Ταινίες της εβδομάδας (21/2/2019)

the-wife
ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Έντονο άρωμα Όσκαρ στις κυκλοφορίες της εβδομάδας, με τη νέα δραματική ερμηνεία της Glenn Close να ξεχωρίζει.

«Η Σύζυγος» (The Wife)
Η Τζόαν είναι η τέλεια σύζυγος.  Επί σαράντα χρόνια έχει θυσιάσει το ταλέντο, τα όνειρα και τις φιλοδοξίες της για να στηρίξει το σύζυγο της και τη λογοτεχνική του καριέρα. Ο γάμος τους έχει χτιστεί με άνισους όρους κι εκείνη έχει ξεπεράσει τα όρια της. Την παραμονή της βράβευσης του Τζο με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, η Τζόαν ετοιμάζεται να αποκαλύψει το μεγαλύτερο μυστικό της καριέρας του.
Σκηνοθεσία: Björn Runge, Σενάριο: Jane Anderson, Ερμηνεύουν: Glenn Close, Jonathan Pryce, Max Irons και Christian Slater.

«Αν η οδός Μπιλ μπορούσε να μιλήσει» (If Beale Street Could Talk)
Ένα ερωτευμένο νεαρό ζευγάρι Αφροαμερικανών, ο Φόνι και η Τις, διαταράσσεται όταν εκείνος φυλακίζεται για ένα βιασμό που δεν διέπραξε. Η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη όταν η Τις μάθει πως είναι έγκυος. Τότε, με τη βοήθεια της οικογένειάς της, θα δώσει μάχη με το χρόνο και με το ρατσιστικό νομικό κατεστημένο των ΗΠΑ για να αποφυλακιστεί ο Φόνι προτού γεννηθεί το παιδί τους.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Barry Jenkins, Ερμηνεύουν: KiKi Layne, Stephan James, Regina King και Colman Domingo.

«Θα μπορούσες ποτέ να με συγχωρέσεις;» (Can You Ever Forgive Me?)
Η αληθινή ιστορία της κορυφαίας σε πωλήσεις βιογράφου διασημοτήτων (και γατόφιλης) Λι Ίσραελ που έβγαζε τα προς το ζην κατά τη δεκαετία του 1970 και του 1980 καταγράφοντας τις ζωές διασήμων όπως Κάθριν Χέπμπορν, Ταλούλα Μπάνκχεντ, ΕστέΛόντερ και της δημοσιογράφου Ντόροθι Κιλγκάλεν. Όταν η Λι δεν μπορούσε να εκδώσει πια τα έργα της καθώς θεωρούνταν ξεπερασμένα, μετέτρεψε την τέχνη της σε απάτη, με τη βοήθεια του πιστού της φίλου Τζακ.
Σκηνοθεσία: Marielle Heller, Σενάριο: Nicole Holofcener και Jeff Whitty, Ερμηνεύουν: Melissa McCarthy, Richard E. Grant, Dolly Wells και Ben Falcone.

«Ο φαροφύλακας» (The Vanishing)
Τρεις φαροφύλακες πηγαίνουν για έξι εβδομάδες σε ένα ακατοίκητο νησί, 20 μίλια μακριά από τις δύσβατες ακτές της Σκωτίας. Καθώς τακτοποιούνται στη συνηθισμένη, μοναχική τους ρουτίνα, κάτι απρόσμενο και πιθανώς καταλυτικό συμβαίνει, όταν πέφτουν πάνω σε κάτι που δεν είναι δικό τους για να το κρατήσουν.Από πού ήρθε; Σε ποιαν ανήκει; Ένα πλοίο εμφανίζεται από μακριά και μπορεί να έχει τις απαντήσεις… Μία σκληρή μάχη για επιβίωση ξεκινά, ενώ η απληστία αντικαθιστά την πίστη και η απομόνωση τροφοδοτεί την παράνοια. Τρεις τίμιοι άντρες οδηγούνται στην καταστροφή.
Σκηνοθεσία: Kristoffer Nyholm, Σενάριο: Joe Bone και Celyn Jones, Ερμηνεύουν: Gerard Butler, Peter Mullan, Connor Swindells και Søren Malling.

«Σοφία» (Sofia)
Η Σοφία, 20 χρονών, ζει με τους γονείς της στην Καζαμπλάνκα. Ανακαλύπτει μαζί με την ξαδέρφη της ότι βρίσκεται σε άρνηση εγκυμοσύνης και γεννάει εκτός γάμου. Στο Μαρόκο η εγκυμοσύνη εκτός γάμου είναι παράνομη και τιμωρείται με φυλάκιση. Το νοσοκομείο της δίνει 24 ώρες για να δηλώσει την ταυτότητα του πατέρα πριν την καταγγείλουν στις αρχές. Ποιος είναι ο πατέρας; Πώς θα το αντιμετωπίσει η οικογένεια της;
Σκηνοθεσία και σενάριο: Meryem Benm'Barek-Aloïsi, Ερμηνεύουν: Maha Alemi, Lubna Azabal, Sarah Perles και Faouzi Bensaïdi.

«Ο σεισμός» (Skjelvet)
Το 1904, ένας σεισμός μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε το Όσλο. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στο «Ρήγμα του Όσλο» το οποίο εκτείνεται κάτω από την πρωτεύουσα της Νορβηγίας. Σεισμοί μικρότερου μεγέθους εξακολουθούν να συμβαίνουν στην περιοχή ακόμα και σήμερα. Οι γεωλόγοι δεν είναι απολύτως σίγουροι, αλλά υπάρχουν ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι ένας εξαιρετικά ισχυρός σεισμός είναι πολύ πιθανό να συμβεί στο κοντινό μέλλον στο Όσλο. Το πότε θα συμβεί αυτό, κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει με σιγουριά. Ίσως σε 100 χρόνια, ίσως σε 10 χρόνια, ίσως αύριο.
Σκηνοθεσία: John Andreas Andersen, Σενάριο: John Kåre Raake, Harald Rosenløw-Eeg, Ερμηνεύουν: Kristoffer Joner, Ane Dahl Torp, Kathrine Thorborg Johansen και Jonas Hoff Oftebro.

«Το σκυλάκι της Βασίλισσας» (The Queen’s Corgi)
Η συναρπαστική περιπέτεια του Ρεξ, του αγαπημένου σκύλου της βασίλισσας, που το σκάει από το παλάτι και βρίσκεται αβοήθητος σε ένα καταφύγιο σκύλων στο Λονδίνο. Εκεί θα μπλέξει σε ένα κλαμπ κυνομαχιών γεμάτο άγρια αδέσποτα και θα μάθει πως για να γίνει ο πρώτος σκύλος θα πρέπει να το κερδίσει με την αξία του. Κατά τη διάρκεια του επικού ταξιδιού του για να βρει τη βασίλισσα, ο Ρεξ θα ερωτευτεί, θα ενηλικιωθεί και θα ανακαλύψει τον αληθινό του εαυτό.
Σκηνοθεσία: Ben Stassen και Σοφία Παναηλίδου, Σενάριο: Rob Sprackling και Johnny Smith, Ερμηνεύουν: Παναγιώτης Αποστολόπουλος, Ντίνος Σούτης, Φώτης Πετρίδης και Λίλα Μουτσοπούλου.

«Εξόριστος συγγραφέας» (Dovlatov)
Έξι μέρες από τη ζωή του συγγραφέα Σεργκέι Ντοβλάτοφ, στις οποίες προσπαθεί να διατηρήσει το ταλέντο, την αξιοπρέπεια και την καλλιτεχνική του ταυτότητα στη Σοβιετική Ενωση του 1970, ενώ την ίδια στιγμή βλέπει τους συναδέλφους του να καταπιέζονται από το καθεστώς.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Aleksey German Jr., Ερμηνεύουν: Milan Maric, Danila Kozlovsky, Helena Sujecka και Artur Beschastny.