Πέντε βήματα για τις κρίσεις πανικού

panikos
ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Οι κρίσεις πανικού συνοδεύονται από δυσάρεστα συμπτώματα. Ταχυπαλμία, ρηχή και κοφτή αναπνοή, έντονη εφίδρωση, φόβος λιποθυμία. Και επειδή δεν ξέρουμε βέβαια πότε θα χτυπήσει η επόμενη κρίση, η ανασφάλεια δημιουργεί περισσότερες αρνητικές σκέψεις και αυτές μεγαλώνουν το πρόβλημα.

Ο κλινικός ψυχολόγος του Τμήματος Ψυχολογίας και Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Κλίβελαντ Δρ Scott Bea, συμβουλεύει να αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις με πέντε απλά βήματα προκειμένου να ανακτήσουμε τον αυτοέλεγχο.  Πάνω από όλα δε, να θυμόμαστε ότι οι κρίσεις αυτές είναι αβλαβείς και δεν πρόκειται να μας συμβεί τίποτα.

Δεν πολεμάμε τον πανικό. Εάν βρισκόμαστε έξω για ψώνια, ή σε ένα οικογενειακό γεύμα ή σε ένα πάρτι και ξαφνικά οι χτύποι της καρδιάς μας γίνονται ολοένα και ταχύτεροι, χωρίς να διατρέχουμε κανέναν κίνδυνο, αυθόρμητα αναζητούμε έναν τρόπο να καταστείλουμε αυτό που νιώθουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Όσο περισσότερο ασχολούμαστε και προσπαθούμε, τόσο εντείνεται ο πανικός. Είναι καλύτερο να δώσουμε την προσοχή μας σε κάτι άλλο.

 Εστιάζουμε στην αναπνοή. Προσπαθούμε να ρυθμίσουμε την αναπνοή μας χωρίς να σκεφτόμαστε τίποτε άλλο. Δεν προσπαθούμε να αποτρέψουμε τον πανικό. Απλώς εστιάζουμε στο «εδώ» και στο «τώρα» και αφήνουμε τα πράγματα όπως είναι.

Παρατηρούμε. Αξιολογούμε όσο πιο αντικειμενικά γίνεται τι συμβαίνει στο σώμα μας. Με βάση μια κλίμακα από το 0 έως και το 100, βαθμολογούμε τα συμπτώματα, την δυσκολία στην αναπνοή, την δυσφορία, την ταχυπαλμία. Δεν προσπαθούμε να παρέμβουμε, αλλά μόνον παρατηρούμε και καταγράφουμε στο μυαλό μας τι μας συμβαίνει.

Συγκεντρωνόμαστε στις αισθήσεις. Εστιάζουμε σε ό,τι βλέπουμε, μυρίζουμε, γευόμαστε, ακουμπάμε. Με την παρατήρηση του περίγυρου θα αντιληφθούμε ότι δεν απειλούμαστε και αυτό θα αλλάξει τον τρόπο που νιώθουμε.

 Επικοινωνούμε. Ίσως να προτιμούμε να φύγουμε και να μείνουμε μόνοι αλλά το καλύτερο είναι να μιλήσουμε με κάποιον για οποιοδήποτε θέμα. Ακόμη και ένα αντικείμενο τέχνης, θα μας εμποδίσει να κλείσουμε τα μάτια, κάτι που γενικά εντείνει τον πανικό. Η αποφόρτιση συμβαίνει όταν κατευθύνουμε την προσοχή μας έξω από μας αφού ο πανικός εμφανίζεται όταν εστιάζουμε προς τα μέσα.

Οι κρίσεις πανικού συνήθως δεν διαρκούν περισσότερο από πέντε έως 10 λεπτά, οπότε αν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε μια συζήτηση, ή να διαβάσουμε ή να δούμε τηλεόραση (παρότι είναι δύσκολο να το κάνουμε) τα ενοχλητικά αυτά συμπτώματα θα σταματήσουν γρηγορότερα. Αν όμως οι κρίσεις πανικού συμβαίνουν συχνότερα ή αρχίσουν να επηρεάζουν την καθημερινότητά μας, πρέπει να μιλήσουμε με κάποιον ειδικό.

Πηγή: iatrikanews.gr