Δισκοκριτική: «Girl Who Got Away» Dido

diskokritiki-girl-who-got-away-dido

ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Η Dido, μια από τις ερμηνεύτριες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, επιστρέφει στα δισκογραφικά δρώμενα με καινούργια στουντιακή δουλειά, με τίτλο «Girl Who Got Away».

Το τέταρτο άλμπουμ της βρετανίδας τραγουδίστριας έρχεται με σκοπό να της ξαναδώσει εκ νέου την λάμψη της, η οποία έπειτα από πέντε χρόνια απουσίας άρχιζε να ξεθωριάζει.

Από την πρώτη κυκλοφορία της, «No Angel» (1999), οι παύσεις ενδιάμεσα στις δουλειές της ήταν προγραμματισμένες έτσι ώστε να μην την βαρεθούμε… αλλά και να μην την ξεχάσουμε.

Αυτή τη φορά, τα γνώριμα μελωδικά τοπία των τραγουδιών αγάπης της Dido επιστρέφουν με ηλεκτρινές και χορευτικές προσμίξεις, οι οποίες οδηγούν σε επαναλήψεις ακροάσεων που αναζητούν λύσεις και διέξοδο σε πληγωμένους έρωτες και προδομένες καρδιές που ψάχνουν εναγωνίως γιατρειά και μονοπάτια απόδρασης από τη λήθη.

Ο Rollo Armstrong των Faithless, αδερφός της Dido, ανέλαβε για μια ακόμα φορά την γενική επίβλεψη της παραγωγής, ενώ - για την εξασφάλιση της επιτυχίας του άλμπουμ - φρόντισε να έχει κοντά του μερικά από τα πιο δυνατά χαρτιά της σημερινής αμερικανικής pop βιομηχανίας. Έτσι, ο ντράμερ των Faithless, P-Nut, δίνει δύναμη και ρυθμό όπου χρειάζεται, ο Brian Eno προσθέτει τις δικές του ατμοσφαιρικές πινελιές, ο ανερχόμενος ράπερ Kendrick Lamar προσθέτει μια διαφορετική νότα με τις κοφτερές ρίμες του σε τραγούδια που δίνουν πρόσφορο έδαφος στους ακροατές τους για να ταυτιστούν μαζί τους κάνοντάς τα επιτυχίες.

Το εναρκτήριο κομμάτι του άλμπουμ φέρει τον τίτλο «No Freedom» και η δομή του αποκαλύπτει την διάθεσή του να γίνει επιτυχία μέσα από την επανάληψη ενός εύκολου ρεφρέν, που αναφέρει πως «δεν υπάρχει ελευθερία χωρίς αγάπη, δεν υπάρχει αγάπη χωρίς ελευθερία». Το βίντεο του τραγουδιού έχει απογειωθεί στη Συρία, αποτελώντας κάτι σαν «ύμνο» των εξεγερμένων στις εμφύλιες συγκρούσεις που ταλαιπωρούν τη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Η συνέχεια της ακρόασης έρχεται με το τραγούδι, το οποίο χαρίζει το όνομά του στον τίτλο του άλμπουμ.«Είναι ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια στον δίσκο, υποθέτω ότι επίσης συνοψίζει τα τελευταία χρόνια για μένα» αναφέρει η ερμηνεύτρια. Στο «Let Us Move On», η συμμετοχή του Kendrick Lamar δίνει μια άλλη διάσταση σε ό,τι είχαμε ακούσει μέχρι τώρα, αφού προσθέτει το hip hop στοιχείο και δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την επόμενη μουσική στάση με τίτλο «Blackbird», γρήγορο βαθύ beat και φινάλε με ξέσπασμα που προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το πέμπτο κατά σειρά single του άλμπουμ με τίτλο «End Of Night» φέρει στην παραγωγή την υπογραφή του Grek Kurstin, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τα νέα άλμπουμ των Pink, Kesha, Marina & The Diamonds κ.ά.

Στο «Sitting on the Roof of the World», τα πλήκτρα του πιάνου παράγουν τις ανάλογες μελωδίες για να πλαισιώσουν τα ζεστά φωνητικά της δημιουργού, η οποία αναρωτιέται αν «τελικά η αγάπη φταίει για όλα» στο τραγούδι «Love Ιs Τo Βlame» και όλα αυτά μέσα σε κύματα εσωστρέφειας και έντονου λυρισμού.

Τα «Go Dreaming», «Happy New Year» και «Loveless Hearts», δημιουργώντας μια χαρούμενη διάθεση, οδηγούν την ακρόαση σε ένα όμορφο κλείσιμο μέσω του ιδιαίτερα ατμοσφαιρικού «Day Before We Went To War», στο οποίο έχει βάλει το χεράκι του ο Brian Eno.

Το «Girl Who Got Away» προσφέρει μια γλυκιά και ευχάριστη ακρόαση, με τα μισά κομμάτια του να μοιάζουν με γαλήνιο ακουστικό χάδι, το οποίο χαλαρώνει και ηρεμεί, ενώ τα υπόλοιπα είναι πιο ζωηρά και ανεβάζουν την διάθεση - με την Dido να φτάνει στα γνωστά υψηλά της επίπεδα χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Πρόκειται για μια καλή pop παραγωγή με προσεγμένες δόσεις ηλεκτρονικών μουσικών προσμίξεων και εύπεπτο σύγχρονο trip hop.

Ιδιαίτερα τα «No Freedom», «Love to Blame», «Let Us Move On» και «End of Night» ακούγονται σε συνεχόμενες ακροάσεις χωρίς να κουράσουν, διαποτίζοντας με άρωμα επιτυχίας το νέο άλμπουμ της 42άχρονης τραγουδίστριας, η οποία εδώ και μια δεκαπενταετία έχει καταφέρει να σπάσει τα ρεκόρ πωλήσεων και να κερδίσει τον σεβασμό και την εκτίμηση του κόσμου της μουσικής.

Τα πρώτα άλμπουμ της Dido, «No Angel» και «Life For Rent» παραμένουν δύο από τα δημοφιλέστερα σε πωλήσεις στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ το εντυπωσιακό τρίτο της, «Safe Trip Home» (2008), διατήρησε την επιτυχία εκτοξεύοντας τις πωλήσεις στα 29 εκατομμύρια.

Τώρα επιστρέφει με το νέο της δίσκο, όπου η βελούδινη, αισθησιακή φωνή της συνυπάρχει με ηλεκτρονικά samples, λούπες, και μελαγχολικές συνθέσεις. Χωρίς να διαφοροποιείται απ’ ότι μας έχει δείξει μέχρι τώρα, παραμένει σύγχρονη διατηρώντας παράλληλα, την ομορφιά της διαχρονικότητας του προσωπικού της ύφους.

Καλλιτέχνης: Dido

Album: «Girl Who Got Away»

Record Label: RCA Records

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης