8 κορυφαίοι ταξιδιωτικοί προορισμοί στη Γαλλία

8-korufaioi-taksidiotikoi-proorismoi-sti-gallia-korufaioi-taksidiotikoi-proorismoi-sti-gallia

ΤΡΙΤΗ, 09 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Ανεξαρτήτως εποχής, η Γαλλία είναι ένας ταξιδιωτικός προορισμός με σταθερό ενδιαφέρον και για πολλούς αποτελεί όνειρο ζωής να επισκεφθούν διάφορες περιοχές της. Η άνοιξη όμως είναι μια εποχή που ενδείκνυται ακόμη περισσότερο για ένα ταξίδι στις γαλλικές… ομορφιές.

Η Γαλλία είναι μια χώρα με σταθερό τουριστικό ενδιαφέρον. Πλούσια, τόσο σε φυσικές ομορφιές, αξιοθέατα και ιστορία, όσο και σε γαστρονομικές απολαύσεις και διασκέδαση, είναι ο απόλυτος προορισμός, ιδιαίτερα την άνοιξη.

Από το ρομαντικό Παρίσι μέχρι τις γαλλικές ακτές του Νότου και από τις μαγευτικές μεσαιωνικές της πόλεις μέχρι την εξοχή του Βορρά, η Γαλλία καλύπτει διαχρονικά όλα τα γούστα των ταξιδιωτών.

Ας δούμε λοιπόν 8 δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς που θα ικανοποιήσουν κάθε γούστο.

Παρίσι

Τι να πει κανείς για το Παρίσι; Η πόλη του φωτός είναι από τις δημοφιλέστερες πρωτεύουσες της Ευρώπης και ιδανική τόσο για ένα ρομαντικό ταξίδι, όσο και για αναψυχή, με περιήγηση σε όλα τα περίφημα μνημεία του. Ο πύργος του Eiffel είναι το σύμβολο της πόλης, το μουσείο του Λούβρου ( www.louvre.fr/en ) είναι από τα μεγαλύτερα μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο, ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων αναβιώνει την περίφημη ιστορία του Βίκτωρος Ουγκώ και οι όχθες του ποταμού Σηκουάνα αποτελούν το καταλληλότερο τοπίο για έναν ανοιξιάτικο περίπατο. Μπορείτε επίσης να περάσετε τη μέρα σας κάνοντας βόλτες στο κέντρο της πόλης για ψώνια ή πίνοντας τον καφέ σας και κρασί σε ένα από τα αμέτρητα bistro της πόλης.

Βερσαλλίες

Οι Βερσαλλίες ( www.chateauversailles.fr/homepage ) βρίσκονται στα δυτικά προάστια του Παρισιού και αποτελούν την πιο πλούσια περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας. Η ιστορία τους φημίζεται από την εποχή της γαλλικής επανάστασης, όταν το παλάτι των Βερσαλλιών αποτελούσε το σπίτι της βασιλικής οικογένειας πριν αυτή οδηγηθεί στην γκιλοτίνα. Εκτός πάντως από το παλάτι, το οποίο ξεχωρίζει για την αριστοκρατική, κλασική αρχιτεκτονική του, μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει και ο κήπος των Βερσαλλιών. «Χαθείτε» στα δρομάκια του για μια ολόκληρη μέρα και όταν νυχτώσει, δειπνήσετε σε κάποιο καλό εστιατόριο που σερβίρει παραδοσιακά, γαλλικά πιάτα.

Bordeaux

Το Bordeaux αποτελεί μια αρκετά ιδιαίτερη και ξεχωριστή πόλη στη Νοτιοδυτική Γαλλία, διαφέροντας από τουριστικές περιοχές που θα συναντήσετε σε άλλες περιοχές της χώρας. Κι αυτό γιατί έχει αποτελέσει σταυροδρόμι πολιτισμών και αγγλική αποικία. Το πανεπιστήμιο της πόλης δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, αλλά δε συμβαίνει το ίδιο και με τα κρασιά, αφού το Bordeaux είναι η πρωτεύουσα των οινοπαραγωγών περιοχών ανά τον κόσμο. Το κρασί του Bordeaux παράγεται από τον 8ο αιώνα και αποτελεί το… βαρύ πυροβολικό της οικονομίας της πόλης.

Κάννες

Ωραίο το Παρίσι, αλλά αν μιλάμε για άνοιξη και κυρίως καλοκαίρι, το επίκεντρο του τουριστικού ενδιαφέροντος στη Γαλλία, μετατίθεται στη Γαλλική Ριβιέρα και ειδικότερα στις Κάννες. Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα οι Κάννες ήταν ένα μικρό χωριό, αλλά όλα άλλαξαν όταν η γαλλική αριστοκρατία άρχισε να αγοράζει εξοχικά στην περιοχή και τη μετέτρεψε σε δημοφιλές θέρετρο. Εκτός από την υπέροχη θέα στην Κυανή Ακτή, οι Κάννες είναι το καλύτερο μέρος που μπορείτε να επισκεφθείτε τον Μάιο όταν διεξάγεται το παγκοσμίου φήμης φεστιβάλ κινηματογράφου ( www.festival-cannes.fr ) με την παρουσία αστεριών του Hollywood. Πού αλλού θα πιείτε το ποτό σας δίπλα σε διάσημους ηθοποιούς και σκηνοθέτες;

Monaco

Ο πιο κοσμοπολίτικος προορισμός ολόκληρης της Μεσογείου, είναι το πριγκιπάτο του Monaco. Όπως και οι Κάννες, βρίσκεται στην Κυανή Ακτή και είναι τόσο μικρό που αποτελεί το πιο πυκνοκατοικημένο κράτος στον κόσμο. Τα σκάφη των εφοπλιστών είναι αναπόσπαστο τμήμα του λιμανιού, ενώ ιδιαίτερη φήμη έχει και το καζίνο της περιοχής. Το μεγάλο ετήσιο γεγονός του πριγκιπάτου είναι το grand prix της F1 ( www.formula1.com/races/in_detail/monaco_869/ ) που διεξάγεται στους δρόμους της πόλης κάθε Μάιο και συγκεντρώνει διάσημους από κάθε χώρο. Αν θέλετε να νιώσετε κοσμοπολίτικο αέρα αλά Grace Kelly, το Monaco είναι η περιοχή που πρέπει να επισκεφθείτε.

Avignon/Lyon

Αν αναζητάτε ένα ταξίδι κουλτούρας και τέχνης και θέλετε να επισκεφθείτε μνημεία ιστορικής σημασίας από άλλες εποχές, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να συνδυάσετε μια εξόρμηση στις πόλεις Avignon και Lyon. Απέχουν 230 χλμ. μεταξύ τους και συγκεντρώνουν και οι δύο μεγάλο ενδιαφέρον.

Η Avignon ξεχωρίζει για τη γοτθική αισθητική της και είναι γνωστή ως έδρα των 7 παπών γαλλικής καταγωγής από το 1309 έως το 1377. Σήμερα είναι το πολιτιστικό κέντρο της Γαλλίας προάγοντας τις τέχνες, με πολλούς καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο να την επισκέπτονται όλο το χρόνο.

Η Lyon από την άλλη, με τα στενά λιθόστρωτα δρομάκια της, είναι βγαλμένη από την εποχή της Αναγέννησης με πολλά σπίτια και μουσεία να εκθέτουν αντικείμενα από αυτή την εποχή. Μπορεί Avignon και Lyon να μη φημίζονται ως κέντρα διασκέδασης, αλλά αυτό το ταξίδι στη Νότια Γαλλία είναι σίγουρα ιδανικό και για τους λάτρεις της ιστορίας και των τεχνών.

Chamonix

Το Chamonix είναι το δημοφιλέστερο χειμερινό θέρετρο των Άλπεων και ένα από τα πιο γνωστά ανά τον κόσμο. Με υψόμετρο στα 1.035 μέτρα, είναι ο παράδεισος όσων ασχολούνται με σκι και ορειβασία και δεν είναι τυχαίο που φιλοξένησε τους πρώτους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 1924. Τα ξενοδοχεία και τα σαλέ του είναι μεν ακριβά, αλλά θα σας αποζημιώσουν με τη θέα και τις γευστικά γαλλικά πιάτα που προσφέρουν.

Nίκαια

Η Νίκαια είναι η… πρωτεύουσα της μεσογειακής ακτογραμμής της χώρας και δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί το δεύτερο δημοφιλέστερο προορισμό μετά το Παρίσι. Η μοναδικότητα της περιοχής έγκειται στο ότι συμπυκνώνει όλα τα στοιχεία της Κυανής Ακτής χωρίς να είναι τόσο ακριβή όσο οι Κάννες και το Monaco. Θα συναντήσετε λοιπόν και τα φοινικόδεντρα και τις αμμουδιές και τη νυχτερινή ζωή με τα cocktails, αλλά παράλληλα θα βρείτε και μουσεία και πολλές γνωστές μπουτίκ στο κέντρο της πόλης για να κάνετε τα ψώνια σας. Η Nίκαια συνδυάζει όλα τα θετικά στοιχεία κάθε τουριστικού προορισμού στη Γαλλία και είναι μια πόλη που θα σας μείνει αξέχαστη.