Νεότερη μέσα σε ένα βράδυ

gunaika-lampakia-xamogelo
ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Ένας καλός ύπνος είναι ευεργετικός για την υγεία και την ομορφιά. Μαζί με μια κατάλληλη κούρα νυκτός, κάθε πρωί θα ξυπνάτε όλο και πιο νέα.

Αν κάθε πρωί που ξυπνάτε αντικρίζετε ένα πρόσωπο γεμάτο περισσότερες ρυτίδες, μαύρους κύκλους και χαλαρό δέρμα, σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να υιοθετήσετε μια εντατική ρουτίνα βραδινής φροντίδας. Και εξηγούμε αμέσως το γιατί.

Οι ειδικοί στη χρονοβιολογία υποστηρίζουν πως υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες όπου πραγματοποιούνται στα κύτταρα πολύ σημαντικές διεργασίες, άμεσα σχετιζόμενες με την υγεία και την ανάπλαση της επιδερμίδας. Από τις 8 έως τις 11 μ.μ., λένε οι έρευνες, υποχωρούν οι ορμόνες που προάγουν τη σωματική και εγκεφαλική εγρήγορση (αδρεναλίνη, κορτιζόλη) και ο οργανισμός μπαίνει σε μια διαδικασία αποβολής τοξινών, ανάπλασης και επιδιόρθωσης των κυττάρων. Η κυτταρική αναδόμηση κορυφώνεται λίγο μετά τα μεσάνυχτα με έκκριση μελατονίνης -η αντιοξειδωτική ορμόνη που καθυστερεί τη γήρανση- ενώ μεταξύ 3 και 5 το πρωί όλοι οι μηχανισμοί παύουν, αφήνοντας τον οργανισμό να ξεκουραστεί εντελώς.

«Μέσα σε αυτό το διάστημα το σώμα σας ανεβάζει ελαφρώς θερμοκρασία -ομοίως και το δέρμα- και οι πόροι διαστέλλονται», αναφέρει o διάσημος καθηγητής δερματολογίας Howard Murad, στο βιβλίο του The Murad Method: Wrinkle-Proof, Repair, and Renew Your Skin with the Proven 5-Week Program. Τότε ακριβώς είναι η κατάλληλη στιγμή για να επενδύσετε σε εξειδικευμένες καλλυντικές φόρμουλες που ευνοούν την κυτταρική ανανέωση, «...το κλειδί για τη διατήρηση των βασικών χαρακτηριστικών της νεότητας», όπως λέει ο καθηγητής και  τονίζει: «Το πρωί θα δείτε το πρόσωπό σας πολύ πιο φρέσκο και σφριγηλό».

30+: η κρίσιμη ηλικία για μια εντατική βραδινή κούρα

Σύμφωνα με τη Barbara Gilcrest, καθηγήτρια δερματολογίας στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Βοστόνης, μια δραστική κρέμα νυκτός αμέσως μετά τα 30 είναι το κλειδί για μια επιδερμίδα που θα δείχνει διαρκώς φρέσκια, εξομαλύνοντας τις ζημιές από τη φωτογήρανση, το στρες και την υπερέκκριση σμήγματος. «Δεν είναι μόνο οι νέες ρυτίδες που μπορούν να αποφευχθούν, αλλά και η διατήρηση των φυσικών λιπιδίων της επιδερμίδας στα χρόνια που έρχονται», λέει η Gilcrest και τονίζει: «Μια συστηματική κούρα νυκτός από τα 30 και μετά, ενισχύει το φυσικό μηχανισμό ανανέωσης των κυττάρων της επιδερμίδας, ο οποίος φθίνει με την πάροδο των χρόνων».

Οι ξεχωριστές ιδιότητες μιας κρέμας νυκτός

Συνήθως περιέχουν δραστικές ουσίες σε υψηλότερες περιεκτικότητες, γεγονός που δεν είναι πάντα εφικτό ακόμη και στις πιο ακριβές κρέμες ημέρας -άλλωστε, πολλές από αυτές μπορεί να προκαλέσουν φωτοευαισθησίες στο δέρμα με την έκθεσή σας στον ήλιο. Δρουν πιο αποτελεσματικά και στην πιο αποδοτική στιγμή, την ώρα δηλαδή που τα κύτταρα του δέρματος ανανεώνονται φυσιολογικά και χωρίς τις απειλές της ηλιακής ακτινοβολίας. Επίσης, οι κρέμες νυκτός είναι πολύ πιο λιπαρές από τις κλασικές ενυδατικές με στόχο να προσφέρουν τα απαραίτητα λιπίδια που χάνονται μέσα στη μέρα εξαιτίας της εφίδρωσης, του μακιγιάζ, των ρύπων και του στρες. «Λίγες ώρες περίσσειας λιπαρότητας την ώρα που κοιμάστε δεν πρόκειται να στιγματίσει την εικόνα σας, αντιθέτως, θα προάγει την νεανικότητα της επιδερμίδας σας το επόμενο πρωί», λέει ο Murad.

 Τα βασικά βήματα της ιδανικής βραδινής κούρας

-Απομακρύνετε το μακιγιάζ χρησιμοποιώντας ένα καθαριστικό έλαιο σε μορφή τζελ ή γαλακτώματος εκτελώντας ήπιες, κυκλικές κινήσεις μασάζ.

-Απλώνετε μια κρέμα ματιών για μαύρους κύκλους με βιταμίνη C και την εφαρμόζετε επίσης και σε όσες περιοχές του προσώπου εμφανίζονται μικρές γραμμές έκφρασης (στόμα, φρύδια).

-Κατόπιν, εφαρμόζετε μια φόρμουλα με κύριο συστατικό τη ρετινόλη σε όλο το πρόσωπο (αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών) που βοηθά τα κύτταρα να αναπλάθονται πιο γρήγορα. Αν έχετε κανονικό προς λιπαρό τύπο δέρματος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρέμες με βιταμίνη C, ενώ αν έχετε πολύ ευαίσθητο δέρμα επιλέξτε φόρμουλες εμπλουτισμένες με αντιοξειδωτικές βιταμίνες A, C και Ε, πράσινο τσάι και αλόη βέρα.

-Για πιο ώριμες επιδερμίδες συνιστάται η έξτρα εφαρμογή λαδιού προσώπου. 

-Τέλος, δοκιμάστε και ένα προϊόν νυχτός ειδικά για τα χείλη με ενυδατικές και αναπλαστικές ιδιότητες, που βοηθούν στη μείωση των γραμμών έκφρασης.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ