Τι δεν ξέρατε για το κολλαγόνο;

andras-gunaika-krema-mpanio-zeugari-omorfia
ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Τα πάντα για αυτό το φυσικό συστατικό αναγέννησης της επιδερμίδας, εδώ: πώς πίνεται, πώς «τσιμπιέται» και πώς εφαρμόζεται τοπικά.

Τι είναι το κολλαγόνο;

Πρόκειται για ένα φυσικό συστατικό του δέρματος, το οποίο παράγεται από τους ινοβλάστες και προσφέρει στήριξη και ελαστικότητα, ενώ βοηθά στην επούλωση των ιστών του δέρματος. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου η φυσική του παραγωγή μειώνεται και χάνει τη συνοχή του, με αποτέλεσμα το δέρμα να εμφανίζει ρυτίδες και σημάδια γήρανσης

Οι διαφορετικές μορφές κολλαγόνου στην καλλυντική φροντίδα

Θαλάσσιο κολλαγόνο σε σκόνη, ενέσιμο και πόσιμο κολλαγόνο, προϊόντα ομορφιάς εμπλουτισμένα με κολλαγόνο… Και οι επιλογές όλο και διευρύνονται. Σήμερα, το κολλαγόνο, διατίθεται σε κάθε είδους μορφή με σκοπό την αναγέννηση της επιδερμίδας. Μάθετε τις πιο διαδεδομένες φόρμουλες:

Πιείτε το: Το πόσιμο κολλαγόνο με τη μορφή αφεψήματος - αναμεμειγμένο με βιταμίνη C- είναι συνήθως θαλάσσιας προέλευσης. Οι παρασκευαστές εγγυώνται ότι το ρόφημα απορροφάται από τον οργανισμό και μεταφέρεται στο χόριο μέσω των αιμοφόρων αγγείων, προσφέροντας θρέψη και δρώντας εκ των έσω. Όντως, πολλές κλινικές ενδείξεις αποδεικνύουν ότι το πόσιμο κολλαγόνο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της πυκνότητας του κολλαγόνου και της σφριγηλότητας της επιδερμίδας.

 Γευτείτε το σε μορφή χαπιού: Το υδρολυμένο κολλαγόνο αφθονεί σε μορφή χαπιού και σκόνης. Υποσχόμενοι τη βελτίωση της επιδερμίδας, οι επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να διαπιστώσουν κατά πόσον το κολλαγόνο που προσλαμβάνεται με αυτόν τον τρόπο φτάνει πράγματι στο χόριο. Μια μελέτη που διενεργήθηκε το 2015 δείχνει ότι πιθανώς φτάνει. Μετά από 8 εβδομάδες από του στόματος λήψης συμπληρώματος κολλαγόνου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πυκνότητα του κολλαγόνου στο χόριο αυξήθηκε σημαντικά. Περαιτέρω πειράματα ex vivo έδειξαν ότι τα πεπτίδια κολλαγόνου ευνοούν την παραγωγή τόσο του κολλαγόνου όσο και της γλυκοζαμινογλυκάνης (άλλο ένα δομικό συστατικό της εξωκυττάριας ουσίας που αποτελεί το υποστηρικτικό δίκτυο του δέρματος), εξηγώντας έτσι, από μηχανικής πλευράς, τα κλινικά αποτελέσματα.

Υπομένετέ το ως ένεση: Από τη δεκαετία του 1970, διατίθεται ενέσιμο κολλαγόνο, προερχόμενο συνήθως από βοοειδή. Σε αντίθεση με το πόσιμο κολλαγόνο και το κολλαγόνο με τη μορφή χαπιού, το ενέσιμο κολλαγόνο στοχεύει συγκεκριμένες περιοχές του προσώπου (παρειές, λαιμός, μέτωπο). Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διαδικασία εφαρμογής ενέσιμου κολλαγόνου προσφέρει μόνιμα αποτελέσματα αρκεί να πληρούνται αυστηρές κλινικές προϋποθέσεις.

Εφαρμόστε το απολαυστικά: Δεν χρειάζεται να ψάχνετε τη λέξη «κολλαγόνο» στη λίστα συστατικών των προϊόντων περιποίησής σας -το κολλαγόνο από μόνο του είναι μια μεγάλου μεγέθους πρωτεΐνη σε μορφή ινών, οι οποίες είναι μεγαλύτερες από τους πόρους του δέρματος κι έτσι δεν μπορούν να διεισδύσουν στο δέρμα. Αναζητήστε λοιπόν κρέμες με πεπτίδια που αναστέλλουν τη μείωση του κολλαγόνου και στοχεύουν στη μείωση των σημαδιών της γήρανσης, γεμίζουν τις ρυτίδες και ενισχύουν τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ