Αντιδράσεις και διαδηλώσεις κατά Netflix στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου

elisa-and-marcela-netflix-berlin John MacDougall
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Οι διαδηλωτές θεωρούν πως η πλατφόρμα streaming εκμεταλλεύεται και υποβαθμίζει τους κινηματογράφους.

Μια ομάδα σινεφίλ διαδήλωσε στην πρεμιέρα του «Elisa & Marcela» στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου την περασμένη Τετάρτη. Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε επειδή η δραματική ταινία της Ισπανίδας Isabel Coixet αποτελεί παραγωγή του Netflix.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί επίσημη καταγγελία από μια ένωση ανεξάρτητων Γερμανών εκθετών στο φεστιβάλ, όπου ισχυρίστηκαν πως το Netflix χρησιμοποιεί τα φεστιβάλ κινηματογράφου «ως πλατφόρμα marketing και υποβαθμίζει την θέση του κινηματογράφου ως χώρο πολιτισμού».

Shutterstock / Twin Design

Το Netflix εξετάζει το ενδεχόμενο απόκτησης μιας αλυσίδας κινηματογράφων, ώστε να μετριάσει τις αντιδράσεις των «παραδοσιακών» στούντιο και παραγώντων στον χώρο του θέαματος.

Οι διοργανωτές του φεστιβάλ του Βερολίνου τόνισαν σε ανακοίνωση τους πως η ταινία της Coixet πληροί όλες τις προϋποθέσεις «για να προβληθεί στην μεγάλη οθόνη», όμως παραμένει άγνωστο εάν το Netflix σχεδιάζει να παρουσιάσει το «Elisa & Marcela» σε κινηματογραφικές αίθουσες εκτός Ισπανίας.

Αντίστοιχες αντιδράσεις έχουν σημειωθεί στο παρελθόν στα φεστιβάλ των Καννών – όπου τελικά οι ταινίες του Netflix χωρίς προβολή σε κινηματογράφους απαγορεύτηκαν από το διαγωνιστικό κομμάτι της διοργάνωσης – και στην Βενετία, όπου οι διοργανωτές τελικά αποφάσισαν να προβάλουν το υποψήφιο για Όσκαρ «Roma» του Alfonso Cuarón.