Ο ανταγωνισμός φέρνει αυξήσεις στις συνδρομές του Netflix

netflix-smartphone
ΤΕΤΑΡΤΗ, 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Η επικείμενη εισαγωγή των Disney, Apple και WarnerMedia στον χώρο του streaming αλλάζει τα δεδομένα και τις ισορροπίες.

Με τον ανταγωνισμό στον χώρο του streaming να γίνεται ολοένα και πιο έντονος, τα περιθώρια κέρδους στενεύουν αρκετά και οι εταιρείες streaming θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αλλαγές. Με την επικείμενη εισαγωγή της Disney και της Apple στον χώρο, το Netflix αποφάσισε να αυξήσει το κόστος συνδρομής των υπηρεσιών της και θα στηρίξει ακόμα περισσότερο τις πρωτότυπες παραγωγές του.

Πρόκειται για την πιο σημαντική αύξηση στην ιστορία της εταιρείας, με την βασική HD μηνιαία συνδρομή να αυξάνεται από τα 11 στα 13 δολάρια, για τις 4K συνδρομές από 14 στα 16 δολάρια και για την απλή από τα 8 στα 9 εννέα δολάρια. Η αύξηση των τιμών φαίνεται πως ήταν μονόδρομος για το Netflix, καθώς τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να βασιστεί περισσότερο στις δικές του παραγωγές, αφού ο κατάλογος του αναμένεται να συρρικνωθεί.

Shutterstock

Οι WarnerMedia και NBCUnivesal σκοπεύουν να λανσάρουν σύντομα τις δικές τους υπηρεσίες, οπότε πολλές από τις πιο δημοφιλείς σειρές και ταινίες τους θα «χαιρετήσουν» την πλατφόρμα του Netflix για να γυρίσουν «σπίτι» τους. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η σειρά «Τα φιλαράκια», για την οποία το Netflix πλήρωσε αδρά προκειμένου να την διατηρήσει στον κατάλογό του.

Σε αντίθεση όμως με πολλούς από τους ανταγωνιστές του, το Netflix έχει ήδη εδραιωθεί στη συνείδηση των εκατομμυρίων θεατών του χάρη στο πρωτότυπο υλικό του με σειρές όπως τα «Stranger Things», «Orange Is The New Black» και «The Crown», μεταξύ πολλών άλλων. Αντίστοιχα όμως και οι ταινίες του έχουν συνδράμει τα μέγιστα ώστε να αλλάξει η γενικότερη αντίληψη πως οι παραγωγές streaming είναι χαμηλής ποιότητας, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Roma» του Alfonso Cuarón.