Βρέθηκε η πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση του David Bowie ως Ziggy Stardust

david-bowie-ziggy-stardust Ilpo Musto
ΤΕΤΑΡΤΗ, 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Το αρχειακό υλικό που έσωσε ένας θαυμαστής θα αποκατασταθεί για το ντοκιμαντέρ «David Bowie: Finding Fame» του Francis Whately.

Κατά τη διάρκεια της πλούσιας καριέρας του ο David Bowie άλλαξε πολλές φορές, τόσο τη μουσική όσο και την εμφάνισή του. Μια από τις πιο εμβληματικές και χαρακτηριστικές περσόνες που υιοθέτησε ήταν αυτή του Ziggy Stardust. Σύμφωνα με ένα δημοσίευμα το BBC, βρέθηκε ένα αντίγραφο της πρώτης τηλεοπτικής εμφάνισης του Ziggy Stardust.

Το 1972 ο Bowie εμφανίστηκε ως Ziggy Stardust στην εκπομπή «Lift Off With Ayshea» του ITV, όμως η πρωτότυπη ταινία σβήστηκε όταν στάλθηκε για ψηφιοποίηση. Όπως φαίνεται, όμως, ένας θαυμαστής του Bowie είχε καταγράψει την εμφάνισή του στην εκπομπή και πλέον το BBC έχει ξεκινήσει την αποκατάσταση της ταινίας.

REX/Shutterstock / Ilpo Musto

Εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία, το υλικό θα συμπεριληφθεί στο ντοκιμαντέρ «David Bowie: Finding Fame» του Francis Whately που θα προβάλει το BBC2 τον Φεβρουάριο. «Για τους θαυμαστές, είναι κάτι σαν ένα Άγιο Δισκοπότηρο. Το υλικό θα καταστρεφόταν εάν την παίζαμε, οπότε έπρεπε να αποκατασταθεί πολύ προσεκτικά» σχολίασε στους Radio Times ο Whately.

Η παλαιότερη τηλεοπτική εμφάνιση του Ziggy Stardust που διασώζεται και κυκλοφορεί ευρέως μέχρι στιγμής, είναι από την ερμηνεία του Bowie στην εκπομπή «Top Of The Pops» το 1972. Εκεί ο Bowie φορά το κλασικό φιδίσιο jumpsuit και έχει τα κόκκινα μαλλιά. Σε μια εμφάνισή του ακόμα νωρίτερα στην ίδια χρονιά, το μακιγιάζ και η εμφάνιση του Bowie είναι αισθητά πιο λιτά. Εφόσον λοιπόν αποκατασταθεί επιτυχώς το υλικό που βρέθηκε πρόσφατα, θα λειτουργεί ως «συνδετικός κρίκος» των δύο περιόδων του Bowie, δίνοντας έτσι μια πρώτη ματιά στη δημιουργία του Ziggy Stardust.