Ο «πόλεμος» ενάντια στη «Σιδηρά Κυρία» μέσα από 8 τραγούδια

o-polemos-enantia-sti-sidira-kuria-mesa-apo-8-tragoudia-tragoudia

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Η Margaret Thatcher δίχασε όσο ελάχιστοι την κοινή γνώμη και δίπλα στους υποστηρικτές της δημιούργησε κι ένα τεράστιο κίνημα εναντίον της. Το click@Life συγκέντρωσε 8 τραγούδια που εκφράζουν το μίσος της κοινής γνώμης εναντίον της «Σιδηράς Κυρίας»…

Η «Σιδηρά Κυρία» μπορεί να μην βρίσκεται πλέον σε αυτόν τον κόσμο, αλλά η επιρροή της πολιτικής της, θετική ή αρνητική, έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι της στον κόσμο. Πολλοί ήταν και οι καλλιτέχνες που τραγούδησαν το αίσθημα απέχθειας προς το πρόσωπό της την εποχή της «κυριαρχίας» της και εξέφρασαν το μίσος τους μέσα από τα τραγούδια τους.

The Specials - «Ghost Town»

Το κομμάτι του 1981 αναφέρεται στην ανεργία που μάστιζε τις πόλεις στη Μεγάλη Βρετανία την περίοδο της κυριαρχίας της Margaret Thatcher. Οι ίδιοι έχουν επίσης, διασκευάσει και το «Maggie’s Farm», που εκφράζει την αγανάκτηση της εργατικής τάξης απέναντι στην σκληρή, όπως τη χαρακτήριζαν, πολιτική της πρωθυπουργού.

Ακούστε το τραγούδι εδώ.

The Jam – «Town Called Malice»

Το ίδιο θέμα έθιξαν και οι Jam, μιας και το φαινόμενο της ανεργίας είχε πάρει τρομακτικές διαστάσεις επί πρωθυπουργίας Τhatcher, με συνεχείς αναταράξεις και αναβρασμό στους δρόμους της χώρας.

Ακούστε το τραγούδι εδώ.

Elvis Costello – «Tramp The Dirt Down»

Ένα τραγούδι γεμάτο μίσος από τον μουσικό, που δεν ευχόταν μόνο την πολιτική εξαφάνιση της Thatcher, αλλά ακόμα και τον θάνατό της. Με χαρακτηριστικά περιγραφικούς στίχους, εξηγεί πώς θα απλώσει το χώμα που θα τη σκεπάσει στην τελευταία της κατοικία. Ο Costello είχε γράψει επίσης, το κομμάτι «Shipbuilding», για τον Robert Wyatt, μιλώντας για τον πόλεμο στα νησιά Falkland.

Ακούστε το τραγούδι εδώ.

Morrissey – «Margaret On The Guillotine»

Ίσως ο μεγαλύτερος εχθρός της Thatcher, είναι ο Moz. Ποτέ δεν έπαψε να την κατηγορεί μέσα από τα τραγούδια του, ενώ μετά το θάνατό της, χαρακτήρισε την πολιτική της «βάρβαρη». Η πιο γνωστή έκφραση του μίσους του ήταν το συγκεκριμένο τραγούδι και όπως αναφέρει στους στίχους του: «Οι καλοί άνθρωποι έχουν ένα υπέροχο όνειρο, να δουν την Margaret στη γκιλοτίνα, άνθρωποι σαν εσένα με κουράζουν, πότε θα πεθάνεις επιτέλους;».

Ακούστε το τραγούδι εδώ.

Pink Floyd – «Take Your Filthy Hands Off My Desert»

Ακόμα και οι Pink Floyd βρέθηκαν με τα τραγούδια τους ενάντια στη «Σιδηρά Κυρία». Το γνωστό συγκρότημα αναφέρεται σε αυτό το τραγούδι του, στον πόλεμο στα νησιά Falkland, στην απληστία της Thatcher και στη δυστυχία που σκορπούσε με κάθε της απόφαση.

Ακούστε το τραγούδι εδώ.

Klaus Nomi – «Ding Dong The Witch Is Dead»

O εκκεντρικός new wave καλλιτέχνης επηρεάστηκε από τον «Μάγο του Οζ» και μετέτρεψε ένα κομμάτι από την ταινία σε σχόλιο για την πολιτική της Thatcher. Το τραγούδι του έγινε σύνθημα και τραγουδήθηκε από πολλούς…

Ακούστε το τραγούδι εδώ.

Hefner – «The Day That Thatcher Dies»

Με έναν μάλλον εύθυμο ρυθμό, το συγκρότημα αναμένει για τη μέρα που η πρώην πρωθυπουργός θα έφευγε από τη ζωή και παρότι δε θα ήταν σωστό, θα γελούσαν πάνω από τον τάφο της. Τον ίδιο τίτλο χρησιμοποίησε και ο Pete Wylie, λέγοντας μάλιστα, ότι κανείς δεν έκλαψε για τον χαμό της.

Ακούστε το τραγούδι εδώ.

Crass – «How Does It Feel To Be The Mother of A Thousand Dead?»

Οι νεκροί στον πόλεμο των Falkland, επηρέασαν το punk συγκρότημα, που κατακεραύνωσε με τη μουσική του τη Margaret Thatcher, κατηγορώντας την ότι με τις αποφάσεις της έστειλε χιλιάδες νέους στο θάνατο…

Ακούστε το τραγούδι εδώ.

Ροζίνα Αράπη