Πού οφείλεται η λευκή άμμος στις παραλίες της Χαβάης;

xabai-tropiki-paralia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Είναι το τροπικό νησί που όλοι έχουμε όνειρο να ταξιδέψουμε κάποτε και φημίζεται για τη λευκή του άμμο στις παραλίες. Πού, όμως, οφείλεται αυτό το χρώμα;

Η αλήθεια είναι πως το όμορφο χρώμα που έχουν οι παραλίες της τροπικής Χαβάης δεν δημιουργείται από κάτι εξίσου όμορφο, αλλά από… περιττώματα ψαριών και συγκεκριμένα του ψαριού «παπαγαλάκι».

Αυτά τα πανέμορφα μπλε και κίτρινα ψάρια ζουν κοντά στους κοραλλιογενείς υφάλους σε τροπικές περιοχές όπως στην Καραϊβική, τις Μαλδίβες και τη Χαβάη και λατρεύουν τα νεκρά κοράλλια ως τροφή, κάτι που βοηθά και στην αναγέννηση του οικοσυστήματος, αφού ξεφορτώνονται την περίσσια φυκιών. Τα ψάρια αυτά έχουν δύο σειρές δόντια και καθόλου στομάχι, οπότε τα νεκρά κοράλλια που καταναλώνουν, περνούν κατευθείαν στο έντερό τους κι έπειτα… έξω από αυτό σε μορφή λευκής άμμου.

Το... «ένοχο» ψάρι

Κι αν σας φαίνονται μικρά για να παράγουν όλη αυτή την ποσότητα, να σας πούμε ότι μόνο ένα τέτοιο ψάρι αφήνει περίπου 380 κιλά περιττώματα το χρόνο στις παραλίες, τα οποία αρχικά συσσωρεύονται στον πυθμένα κι έπειτα βγαίνουν προς τα έξω.

Η αλήθεια είναι βέβαια πως δεν αποτελούνται όλες οι λευκές παραλίες από περιττώματα ψαριών, αλλά στη Χαβάη… κυριαρχούν. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η άμμος είναι επικίνδυνη. Πρόκειται και πάλι για κοράλλια τα οποία έκαναν ένα μικρό ταξίδι στο οικοσύστημα του ωκεανού.