Δέκα άνδρες ηθοποιοί που έχουν αδικηθεί στα Oscars

oscars-men
ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Από τον Jim Carrey και τον Idris Elba, μέχρι τον James Dean και τον Peter O’ Toole.

 Όπως η ζωή δεν είναι πάντα δίκαιη, έτσι δεν είναι πάντα δίκαια και τα Όσκαρ, τα πιο σημαντικά βραβεία στον χώρο του θεάματος.

Μπορεί, κατά βάση, η Ακαδημία επιβραβεύει τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές παραγωγές της εκάστοτε χρονιάς, όμως υπάρχουν περιπτώσεις που – για διάφορους λόγους – έπεσαν ολότελα έξω. Βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε δέκα περιπτώσεις ηθοποιών οι οποίοι «αδικήθηκαν» στα Όσκαρ.

Jim Carrey
Ο Carrey έγινε γνωστός χάρη στις τηλεοπτικές εμφανίσεις του και το slapstick χιούμορ του στην μεγάλη οθόνη, όμως δεν άργησε να δείξει το πλούσιο ταλέντο του σε δραματικές ταινίες όπως το «Άνθρωπος στο φεγγάρι», «The Truman Show» και «Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού» που του απέδωσαν δύο Χρυσές Σφαίρες. Παρόλα αυτά, ο Carrey δεν έχει καταφέρει να διακριθεί στα Όσκαρ, αφού έχει φτάσει τρεις φορές στην πηγή, αλλά δεν έχει πιεί νερό ακόμα.

Steve Buscemi
Με αξέχαστους ρόλους σε μεγάλες παραγωγές αλλά και σε ανεξάρτητες καλτ ταινίες όπως τα «Αρμαγεδδών», «Fargo», «Απίθανες ιστορίες», «Reservoir Dogs» και «Μεγάλος Λεμπόφσκι» θα πίστευε κανείς πως ο Buscemi πρέπει να έχει κάποιο Όσκαρ. Στην πραγματικότητα όμως ο ηθοποιός δεν έχει βρεθεί καν υποψήφιος για ένα χρυσό αγαλματίδιο.

Idris Elba
Ο Βρετανός ηθοποιός άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις με την ερμηνεία του στο «Beasts of No Nation», όμως ο «πόλεμος» της Ακαδημίας με το Netflix είχε ως αποτέλεσμα να μην βρεθεί υποψήφιος για ένα Όσκαρ και έτσι αρκέστηκε με ένα BAFTA και μια Χρυσή Σφαίρα. Έχοντας ξεδιπλώσει το δραματικό ταλέντο του σε ταινίες όπως το «Molly's Game» και το «Mandela: Ο δρόμος προς την ελευθερία», λογικά δεν θα αργήσει να λάμψει ο Elba στα Όσκαρ.

Bradley Cooper
Μπορεί το τελευταίο διάστημα να προσπαθεί να καθιερωθεί ως σκηνοθέτης, όμως ο Cooper είναι ένας από τους πιο χαρισματικούς ηθοποιούς της γενιάς του έχοντας ήδη επτά υποψηφιότητες για Όσκαρ, ενώ έχει ήδη αποσπάσει ένα Tony, ένα Grammy και ένα BAFTA για τις ερμηνείες του. Με ρόλους σε ταινίες όπως «Οδηγός αισιοδοξίας», «Ελεύθερος σκοπευτής» και «Οδηγός διαπλοκής», ίσως ήρθε η ώρα να στεφθεί νικητής στα Όσκαρ με το «Ένα αστέρι γεννιέται».

Joaquin Phoenix
Με ερμηνείες σε ταινίες όπως «Ο μονομάχος», «Walk the Line» και «The Master», εύκολα θα πίστευε κανείς πως ο Phoenix έχει τιμηθεί από την Ακαδημία. Πέραν όμως των τριών υποψηφιοτήτων Όσκαρ, μιας Χρυσής Σφαίρας και ενός Grammy για τους συγκεκριμένους ρόλους του, ο Αμερικάνος ηθοποιός δεν έχει κερδίσει ακόμα το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο.

James Dean
Λίγοι ηθοποιοί καταφέρνουν να στιγματίσουν μια ολόκληρη εποχή, αλλά ακόμα λιγότεροι τα καταφέρνουν όπως ο Dean: από τις τρεις ρόλους του στην μεγάλη οθόνη, οι ερμηνείες του στα «Ο γίγας» και «Ανατολικά της Εδέμ» του έδωσαν δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ. Αναμφίβολα πρόκειται για ένα αξεπέραστο ποσοστό επιτυχίας, αλλά και ενδεικτικό του μεγέθους της απώλειας του Αμερικάνου ηθοποιού.

David Oyelowo
Παρά το γεγονός ότι έχει παίξει πολλούς ρόλους που άνετα θα μπορούσαν να του έχουν ήδη αποφέρει κάποιο Όσκαρ, ο Oyelowo δεν έχει καν τιμηθεί με μια υποψηφιότητα. Το γεγονός ότι δεν βρέθηκε υποψήφιος για την δραματική ερμηνεία του ως Martin Luther King Jr στην βιογραφική ταινία «Selma» είναι μια από τις μεγαλύτερες αδικίες στην ιστορία του θεσμού, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και προβληματισμό για προκαταλήψεις στις διαδικασίες επιλογής.

Woody Harrelson
Έχοντας τρεις υποψηφιότητες για τους ρόλους του στα «Υπόθεση Λάρι Φλιντ» το 1996, «The Messenger» το 2009 και «Οι τρεις πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι» πέρσι, ο Harrelson είναι μια διαχρονική αξία στο Χόλυγουντ. Μπορεί να μην έχει κερδίσει ακόμα ένα Όσκαρ, όμως όπως φαίνεται δεν θα αργήσει να αποκτήσει άλλη μια ευκαιρία.

Kirk Douglas
Ως ένας από τους θρύλους της χρυσής εποχής του Χόλυγουντ, ο Douglas έχει γράψει ιστορία με τις ερμηνείες του στον «Σπάρτακο», το «Η ζωή ενός ανθρώπου» και το «Champion», εμπνέοντας γενιές και γενιές ηθοποιών που ακολούθησαν. Παρόλα αυτά, ο σπουδαίος ηθοποιός έχει βρεθεί υποψήφιος για Όσκαρ μονάχα τρεις φορές στην πολύχρονη καριέρα του, μέχρι το 1996, όταν και η Ακαδημία του απένειμε ένα τιμητικό βραβείο για τα 50 χρόνια παρουσίας του στον κινηματογράφο.

Peter O’ Toole
Ο σπουδαίος Βρετανός ηθοποιός έχει οχτώ υποψηφιότητες για Όσκαρ χωρίς να έχει κερδίσει ένα βραβείο – τις περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο ηθοποιό – αφήνοντας πίσω του τον Richard Burton. Η Ακαδημία το 2002 αναγνώρισε το πηγαίο ταλέντο και την προσφορά του O’ Toole το 2002, όταν και τον τίμησε με ένα Όσκαρ. Έχοντας αφήσει το στίγμα του με ερμηνείες σε κλασικές ταινίες όπως το «Ο Λόρενς της Αραβίας», «Το λιοντάρι του χειμώνα» και «Αντίο, κύριε Τσιπς», δεν θα μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΛΕΓΡΙΝΗΣ