Ο πλήρης οδηγός φροντίδας του δέρματος πριν και μετά από ένα τατουάζ

gunaika-tatouaz
ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Αφού έχετε αποφασίσει να το «χτυπήσετε», μάθετε πώς θα το κάνετε πολύ πιο απολαυστικό και ασφαλές για το δέρμα σας.

Λογικά, είστε μια γυναίκα με ώριμη σκέψη, που μπορεί να πάρει σοβαρές αποφάσεις για την εικόνα της, όσο extreme και αν είναι κάποιες φορές. Ωστόσο, ένα τατουάζ -ακόμη και εκείνο που θα αποτελεί μια μικρή διακοσμητική πινελιά στον ώμο, τον αστράγαλο ή την κοιλιά- δεν είναι σαν το μακιγιάζ, που θα φύγει με ένα πέρασμα καθαριστικής λοσιόν. Το tattoo είναι μια μόνιμη δήλωση-σφραγίδα πάνω στο δέρμα σας χωρίς γυρισμό. Από τη στιγμή που θα το κάντε θα πρέπει να ζήσετε με αυτό. Τι όμως πρέπει να προσέξετε πριν, ενδιάμεσα και αφού τρυπήσετε το δέρμα σας με το σχέδιο που αγαπάτε ώστε να διασφαλίσετε την υγεία του δέρματός σας;

Το πρώτο βήμα είναι να επιλέξετε έναν επαγγελματία καλλιτέχνη τατουάζ.

Αλλά επίσης σπουδαίο είναι και το πώς θα φροντίσετε το tattoo από την ώρα που θα σταματήσει η βελόνα να χρωματίζει το δέρμα σας. Οι οδηγίες ποικίλλουν από τον καλλιτέχνη σε καλλιτέχνη, αλλά εδώ θα βρείτε μερικές συμβουλές που θα κρατήσουν το τατουάζ σας «ζωντανό» για πάντα (και την υγεία του δέρματός σου προστατευμένη από ερεθισμούς και μολύνσεις).

 Τι σημαίνει «επαγγελματίας tattoo artist»

Πέρα από τις προφορικές διαβεβαιώσεις ή τις φωτογραφίες διασήμων που έχουν κάνει τατουάζ από τα χέρια του, ένας σωστός καλλιτέχνης τατουάζ οφείλει να σας αποδείξει ότι έχει ένα καθαρό μαγαζί και πως όλα τα εργαλεία του είναι ασφαλή για χρήση. Επιμείνετε να πάρετε απαντήσεις και εγγυήσεις για κάθε λεπτομέρεια που αφορά στη διαδικασία, τις μεθόδους αποστείρωσης των βελονών, τη σύσταση των μελανιών και κάθε άλλου υλικού που θα χρησιμοποιήσει για να φτιάξει το τατουάζ σας.

Ο πόνος είναι δεδομένος

Το πόσο, θα εξαρτηθεί από την περιοχή του δέρματος, το μέγεθος του σχεδίου και την πολυπλοκότητά του. Τα τατουάζ πάνω από οστά και τένοντες (σπονδυλική στήλη, λαιμός, πίσω από τον αστράγαλο) και οπουδήποτε υπάρχουν νευρικές απολήξεις (θηλές, δάχτυλα, πρόσωπο, μπικίνι) θα είναι πιο επώδυνα. Προφανώς, ένα τατουάζ με μεγαλύτερη επιφάνεια πονάει οπουδήποτε κι αν το επιλέξετε, δεδομένου ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ολοκληρωθεί. Κάθε άνθρωπος, έχει διαφορετικά επίπεδα αντοχής στον πόνο, ωστόσο είναι κάτι γενικά ανεκτό, ακόμη και για τις πιο ευαίσθητες στον πόνο γυναίκες. Αν αντέχετε να τσιμπιέστε με μυτερές οδοντογλυφίδες σε ένα συγκεκριμένο σημείο του δέρματός σας επί μια τουλάχιστον ώρα διαρκώς, τότε θα βρείτε τη διαδικασία σχετικά ανεκτή.

Καθαρισμός και φροντίδα
Ακολουθήστε προσεκτικά τις λεπτομερείς οδηγίες υγιεινής και φροντίδας, που θα σας δώσει ο καλλιτέχνης:

-Αφήστε τον επίδεσμο για όσο χρόνο ζητηθεί: Μόλις ολοκληρωθεί η εργασία με τις βελόνες και το μελάνι, ο tattoo artist θα  καθαρίσει την περιοχή με μια αντιβακτηριδιακή αλοιφή και θα καλύψει το τατουάζ με έναν επίδεσμο (ή κάποιο ειδικό πλαστικό περιτύλιγμα) για να προστατεύσει το τατουάζ σας από αερομεταφερόμενα βακτήρια τα οποία μπορούν να διεισδύσουν μέσα από τρυπημένο δέρμα. Πρέπει να περάσουν 4 έως 24 ώρες (ανάλογα με το μέγεθος του σχεδίου) πριν αφαιρέσετε τον επίδεσμο.

-Η σωστή αφαίρεση του επιδέσμου: Ρίξτε αρκετό ζεστό νερό για να διευκολύνετε την απομάκρυνση του περιτυλίγματος ασφαλείας χωρίς να κολλήσει στο δέρμα την ώρα που το τραβάτε. Μετά, πλύντε απαλά την περιοχή με χλιαρό νερό και αντιβακτηριδιακό σαπούνι, ώστε να αφαιρεθούν ίχνη από αίμα ή μουτζούρες από το μελάνι.

-Επιτρέψτε στην περιοχή να αναπνεύσει: Στεγνώνετε το δέρμα απαλά με βαμβάκι, γάζα ή χαρτί κουζίνας χωρίς να το τρίβετε -ο ερεθισμός δεν έχει ακόμη υποχωρήσει- και αφήστε ακάλυπτο το τατουάζ για μία ώρα ώστε να εξατμιστεί κάθε ίχνος υγρασίας. Ακολουθήστε αυτή την τεχνική κάθε φορά που θα πλένεστε για τις επόμενες 4-5 μέρες.

-Θα χρειαστείτε διαρκείς δόσεις ενυδάτωσης: Τις πρώτες ημέρες, η εφαρμογή μιας πλούσιας ενυδατικής κρέμας με σύνθεση που ενυδατώνει βαθιά και προάγει την ανάπλαση του δέρματος είναι ζωτικής σημασίας. Επιμείνετε σ’ αυτή τη διαδικασία μέχρις ότου το σχέδιο του tattoo αρχίζει να καθαρίζει εντελώς και η γύρω περιοχή δεν παρουσιάζει κανενός είδους ερεθισμό ή κοκκινίλα. Να θυμάστε ότι η τελική επούλωση διαρκεί έως και δύο εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα δείτε την περιοχή να ξεφλουδίζει ή να απολεπίζεται, παρόμοια με ένα ηλιακό έγκαυμα. Αλλά αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Μένοντας συνεπής στο ήπιο πλύσιμο και την επάλειψη με αλοιφή (τρεις φορές τη μέρα) το δέρμα σας θα επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα έπειτα από μερικές εβδομάδες. Το δε τατουάζ σας, θα γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο ευκρινές.

Τι πρέπει να αποφύγετε: Μέχρι να επουλωθεί εντελώς το δέρμα, αποφεύγετε το μούλιασμα της περιοχής (το κυριότερο είναι πως θα αλλοιωθούν οι καθαρές γραμμές και τα χρώματα του τατουάζ). Επίσης, η έκθεση στον ήλιο είναι απαγορευτική. Το λιγότερο που θα πάθετε είναι να μουντζουρωθεί το σχέδιο. Το χειρότερο, να υποστείτε μεγαλύτερη φλεγμονή εξαιτίας του ήδη υπάρχοντος «εγκαύματος» από τις βελόνες.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ