Η ιστορία του black metal και των Mayhem στη μεγάλη οθόνη

lords-of-chaos
ΠΕΜΠΤΗ, 07 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Το «Lords Of Chaos» αφηγείται την εξωπραγματική ιστορία ενός εκ των πιο πολυσυζητημένων συγκροτημάτων στην σύγχρονη μουσική.

Το black metal αποτελεί μια από τις πιο ακραίες και αμφιλεγόμενες μορφές της rock μουσικής γενικότερα. Συγκροτήματα όπως οι Venom, Bathory και Celtic Frost έθεσαν τις βάσεις, ορμώμενοι από τις σκηνές της thrash και death metal των 1980s, όμως το δεύτερο κύμα συγκροτημάτων την δεκαετία του 1990 – κυρίως από σκανδιναβικές χώρες – έδωσαν μια τεράστια ώθηση στο κίνημα, τόσο μουσικά, όσο και ιδεολογικά.

Οι Νορβηγοί Mayhem είναι ένα από τα πιο ιστορικά ονόματα του χώρου και δημιουργήθηκαν το 1987 στο Όσλο από τους Øystein Aarseth (γνωστός με το ψευδώνυμο «Euronymous»), Per Yngve Ohlin («Dead») και Varg Vikernes («Count Grishnackh»). Οι τρεις νεαροί ξεκίνησαν το συγκρότημα τους με στόχο να δημιουργήσουν μια «πραγματικά νορβηγική» black metal ταυτότητα. Παράλληλα με την μουσική εξέλιξη όμως ήρθε και μια στροφή σε ένα πιο σατανικό δόγμα και άρχισαν να καίνε εκκλησίες και να βεβηλώνουν νεκροταφεία.

Tο «Lords Of Chaos» άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στο Sundance.

Καθώς άρχισαν να γίνονται ολοένα και πιο γνωστοί, τόσο για τη μουσική τους, όσο και τις πράξεις τους, άρχισε και η σταδιακή κατάρρευση τους. Το 1991 ο εσωστρεφής τραγουδιστής τους Ohlin αυτοκτόνησε, μετά από χρόνια προβλήματα υγείας, μελαγχολία και κατάθλιψη. Δύο χρόνια αργότερα ο Vikernes – ο οποίος είχε ξεκινήσει τους Burzumδολοφόνησε τον κιθαρίστα των Mayhem, Aarseth, με αφορμή τις αντιπαραθέσεις για οικονομικά ζητήματα, αλλά και για να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη διασημότητα ως ο «πιο αυθεντικός» black metaller. Ο Vikernes καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλάκιση για την δολοφονία του Aarseth, τον εμπρησμό τεσσάρων εκκλησιών και για κατοχή 150 κιλών εκρηκτικών.

Η ιστορία των Mayhem έχει μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη από τον βραβευμένο με Grammy σκηνοθέτη Jonas Åkerlund στην ταινία «Lords Of Chaos». Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στην βιογραφική ταινία που θα κάνει την πρεμιέρα του στην Ευρώπη τον Μάρτιο έχουν αναλάβει οι Rory Culkin, Emory Cohen, Jack Kilmer και Sky Ferreira. Έχοντας παρουσιαστεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου, όπως στο Sundance, στην Στοκχόλμη και το BFI του Λονδίνου, η βιογραφική ταινία έχει αποσπάσει θερμές κριτικές για την μοναδική ματιά σε μια σκοτεινή πτυχή της σύγχρονης μουσικής.

Δείτε το teaser τρέιλερ του «Lords Of Chaos»