Τελικά μήπως το να «τρώμε λίγο απ’ όλα» είναι λάθος συμβουλή;

diatrofi-ugieini-poikilia
ΤΡΙΤΗ, 05 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Μια διατροφή που να τα περιλαμβάνει όλα ήταν πάντα η κύρια συμβουλή πολλών διατροφολόγων και ειδικών τα προηγούμενα χρόνια. Μήπως, όμως, αυτή η νουθεσία είναι πλέον λίγο... εκτός;

Η σύσταση του να τρώμε λίγο απ’ όλα βασιζόταν στην ιδέα ότι αν δεν καταναλώνουμε μια ευρεία γκάμα τροφών, μπορεί να χάνουμε κάποια θρεπτικά συστατικά και άλλες ουσίες που συμβάλλουν στην εξασφάλιση της συνολικής μας υγείας. Αν η διατροφή μας, μέρα με τη μέρα αποτελούνταν από τις ίδιες 4 ή 5 τροφές, όσο υγιεινές κι αν είναι αυτές, αργά ή γρήγορα θα στερούνταν σε θρεπτικές ουσίες. Αυτό, βέβαια, ήταν περισσότερο πρόβλημα όταν οι επιλογές μας ήταν πιο περιορισμένες και οι διατροφικές ελλείψεις ήταν πιο συνηθισμένες, κάτι που δεν ισχύει τόσο σήμερα.

Σήμερα, το να ενθαρρύνεται ο κόσμος να καταναλώνει μια ευρεία γκάμα τροφών μπορεί να οδηγήσει στην υπερβολική κατανάλωση φαγητού και κυρίως ανθυγιεινού, όπως και πρόσληψη βάρους, σύμφωνα με δημοσίευση από την American Hearτ Association στο Circulation τον Σεπτέμβριο του 2018.

Έπειτα από μετα-ανάλυση ερευνών που έχουν δημοσιευτεί από το 2000, το συμπέρασμα είναι ότι δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι μια μεγάλη ποικιλία στη διατροφή προωθεί την υγεία, τη σωστή διατροφή και το υγιές βάρος.

Αντί να συστήνει την κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας τροφών, η AHA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι διαιτητικές και διατροφολογικές οδηγίες πρέπει να δίνουν έμφαση στην επαρκή κατανάλωση φρέσκων και ελάχιστα επεξεργασμένων φυτικών τροφών, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ολική άλεση, αλλά και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, ξηρούς καρπούς, πουλερικά και ψάρι.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, δεν υπάρχει κανένας λόγος για αύξηση της ποικιλίας τροφών, ειδικά αν αυτό σημαίνει κόκκινο κρέας, επεξεργασμένα δημητριακά, γλυκά, αναψυκτικά και άλλες επεξεργασμένες τροφές που βρίσκουμε στα ράφια του σούπερ μάρκετ.

Οι πολλές επιλογές σε ένα γεύμα πιθανότατα θα οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση, εν μέρει λόγω του ότι η κατανάλωση τροφών με διαφορετικές γεύσεις και υφές μπορεί να καθυστερούν την αίσθηση κορεσμού και τελικά να «ανοίγουν» την όρεξη, ακόμη κι όταν είμαστε χορτάτοι –δεν είναι τυχαίο που πάντα υπάρχει «χώρος» για λίγο γλυκό ή που σε έναν μπουφέ πάντα τρώμε περισσότερο. Όταν υπάρχουν πολλές επιλογές είναι πολύ πιο εύκολο να γεμίσουμε το πιάτο μας, ενώ απεναντίας όταν οι επιλογές μας είναι λιγοστές, το πιθανότερο είναι να φάμε λιγότερο, αφού οι τροφές που έχουν παρόμοια γεύση και υφή κάνουν τη γευστική μας παλέτα να… βαριέται.

Πώς, λοιπόν, μπορείτε να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφών; Φτιάξτε μια λίστα με τα απαραίτητα για το σούπερ μάρκετ και ακολουθήστε την, προσπερνώντας τους διαδρόμους με τις επεξεργασμένες τροφές. Να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί σε μπουφέδες και πάρτι όπου οι επιλογές είναι πολλές και στο σπίτι φροντίστε να έχετε έναν περιορισμένο και ισορροπημένο αριθμό υγιεινών τροφών στο πιάτο σας. Η χρήση μικρότερων πιάτων επίσης βοηθά στον περιορισμό της ποσότητας, γι’ αυτό δοκιμάστε το!