Επτά λόγοι που πρέπει να βγάλουμε τη Marie Kondo από μέσα μας

marie-kondo
ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Τα μαθήματα οικιακής οργάνωσης μπορεί να έχουν πολύ περισσότερα οφέλη από όσα είχατε φανταστεί.

Η νέα τηλεοπτική σειρά «Tidying Up» της Marie Kondo για το Netflix έχει δημιουργήσει ένα trend που (σε αντίθεση με άλλα) δεν τρομάζει. Αντιθέτως, το συγύρισμα και η οργάνωση στις ντουλάπες και τα συρτάρια μπορεί να είναι ιδιαίτερο ωφέλιμο τόσο σε πρακτικό επίπεδο – γλυτώνοντάς μας χώρο, χρόνο και κόπο – αλλά και στην ψυχική υγεία φέρνοντας ηρεμία και αρμονία στους πιο προσωπικούς και οικείους χώρους μας.

Netflix
Δείχνει πως νοιαζόμαστε για τον εαυτό μας: Κάθε φορά που ανοίγουμε μια καθαρή και τακτοποιημένη ντουλάπα, είναι σαν να μας έχει κάνει κάποιος ένα δώρο. Ακόμα και όταν γνωρίζουμε πως τελικά εμείς κάναμε αυτό το δώρο στον εαυτό μας, το γεγονός ότι όλα βρίσκονται στην θέση τους είναι μια επιβράβευση που ενισχύει την αίσθηση ότι το αξίζουμε και φτιάχνει τη διάθεση.

Προσφέρει  αίσθηση ικανοποίησης: Συχνά υπάρχει η εντύπωση πως εάν κάτι δεν το βλέπουμε, δεν το έχουμε στο μυαλό μας, οπότε εύκολα μπορεί να αποκτήσει κανείς τη συνήθεια να καταχωνιάζει πράγματα σε ντουλάπες και συρτάρια. Όσο καλά «καμουφλαρισμένη» όμως και να είναι η ακαταστασία, παραμένει εκεί για να μας αναστατώσει αθόρυβα. Όταν αντίθετα αποφασίσουμε να βάλουμε τάξη και οργάνωση σε αυτούς τους χώρους γεμίζουμε με το αίσθημα της ικανοποίησης.

 Διευκολύνει την καθαριότητα: Σε ένα γραφείο γεμάτο σκόρπιες σημειώσεις, βιβλία, ποτήρια, παιχνίδια ή οτιδήποτε άλλο, το έργο της καθαριότητας αναπόφευκτα θα πάρει περισσότερο χρόνο για να γίνει σωστά. Η τάξη μειώνει τον χρόνο που απαιτείται καθημερινά για το καθάρισμα των χώρων γενικότερα.

Βοηθά στο να σκεφτόμαστε καθαρά: Εάν όπου πέφτει το βλέμμα μας επικρατεί ακαταστασία, το μυαλό μας δέχεται από παντού ερεθίσματα και βρίσκεται σε μια μόνιμη εγρήγορση. Έχοντας να διαχειριστούμε ένα «χάος», γίνεται πιο δύσκολο να εστιάσουμε στις σημαντικές υποθέσεις και δουλειές της καθημερινότητάς μας. Λίγη τάξη θα μειώσει όλα αυτά τα ερεθίσματα και θα δώσει στον εγκέφαλό μας τον απαραίτητο χώρο για να «αναπνεύσει». Η καθαρή σκέψη βοηθά στο να επικεντρωθούμε με μεγαλύτερη συγκέντρωση στα σημαντικά θέματα που μας απασχολούν.

Βελτιώνει την αποδοτικότητα: Όταν οι ντουλάπες και τα συρτάρια θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο, η ζωή γίνεται αισθητά πιο δύσκολη ειδικά όταν καλούμαστε να βρούμε κάτι συγκεκριμένο τη στιγμή μάλιστα που  μας πιέζει ο χρόνος. Ακόμα και για όσους πιστεύουν στο «οργανωμένο χάος», το να πρέπει να σκαλίσουμε για να βρούμε κάτι, όχι μόνο απαιτεί περισσότερο χρόνο, αλλά αυξάνει τις πιθανότητες να βάλουμε κάτι άλλο σε λάθος θέση που ενδεχομένως θα χρειαστούμε αργότερα. Λίγη οργάνωση μπορεί μας γλυτώσει από κόπο και χρόνο.

 Μειώνει τα άγχη και τις εντάσεις: Τα άγχη της καθημερινότητας μπορεί μεμονωμένα να μην τρομάζουν, αλλά όσο μαζεύονται, δεν θέλει πολύ για να χάσουμε την ψυχραιμία μας. Ένα σχετικά ασήμαντο γεγονός που μας προκαλεί άγχος ή νεύρα μπορεί να είναι η σταγόνα που θα κάνει το ποτήρι να ξεχειλίσει. Η ακαταστασία συχνά ευθύνεται για πολλά από αυτά τα μικρά άγχη – πόσοι έχουμε τσακωθεί με αγαπημένα πρόσωπα με αφορμή κάτι φαινομενικά «ασήμαντο», π.χ. να βρούμε ένα κουζινικό σκεύος σε λάθος συρτάρι; Η οργάνωση βοηθά στην ελαχιστοποίηση αυτών των μικρών, καθημερινών «κρίσεων» και στο να αποφύγουμε αχρείαστες εντάσεις και συγκρούσεις.

Αποτελεί καταλύτη για περαιτέρω αλλαγές: Οι αλλαγές στην καθημερινότητα μας δίνουν την ώθηση  να ανοίξουμε ακόμα περισσότερα τα φτερά μας και να αλλάξουμε άλλες πτυχές της ζωής μας. Για παράδειγμα, έχοντας ένα ταχτοποιημένο γραφείο, πιο εύκολα θα ασχοληθούμε με εκείνες τις σημαντικές δουλειές που αναβάλουμε τόσο καιρό, ενώ με μια πεντακάθαρη κουζίνα θα έχουμε τη διάθεση να ετοιμάσουμε ένα υγιεινό γεύμα από τον να παραγγείλουμε ένα (αμφιβόλου ποιότητας) delivery.

Όλα τα ταξίδια – μικρά ή μεγάλα – ξεκινούν με ένα μικρό βήμα. Η τάξη και οργάνωση μπορεί λοιπόν να αποτελέσουν το πρώτο βήμα για σημαντικές αλλαγές στη ζωή σας εκεί που δεν το περιμένατε.