Πώς θα νικήσετε τον μεγαλύτερο εχθρό της νεότητας της επιδερμίδας σας μέσα σε 8 ώρες

gunaika-stres-omorfia-prosopo
ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Το στρες σάς γερνάει πρόωρα ακόμη και αν είστε πολύ κάτω από μια φαινομενικά ώριμη ηλικία. Εδώ θα βρείτε τις επιστημονικές λύσεις για να δείτε την επιδερμίδα σας να αναγεννιέται μέσα σε μια νύχτα.

Σχεδόν καμία γυναίκα δεν γλιτώνει από τα σπυράκια που μπορεί να φυτρώσουν ένα πρωινό πάνω στο πρόσωπό της. Αιτία; Το έντονο στρες και οι ορμόνες που πυροδοτούνται από τους νευροδιαβιβαστές με σκοπό να αμυνθεί ο οργανισμός απέναντι σ’ αυτή την εξωτερική επίθεση. Αλλά όπως λένε οι ερευνητές, το άγχος δεν μένει σε μερικά σπυράκια -τα οποία κάποια στιγμή φεύγουν. Όπως λέει η Barbara Gilchrest, καθηγήτρια δερματολογίας στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Βοστόνης: «Το έντονο, καθημερινό εργασιακό στρες πολλαπλασιάζει τις αιτίες πρόωρης γήρανσης του δέρματος. Και αντίθετα με σπυράκια, τα σημάδια γήρανσης όχι μόνο δεν είναι πρόσκαιρα, αλλά παγιώνονται επικίνδυνα. Η λεπτή επιδερμίδα κάτω από τα μάτια γίνεται διάφανη. Η έλλειψη κολλαγόνου αφήνει το πρόσωπο έρμαιο του νόμου της βαρύτητας και η θλιμμένη όψη γίνεται μόνιμο χαρακτηριστικό σας ακόμη και όταν χαμογελάτε. Τέλος, οι ρυτίδες ξεφυτρώνουν η μία πίσω από την άλλη, παντού: στο μέτωπο, στις παρειές, στα μάτια, στο λαιμό».

 Ο John Koo, αντιπρόεδρος του τμήματος δερματολογίας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, προσθέτει: «Σ’ αυτή την πρόωρα γερασμένη όψη, έντονο παρασκηνιακό ρόλο παίζουν οι ελεύθερες ρίζες, οι οποίες απελευθερώνονται σαν τσουνάμι ως απάντηση στο συναισθηματικό στρες που δέχεται η επιδερμίδα. Και οιελεύθερες ρίζες είναι σαν τα όρνεα: μόλις αυτά τα μόρια αντιληφθούν κύτταρα που παραπαίουν, ορμούν να τα κατασπαράξουν, δημιουργώντας βλάβες ζωτικής σημασίας μέχρι και στο DNA σας».

Η νυχτερινή και πρωινή αντι-στρες ρουτίνα που νικά τις επιδερμικές βλάβες

Η Gilchrest συμβουλεύει: «Βασικός σκοπός είναι η εξουδετέρωση ή η μείωση των ζημιών σε κυτταρικό επίπεδο. Η καλύτερη ρουτίνα μιας αντι-στρες περιποίησης για κάθε περίπτωση και ηλικία απαιτεί τη χρήση τριών βασικών προϊόντων: αντιοξειδωτικός ορός, κρέμα με Α-ρετινοειδή ή βιταμίνη C και υαλαουρονικό οξύ για τοπική χρήση. Απλώνετέ τα κάθε βράδυ πριν τον ύπνο, ώστε να λειτουργήσουν καλύτερα στο πλαίσιο της φυσικής αποκατάστασης που συντελείται εκείνες τις ώρες από τον οργανισμό σας. Μέσα στις οκτώ ώρες που διαρκεί ένας βραδινός ύπνος, η συνέργεια αντιοξειδωτικού ορού και κρέμας με ρετινόλη βοηθά στη σταθεροποίηση των κυττάρων του δέρματος σε περιόδους στρες, ενισχύει δραστικά την άμυνά τους από ελεύθερες ρίζες και φλεγμονές και προάγουν την παραγωγή νέου κολλαγόνου».

Η επόμενη βασική αντιγηραντική κίνηση αφορά στο επόμενο πρωί. Τι πρέπει οπωσδήποτε να περιέχει η κρέμα σας; Ceramides. «Είναι μόρια λιπιδίων που βρίσκονται σε υψηλή συγκέντρωση στη μεμβράνη κάποιων κυττάρων, στα οποία οφείλεται η σφριγηλότητα, η απαλότητα και η λεία όψη μιας νεανικής επιδερμίδας», εξηγεί η Gilchrest. Πέρα από την αίσθηση καθαριότητας και θετικής ενέργειας που σου προσφέρει, μια κρέμα με ceramides, αναζωογονεί την κυκλοφορία του αίματος και μαζί μειώνει τη φλεγμονή σε κυτταρικό επίπεδο -σύμφωνα με πιστοποιημένη μελέτη πάνω στο νευρομεταβολισμό, που διεξήγαγε το Ερευνητικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση στις ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ