν πρέπει υποχρεωτικά να εργαστείτε εκείνη τη μέρα, κλείστε το ραντεβού σας με τον ειδικό τουλάχιστον δυο με τρεις ώρες πριν. Η διαδικασία του καθαρισμού μπορεί να κάνει την επιδερμίδα σας να δείχνει αρκετά πιο κόκκινη και πιθανώς εξαντλημένη», λέει η Dr. Rebecca Kazin. Το πιο σημαντικό είναι να μην πλύνετε το πρόσωπό σας καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, ούτε το βράδυ πριν τον ύπνο, ώστε να επιτρέψετε στην επιδερμίδα να απορροφήσει ικανοποιητικά τα συστατικά που εφάρμοσε ο ειδικός. «Την επόμενη μέρα επιστρέψετε στην τακτική σας ρουτίνα περιποίησης προσθέτοντας απλά μεγαλύτερες δόσεις αντηλιακής κάλυψης», συμβουλεύει.  

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ