Ποιο είναι το καλύτερο σαμπουάν για τα μαλλιά σας;

mallia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Λιπαρά ή ξηρά, αδύναμα ή πυκνά, βαμμένα ή κατεστραμμένα, όλα τα μαλλιά δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες. Εδώ θα μάθετε ποιο σαμπουάν είναι κατάλληλο για σας.

Τις περισσότερες φορές αγοράζετε ένα σαμπουάν επειδή απλά μυρίζει όμορφα ή έχει απαλή σύνθεση, μπορεί και να το διαλέγετε επειδή είναι πολυδιαφημισμένο ή και ...οικονομικό. Όμως, μέσα από την πληθώρα προϊόντων για το λούσιμο που κυκλοφορούν στην αγορά, εσείς οφείλετε να ανακαλύψετε εκείνο που πραγματικά θα έχει τα περισσότερα οφέλη για την υγεία και τις ειδικές ανάγκες που έχουν τα μαλλιά σας. Μπορεί να ταλαιπωρήστε από ψαλίδα ή έντονη λιπαρότητα, μπορεί να θέλετε να διατηρήσετε άψογο το χρώμα σας ή να έχετε ανάγκη από περισσότερο όγκο. Άρα το σαμπουάν που επιλέγετε πρέπει να είναι ειδικά φτιαγμένο για το πρόβλημά σας, αλλιώς κινδυνεύει τόσο η υγεία του τριχωτού όσο και η λάμψη, η ζωντάνια, το χρώμα ή ο όγκος που θέλετε να έχουν τα μαλλιά σας.

Πριν απ’ όλα, αναγνωρίστε τα μαλλιά σας

Κάθε ένα σαμπουάν παρασκευάζεται για διαφορετικό σκοπό και μπορεί να περιέχει εντελώς διαφορετικά συστατικά από εκείνα που απαιτούν τα δικά σας μαλλιά. Εκτός από τον βασικό τύπο των μαλλιών σας -λιπαρά, ξηρά, αδύναμα ή σγουρά- πρέπει να λάβετε υπόψη και τις τεχνικές εργασίες που εφαρμόζετε συχνά, είτε πρόκειται για βαφή είτε για φορμάρισμα με συσκευές που χρησιμοποιούν θερμότητα.

Τα πυκνά και σγουρά μαλλιά, πολλές φορές υποφέρουν από σκληρότητα. Χρειάζονται λοιπόν ένα πιο δυνατό και πλούσιο σαμπουάν που να τα καθαρίζει σε βάθος και να τα κάνει ευκολοχτένιστα. Καλύτερη επιλογή σας, ένα προϊόν με ισχυρές καθαριστικές ιδιότητες που θα απομακρύνει όλους τους ρύπους και θα αφήσει τα μαλλιά σας υγιή και λαμπερά.

Τα λεπτά και αδύναμα μαλλιά, αντίθετα, χρειάζονται λιγότερα δραστικά συστατικά που δεν θα προκαλέσουν ερεθισμούς στο τριχωτό της κεφαλής, μιας και κατά πάσα πιθανότητα οι αδύναμες τρίχες εμφανίζουν έντονη λιπαρότητα.

Αν θέλετε απλά να ελέγξετε τη λιπαρότητα, σημαντικό είναι να αποφύγετε το άσκοπο λούσιμο και να επιλέξετε ένα dry shampoo, το οποίο έχει την ιδιότητα να απορροφά τη λιπαρότητα χωρίς να ερεθίζει το τριχωτό της κεφαλής.

 Τα μαλλιά που περνούν από τακτικές εργασίες βαφής -ιδίως τα σκούρα που γίνονται ξανθά- αντιμετωπίζουν προβλήματα ξηρότητας και ψαλίδας, ενώ τις περισσότερες φορές δημιουργούνται βλάβες στο φλοιό και το μυελό της τρίχας, εξαιτίας της τεχνικής ντεκαπάζ. Ένα κατάλληλο σαμπουάν, το οποίο όχι μόνο θα προστατεύσει τα μαλλιά αλλά παράλληλα θα αναδεικνύει τη λάμψη του χρώματος, είναι εκείνο με σύνθεση που περιέχει περισσότερα φυσικά έλαια και καθόλου αλκοόλη ή θείο, ώστε να αποτραπεί η ξηρότητα και το ξεθώριασμα του χρώματος. Ένα ξηρό τριχωτό κεφαλής μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω από την ισχυρή καθαριστική δράση του σαμπουάν, γι’ αυτό οι ειδικοί συνιστούν να λούζεστε μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Τέλος, για τα κανονικά μαλλιά που έχουν μια φυσιολογική λιπαρότητα, τα σαμπουάν με αγνά συστατικά, φυτικές πρωτεΐνες, βιταμίνες και ήπιους καθαριστικούς παράγοντες, θεωρούνται ιδανικά για συχνό λούσιμο και ευνοούν την ανάπτυξη της τρίχας.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ