Who is Who: Kurt Cobain

who-is-who-kurt-cobain

Φωτογραφία: imdb.com

ΠΕΜΠΤΗ, 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Το είδωλο μιας ολόκληρης γενιάς, της «generation X» όπως πολλοί συνηθίζουν να την αποκαλούν, έφυγε από τη ζωή πριν από 19 χρόνια. Με αφορμή την επέτειο του θανάτου του, το click@Life θυμάται τους σημαντικότερους σταθμούς του γαλανομάτη πρίγκιπα της grunge.

Ήταν 8 Απριλίου του 1994. Ο Kurt Cobain βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Seattle. Η επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας έλεγε ότι ήταν νεκρός για τρεις μέρες από πυροβολισμό στο κεφάλι, ύστερα από κατανάλωση ουσιών, δίπλα σε ένα σημείωμα αυτοκτονίας. Ο θάνατος αυτός έμελλε να συγκλονίσει την παγκόσμια μουσική κοινότητα.

Το είδωλο χιλιάδων ανθρώπων, ο μουσικός που συνέβαλλε τα μέγιστα στην grunge σκηνή δεν υπήρχε πια. Τόσα χρόνια μετά, το μυστήριο γύρω από το τι συνέβη εκείνη την ημέρα δεν έχει ακόμα διαλευκανθεί. Το μόνο σίγουρο ήταν ότι ο κόσμος έχασε μια προσωπικότητα που αν υπήρχε σήμερα, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά στη μουσική.

-Το φιλάσθενο αγόρι με το όνομα Kurt Donald Cobain γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1967. Πέρασε μία δύσκολη παιδική ηλικία και μια ακόμα πιο δύσκολη εφηβεία στην οποία βίωσε το τραυματικό διαζύγιο των γονιών του, μεγάλωσε σε ανάδοχες οικογένειες και έμεινε μέχρι και άστεγος, έβρισκε καταφύγιο στη ζωγραφική και τη μουσική των Beatles, των Led Zeppelin και των Clash.

Φωτογραφία: imdb.com

-Στο σχολείο δεν είχε πολλές παρέες, είχε αναπτύξει αντικοινωνική συμπεριφορά και έπιανε φιλίες με άτομα εξίσου απομονωμένα. Ο καλύτερος του φίλος στο γυμνάσιο ήταν ένας ομοφυλόφιλος μαθητής, με αποτέλεσμα να διαδοθεί η φήμη ότι και αυτός ήταν gay. Ο Kurt διασκέδαζε με τις φήμες. Αργότερα, εκφράστηκε με πάθος υπέρ της διαφορετικότητας και απεχθανόταν οποιουδήποτε είδους διάκριση.

-Η αγάπη του για τη μουσική τον οδηγούσε σε συχνά ταξίδια στην Washington για να βλέπει συναυλίες. Ανακάλυπτε όλα τα είδη της rock και του punk, από τους Joy Division μέχρι τον David Bowie. Σχημάτισε αρκετές μπάντες μέχρι να καταλήξει στον σχηματισμό ενός group με τον φίλο του Krist Novoselic. Το όνομα Nirvana ήρθε αργότερα και ήταν εμπνευσμένο από τη βαθιά ενασχόληση του Cobain με τον βουδισμό.

-Το πρώτο album των Nirvana, το «Bleach» κυκλοφόρησε το 1989. Ο drummer της μπάντας ήταν ο Chad Channing, που αργότερα αντικαταστάθηκε από τον Dave Grohl. Το album χαρακτηρίζεται από τον πεσιμισμό, την επιθετικότητα και την οργή. Έλαβε θετικές κριτικές, αν και εισπρακτικά δεn τα πήγε καλά. Το 1992 επανακυκλοφόρησε και έκτοτε έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

- Η μεγάλη ευκαιρία ήρθε το 1991 όταν υπέγραψαν με τη δισκογραφική Geffen.Το «Nevermind» που κυκλοφόρησε εκείνη την χρονιά αποτελεί album-ορόσημο όχι μόνο στην καριέρα τους, αλλά και για τον κόσμο της μουσικής. Ο Cobain θεωρείται πλέον ένας από τους πιο ταλαντούχους τραγουδοποιούς της γενιάς του, τα videoclips τους παίζουν παντού και όλοι οι νέοι του πλανήτη έχουν βρει το νέο τους είδωλο, με ύμνο τους το «Smells Like Teen Spirit».

-Όταν ακόμα προσπαθούσαν να βρουν έναν τρόπο να κυκλοφορήσουν τα τραγούδια τους, ο Kurt γνώρισε τον έρωτα της ζωής του ή τη γυναίκα που τον κατέστρεψε σύμφωνα με πολλούς, την Courtney Love. Ο έρωτας τους δεν αναπτύχθηκε με τη γνωριμία τους, αλλά συνήθιζαν να συχνάζουν στα ίδια clubs, να ακούν την ίδια μουσική και να κάνουν μαζί χρήση ναρκωτικών. Ο έρωτας ήρθε όταν η Courtney ήταν πλέον η frontwoman των Hole.

- Όσο η δημοτικότητα των Nirvana μεγάλωνε, τόσο ο Cobain πάλευε με τους προσωπικούς του δαίμονες. Απομονωμένος και αντικοινωνικός, δεν μπορούσε να συμβιβαστεί με την επιτυχία και τη δημοσιότητα.

- Το 1992 γεννιέται η κόρη του Frances Bean Cobain. H Courtney Love παραδέχεται ότι έκανε χρήση ηρωίνης στην διάρκεια της εγκυμοσύνης της, κάνοντας το κοινό να αναρωτιέται αν το μωρό γεννήθηκε εθισμένο στα ναρκωτικά. Χάνουν για λίγο την κηδεμονία της, αλλά μετά από προσπάθειες αποτοξίνωσης καταφέρνουν να την κερδίσουν ξανά.

Φωτογραφία: imdb.com

-Το 1993 κυκλοφόρησε το τρίτο και τελευταίο τους album, το «In Utero». Η παραγωγή του ήταν πια καλογυαλισμένη, τα videoclip πιο πλούσια και τα μέλη του συγκροτήματος αισθάνονταν ότι είχαν απομακρυνθεί από το όραμα τους.

- To 1994 o Kurt ήταν «η φωνή της Generation X». Βρισκόταν στο απόγειο της δόξας, αλλά και ταυτόχρονα στον πάτο της ψυχολογίας του. Μετά από προσπάθειες των φίλων του και της γυναίκας του εντάχθηκε σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης. «Απέδρασε» από την κλινική και γύρισε στο Seattle. Ήταν εξαφανισμένος από προσώπου γης και ιδιωτικοί ντετέκτιβ προσπαθούσαν για μέρες να βρουν τα ίχνη του.

- Στις 8 Απριλίου του 1994 το πτώμα του Cobain βρέθηκε από έναν τεχνικό. Εκτός από το τραύμα στο κεφάλι, υπήρχε το σημείωμά του, στο οποίο, όπως λένε πολλοί, εξέφραζε την επιθυμία να εγκαταλείψει την μουσική βιομηχανία.

- Ο θάνατος του Kurt Cobain αποτελεί μία από τις πιο σοκαριστικές στιγμές στην ιστορία της μουσικής. Ο ευαίσθητος και προβληματισμένος χαρακτήρας του, τα τραγούδια του που έχουν χαραχθεί στην καρδιά μιας ολόκληρης γενιάς, η χαρακτηριστική φωνή του και η προσωπικότητα του, θα ζουν όμως για πάντα...

Ροζίνα Αράπη