Ταινίες της εβδομάδας (31/1/2019)

the-favourite
ΠΕΜΠΤΗ, 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Ο Ιανουάριος μας αποχαιρετά με την υποψήφια για δέκα Όσκαρ μαύρη κωμωδία εποχής του Γιώργου Λάνθιμου.

«Η Ευνοούμενη» (The Favourite)
Αρχές του 18ου αιώνα. Η Αγγλία βρίσκεται σε πόλεμο με τους Γάλλους. Παρόλα αυτά, οι αγώνες πάπιας και η κατανάλωση ανανά βρίσκονται στο απόγειο τους. Η φιλάσθενη Βασίλισσα Άννα βρίσκεται στο θρόνο και η στενή της φίλη Λαίδη Σάρα κυβερνά τη χώρα στη θέση της, ενώ ταυτόχρονα φροντίζει για την υγεία της Άννας και το απρόβλεπτο ταπεραμέντο της. Όταν μια νέα υπηρέτρια, η Άμπιγκεϊλ φτάνει, η γοητεία της την κάνει αμέσως αγαπητή στη Σάρα. Η Σάρα την παίρνει υπό την προστασία της και η Άμπιγκεϊλ βρίσκει μια ευκαιρία να επιστρέψει στις αριστοκρατικές της ρίζες. Καθώς οι τακτικές του πολέμου καταναλώνουν όλο το χρόνο της Σάρα, η Άμπιγκεϊλ παίρνει τη θέση της Σάρα ως η συντροφιά της Βασίλισσας. Η φιλία τους της δίνει την ευκαιρία να κάνει πραγματικότητα τις φιλοδοξίες της και δεν θα αφήσει καμία γυναίκα, καμία πολιτική και κανένα κουνέλι να σταθούν εμπόδιο στο δρόμο της.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος, Σενάριο: Deborah Davis και Tony McNamara, Πρωταγωνιστούν: Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz και Nicholas Hoult.

«Η θετική πλευρά της ζωής» (The Upside)
Ένας τετραπληγικός δισεκατομμυριούχος προσλαμβάνει για βοηθό του έναν πρώην κατάδικο που είναι ελεύθερος υπό όρους και μια ιδιαίτερη σχέση αρχίζει να αναπτύσσεται. Βασισμένο στου «Άθικτους» του Éric Toledano.
Σκηνοθεσία: Neil Burger, Σενάριο: Jon Hartmere, Ερμηνεύουν: Kevin Hart, Bryan Cranston, Nicole Kidman και  Aja Naomi King.

«Σέρλοκ Χολμς & Δρ. Γουότσον» (Holmes & Watson)
Όταν ένα πτώμα αποκαλύπτεται μέσα στην τούρτα γενεθλίων του Χόλμς, όλα δείχνουν ότι πίσω από τη νοσηρή έκπληξη κρύβεται το εγκληματικό μυαλό του Τζέιμς Μοριάρτι . Oμως, ο διάσημος ντετέκτιβ διατηρεί τις αμφιβολίες του. Oσο η έρευνα ανατρέπει όλα τα δεδομένα, ο Σέρλοκ Χολμς και ο Δρ. Γουάτσον αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη απειλή της συνεργασίας τους. To ντουέτο πρέπει να παραμείνει δεμένο για να βρει τον δολοφόνο, να σώσει τη Βασίλισσα και να αποκαταστήσει τη φήμη του. Oλα αυτά με την προϋπόθεση ότι δε θα χωρίσουν οι δρόμοι τους εξαιτίας αυτής της μυστηριώδους υπόθεσης.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Etan Cohen, Ερμηνεύουν: Will Ferrell, John C. Reilly, Ralph Fiennes και Rebecca Hall.

«Αποδημητικά πουλιά» (Pájaros de verano)
Η εναρκτήρια νότα που ξεκίνησε το τραγούδι του εμπορίου ναρκωτικών στην Κολομβία, γίνεται προσωπική υπόθεση μέσα από την τραγική ιστορία μιας οικογένειας γηγενών, των Γιάγιου που βρίσκονται, σχεδόν αυθόρμητα, αναμεμειγμένοι στην αναπτυσσόμενη επιχείρηση πώλησης μαριχουάνας στους νέους Αμερικανούς της δεκαετίας του '70. Όταν η απληστία και το πάθος έρχονται σε σύγκρουση με τους άγραφους νόμους τιμής, ξεσπά ένας εμφύλιος πόλεμος που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή, τον πολιτισμό και τις προγονικές παραδόσεις τους.
Σκηνοθεσία: Ciro Guerra και Cristina Gallego, Σενάριο: Maria Camila Arias και Jacques Toulemonde Vidal, Ερμηνεύουν: Carmiña Martínez, José Acosta, Natalia Reyes και Jhon Narváez.

«Τοσοδούλικα 2: Περιπέτεια στην άκρη του κόσμου» (Minuscule - Les mandibules du bout du monde)
Καθώς οι πρώτες νιφάδες πέφτουν στην κοιλάδα, είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει ο εφοδιασμός για το χειμώνα! Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας μια μικρή πασχαλίτσα παγιδεύεται σε ένα δέμα… με προορισμό την Καραϊβική! Μόνο ένας τρόπος υπάρχει να γυρίσει σπίτι: να ενωθεί για ακόμη μια φορά με την dream team: η πασχαλίτσα, το μυρμήγκι και η αράχνη ενώνουν τις δυνάμεις του στην άλλη άκρη του κόσμου. Νέος κόσμος, νέες γνωριμίες και νέοι κίνδυνοι – θα τα καταφέρουν;
Σκηνοθεσία και σενάριο: Hélène Giraud και Thomas Szabo.

«Backtrace» (Flashback)
Μία ληστεία πάει στραβά και τα θύματα είναι πολλά. Ο μόνος επιζών ληστής παθαίνει αμνησία και δεν θυμάται πού έκρυψε 500.000 δολάρια. Όταν μία μυστηριώδης ομάδα τον βγάζει από το νοσοκομείο για να βρει τα λεφτά, του χορηγεί ένα πειραματικό φάρμακο που στέλνει το μυαλό του σε άλλες εποχές, αποκαλύπτοντας κρυμμένα μυστικά. Oσο ο αστυνομικός βρίσκεται στα ίχνη του, ο ληστής παλεύει να θυμηθεί πριν ένας ξεχασμένος εχθρός τον ανακαλύψει και τον προλάβει.
Σκηνοθεσία: Brian A. Miller, Σενάριο: Mike Maples, Ερμηνεύουν: Sylvester Stallone, Meadow Williams, Matthew Modine και Ryan Guzman.