20 αξιοθέατα με μουσικό ενδιαφέρον για τους απανταχού μουσικόφιλους

20-aksiotheata-me-mousiko-endiaferon-gia-tous-apantaxou-mousikofilous

ΤΡΙΤΗ, 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Τα ταξίδια αρέσουν σε όλους. Τα ταξίδια αρέσουν ακόμα και σε όσους λένε ότι δεν τους αρέσουν τα ταξίδια. Και η μουσική αρέσει επίσης, σε όλους και δεν υπάρχει κανείς που να ισχυρίζεται –έστω φωναχτά- ότι δεν του αρέσει η μουσική. Όταν δε, το ταξίδι έχει προορισμό, σταθμούς στην ιστορία της μουσικής, τότε χρειάζεται πολύ θράσος για να δηλώσει κάποιος ότι θα προτιμήσει να πάει στη Hawai, από το να κάνει ένα ταξίδι στους παρακάτω 20 προορισμούς που προτείνει το Lonely Planet…

20. Budokan, Τόκυο

Το Nippon Budokan χτίστηκε για να φιλοξενήσει τους αγώνες judo των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκυο, το 1964. Δύο χρόνια μετά, οι πρωτοπόροι -σε όλα τους τελικά- Beatles, έπαιξαν για πρώτη φορά στην αρένα του Budokan. Η απογείωση όμως του χώρου, σαν σημείο στη μουσική ιστορία, ήρθε από τους Cheap Trick (οι «Αμερικανοί Beatles» σύμφωνα με τους Γιαπωνέζους) το 1978. Οι Cheap Trick πριν αναγνωριστούν στην πατρίδα τους, είχαν ήδη καταφέρει χρυσούς δίσκους και δόξα στην Ιαπωνία και εκείνοι ήταν που έκαναν το Budokan το χώρο που αργότερα φιλοξένησε καλλιτέχνες, όπως οι Pearl Jam, Oasis, Bob Dylan και Ozzy Osborne.

19. Waterloo Bridge, Λονδίνο

Η γέφυρα Waterloo στο Λονδίνο, μετά το Μάιο του 1967, όταν και κυκλοφόρησε το «Waterloo Sunset» των Kinks, έπαψε να είναι ακόμα μια γέφυρα όπως όλες οι άλλες. Το μελαγχολικό τραγούδι των Kinks, αναφερόμενο στο ηλιοβασίλεμα ιδωμένο από τη γέφυρα, κατέστησε τη γέφυρα, απαραίτητο σταθμό στο Λονδίνο για όσους ακόμα αγαπάνε τη μουσική των 60s.

18. Hotel California, Μπέβερλι Χιλς

Το κλασικό τραγούδι των Eagles του 1977, που κατά τους ίδιους περιγράφει τη ζωή στο Λος Άντζελες, συμβολίζοντας την πολυτέλεια και τη δόξα της δεκαετίας του ’70, σαν ένα ξενοδοχείο-φυλακή, από το οποίο ουσιαστικά δεν μπορείς ποτέ να ξεφύγεις, δεν αναφέρεται τελικά, σε ένα συγκεκριμένο ξενοδοχείο, αλλά στην καλά κρυμμένη παγίδα του αμερικανικού ονείρου...

17. «Ed Sullivan» Theater, Νέα Υόρκη

To «Ed Sullivan» Theater ήταν η αφετηρία του «British Invasion», με τους Beatles να παίζουν στο ομώνυμο show το 1964, ενώ τον θρύλο του θεάτρου συνέχισαν οι Doors με τον Jim Morrison να αγνοεί τη λογοκρισία του ίδιου του Sullivan και να τραγουδάει «girl we couldn’t get much higher» στο τραγούδι «Light My Fire». Ο δε Mick Jagger, ενώ δέχτηκε να αλλάξει τους στίχους του «Let's Spend the Night Together» μετά από απαίτηση του συντηρητικού Sullivan, όταν ήρθε η ώρα να επιστρέψει η μπάντα στη σκηνή, εμφανίστηκαν με χλευαστική διάθεση, ντυμένοι Ναζί, κάτι που έκανε τον Sullivan να τους διώξει οριστικά από το show.

16. Ζανζιβάρη, Τανζανία (γενέτειρα του Freddie Mercury)

Από τη Ζανζιβάρη της Τανζανίας δεν κατάγονται πολλές σημαντικές προσωπικότητες. Ίσως γιατί όλο το αποθεματικό της χώρας σε ταλέντο και χάρισμα, το πήρε όλο ο Farrokh Bulsara ή γνωστότερος ως Freddie Mercury. Το 1964, χρονολογία γέννησης του τραγουδιστή των Queen, η Ζανζιβάρη απέκτησε τον εθνικό της ήρωα.

15. Experience Music Project, Σιάτλ

Στο Σιάτλ της Ουάσιγκτον βρίσκεται το αντίπαλο δέος του Rock and Roll Hall of Fame του Cleveland του Οχάιο. Το Experience Music Project (EMP) δημιουργήθηκε το 2000 και περιλαμβάνει στη συλλογή του 80.000 αντικείμενα, μερικά εκ των οποίων είναι χειρόγραφοι στίχοι από τον Kurt Cobain των Nirvana και η διαλυμένη κιθάρα του Jimi Hendrix από το φεστιβάλ του Monterey το 1967.

14. Κέντρο αποτέφρωσης του Gram Parson, Joshua Tree, Καλιφόρνια

Το «Joshua Tree» είναι το album που απογείωσε την καριέρα των U2 το 1987 και στο εξώφυλλο του δίσκου απεικονίζεται η μπάντα στο Εθνικό Πάρκο της Καλιφόρνια, ενώ το artwork του δίσκου περιλαμβάνει φωτογραφίες από το εν λόγω δέντρο Joshua, του οποίου ο συμβολισμός και η ιστορία ενέπνευσε τον Bono ώστε να το χρησιμοποιήσει σαν τίτλο για το δίσκο. Ακόμα μια ιστορία όμως, που συνοδεύει το Εθνικό Πάρκο είναι εκείνη του μουσικού Gram Parsons, ο οποίος πήγαινε συχνά εκεί και εν τέλει πέθανε στο σημείο από υπερβολική δόση ναρκωτικών το 1973. Αργότερα, εκλάπη η σωρός του από το αεροδρόμιο του Λος Άντζελες και επεστράφη στο Cap Rock του Εθνικού Πάρκου, όπου και αποτεφρώθηκε από τους απαγωγείς, εκπληρώνοντας την επιθυμία του Parsons, να καεί μετά το θάνατό του.

13. Ο ναός του Maharishi Mahesh Yogi, Rishikesh, Ινδία

Κάτι που συχνά παραβλέπεται στους σταθμούς της μουσικής ιστορίας είναι το Ashram του Maharishi Mahesh, όπου οι Beatles συνέθεσαν το «The White Album» το 1968 και η πρώτη εκτενής επαφή των τεσσάρων με την ινδική φιλοσοφία. Ο πνευματικός δάσκαλος των σκαθαριών, του οποίου η καθοδήγηση –ειρωνεία της τύχης- «διέλυσε» εν μέρει το γκρουπ, λέγεται ότι ήταν και αυτός που απομάκρυνε τη μπάντα από την εξάρτησή τους από το LSD. Εκεί συνέθεσε και ο Lennon το «Sexy Sadie» αναφερόμενο- μάλλον με αρνητική διάθεση- στον ίδιο τον Maharishi.

12. Lubbock, Τέξας (γενέτειρα του Buddy Holly)

Η πόλη που γεννήθηκε ο πρωτοπόρος του rock’n’roll Buddy Holly, είναι ένας από του σημαντικότερους σταθμούς στην ιστορία της μουσικής, αφού η μουσική του Holly αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης ολόκληρου του κινήματος του «British Invasion», πόσο μάλλον όταν το πρώτο single των Rolling Stones ήταν το «Not Fade Away» του Holly. Στην πόλη του Texas υπάρχει το Buddy Holly Center, που εκθέτει τα διάσημα κοκάλινα γυαλιά του και την Fender κιθάρα του.

11. Liverpool (η πατρίδα των Beatles)

Το Liverpool ό,τι και να ήταν πριν τη σύσταση του πιο επιτυχημένου γκρουπ στην ιστορία της μουσικής και σε ό,τι και να έχει εξελιχθεί έκτοτε, θα παραμένει το «σπίτι των Beatles» και αυτό θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό της αγγλικής αυτής πόλης. Από το Penny Lane μέχρι το Strawberry Field της οδού Beaconsfield, κάθε σημείο της πόλης αποτελεί δυνητικά αξιοθέατο της ιστορίας των Beatles.

10. Ο τάφος του Jim Morrison, Παρίσι

Στο νεκροταφείο Père Lachaise στο Παρίσι είναι θαμμένες πολλές διάσημες προσωπικότητες, όπως ο Μπαλζάκ, ο Προύστ, ο Όσκαρ Γουάιλντ, η Εντίθ Πιάφ και η Γερτρούδη Στάιν. Τις περισσότερες επισκέψεις μετράει όμως, ο τάφος του τραγουδιστή των Doors, Jim Morrison, στην ταφόπλακα του οποίου πια, μετά από πολλές περιπέτειες και βανδαλισμούς, αναγράφεται στα ελληνικά η φράση «Κατά τον δαίμονα εαυτού», μετά από εντολή του πατέρα του Morrison, θέλοντας να αποτυπώσει το αυθεντικό πνεύμα του μουσικού, συνθέτη και ποιητή.

9. Whisky A Go Go, Hollywood, Καλιφόρνια

Το ιστορικό αυτό rock club, από το 1964, όταν και ξεκίνησε τη λειτουργία του, εκτός της καθιέρωσης των χορευτών «go-go», περιλαμβάνει στην ιστορία του, τη γνωριμία του Frank Zappa με τη γυναίκα του, τις εμφανίσεις διάρκειας δυο εβδομάδων της πρώτης μπάντας του Van Morrison, Them, ενώ αυτό που απογειώνει τη φήμη του μέρους είναι η διακοπή της συνεργασίας του club με τους Doors εξαιτίας του κλασικού κομματιού «The End» και του έκδηλου οιδιπόδειου συμπλέγματος, που απεικονίζεται στους στίχους αυτού. Στο Whisky A Go Go έχουν εμφανιστεί πολλοί καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων και οι Kinks, Who, Cream, Led Zeppelin, Roxy Music και Oasis.

8. Το δρομάκι που γυρίστηκε το «Subterranean Homesick Blues» του Bob Dylan, Λονδίνο

Αυτό που από κάποιους θεωρείται το πρώτο μουσικό video clip και από σχεδόν όλους, ένα από τα κλασικότερα, είναι το video για το «Subterranean Homesick Blues» του Bob Dylan. Το φιλμάκι γυρίστηκε στο αδιέξοδο δρομάκι πίσω από το Savoy Hotel του Λονδίνου το 1965. Χάρη στη φροντίδα του ξενοδοχείου, το πίσω μέρος του κτηρίου έχει παραμείνει ίδιο και το αδιέξοδο δεν έχει αλλάξει και πολύ, 50 χρόνια μετά.

7. Το κτήριο Dakota, Νέα Υόρκη

Το κτήριο Dakota θα μπορούσε να είναι ακόμα ένα από τα πολλά εντυπωσιακά κτήρια του Upper West Side του Μαχάταν, εάν δεν είχε τελεστεί στην είσοδό του, στις 8 Δεκεμβρίου του 1980, η δολοφονία του John Lennon από τον Mark David Chapman. Το κτήριο δεν είναι ανοικτό στο κοινό, αλλά απέναντι ακριβώς και εντός του Central Park στα Strawberry Fields, βρίσκεται το μωσαϊκό που είναι αφιερωμένο στο τραγούδι του Lennon, «Imagine». Η χήρα του Lennon, Yoko Ono συνεχίζει να κατοικεί στο κτήριο, του οποίου πολλά διαμερίσματα της ανήκουν.

6. The Crossroads, Clarksdale, Μισισιπή

Και επειδή η αλήθεια είναι ότι ούτε το rock’n’roll ούτε και οι Beatles θα υπήρχαν αν δεν υπήρχε η blues, το σταυροδρόμι στο Clarksdale του Μισισιπή, σύμφωνα με το μύθο, είναι ο τόπος που ο μουσικός της blues Robert Johnson πούλησε την ψυχή του στο διάβολο για τις ικανότητές του στην κιθάρα. Σύμφωνα ωστόσο με τον ιστορικό της blues, Steve Cheseborough, το σημείο της «αγοραπωλησίας» θα μπορούσε να είναι οπουδήποτε στο Μισισιπή, δεδομένου ότι ο Johnson ταξίδευε πολύ.

5. Abbey Road, Λονδίνο

Οι Beatles έχουν αφήσει το στίγμα τους σε πολλά σημεία του κόσμου, αλλά το πιο αναγνωρίσιμο, ακόμα και από τους πιο αδαείς είναι η διαγράμμιση του Abbey Road, έξω από τα Abbey Road Studios, από όπου προέρχεται και το εξώφυλλο του ομώνυμου δίσκου. Κανένα άλλο εξώφυλλο στην ιστορία της μουσικής δεν έχει αναπαραχθεί τόσες φόρες στα προσωπικά φωτογραφικά albums των εκατομμυρίων θαυμαστών –και μη- των «Σκαθαριών».

4. Graceland, Μέμφις

O Elvis Presley μεγάλωσε στο Μέμφις, αλλά η έπαυλη με τους λευκούς στύλους δεν ήταν το πατρικό του. Ο Elvis αγόρασε τη Graceland το 1957 (στα 22 του χρόνια) και ο «πληθωρικός» χαρακτήρας της και η κιτς διακόσμησή της είναι αποτέλεσμα της ανακαίνισης που πραγματοποιήθηκε το 1974, τρία μόλις χρόνια πριν το θάνατό του. Στη Graceland βρίσκεται και ο τάφος του «Βασιλιά».

3. Sun Studio, Μέμφις

Το πρώτο κατά πολλούς rock ‘n’ roll τραγούδι ηχογραφήθηκε στο Sun Studio του Μέμφις το 1951. Το εν λόγω τραγούδι είναι το «Rocket 88» από τον Jackie Brenston και τους Delta Cats, που ουσιαστικά ήταν η μπάντα του Ike Turner, Kings of Rhythm. Το τραγούδι ήταν σε παραγωγή του θρυλικού Sam Phillips, στον οποίο ανήκε και το studio. Από το Sun Studio πέρασαν τα μεγαλύτερα ονόματα στην ιστορία της blues και rock’n’roll όπως είναι οι Howlin’ Wolf, Jerry Lee Lewis, Johnny Cash, Roy Orbison, Carl Perkins και ο βασιλιάς Elvis Presley.

2. Rock and Roll Hall of Fame, Cleveland, Οχάιο

Το αγαπημένο μουσείο των απανταχού μουσικόφιλων βρίσκεται στο Cleveland του Οχάιο και παρά τη μη-αναμενόμενη τοποθεσία του μουσείου της rock ‘n’ roll, η αλήθεια είναι ότι ο ραδιοφωνικός παραγωγός Alan Freed τοπικού σταθμού του Cleveland ήταν εκείνος που καθιέρωσε τον όρο «rock ‘n’ roll» και προώθησε το είδος στα πρώτα του στάδια. Ακόμα, στο Cleveland έλαβε χώρα η πρώτη rock ‘n’ roll συναυλία, υπό τη διοργάνωση του ίδιου του Freed. Τέλος μπορεί το Austin του Texas να θεωρείται η Μέκκα της ροκ, αλλά εξακολουθεί να έχει λιγότερα συναυλιακά μέρη από το αγαπημένο Cleveland.

Όταν επισκεφτείτε το Rock and Roll Hall of Fame θα δείτε εκθέματα, όπως τα αυτοκίνητα του Elvis, κουστούμια των Beatles, χειρόγραφους στίχους από τους Beastie Boys, σκίτσα ποδοσφαιριστών του Jimi Hendrix και γράμματα μίσους απευθυνόμενα στους Rolling Stones.

1. St Louis, Μισούρι (ζωντανή συναυλία από τον Chuck Berry)

Ο Chuck Berry παρά τα 86 του χρόνια, συνεχίζει να δίνει συναυλίες κάθε δεύτερη Τετάρτη του μήνα, στην πατρίδα του το St. Louis. Δεδομένης μάλιστα της ηλικίας του και του βάρους της ιστορίας που φέρει στην πλάτη του το φαινόμενο «Chuck Berry», το Μισούρι θα πρέπει να είναι ο πρώτος σταθμός του ταξιδιού που θα περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω. Στη σκηνή συνοδεύεται από την κόρη του Ingrid, που παίζει φυσαρμόνικα και τραγουδάει. Και για όσους δεν γνωρίζουν τον Chuck Berry -οι οποίοι θα πρέπει να είναι μετρημένοι στα δάχτυλα- στο έργο του περιλαμβάνονται τραγούδια όπως «Roll Over Beethoven» και «Johnny B. Goode», ήταν το πρώτος που χρησιμοποίησε στίχους με απήχηση στους νέους και την σύγχρονη κουλτούρα, που ήταν η κίνηση «ματ» ώστε η rhythm and blues να γίνει το μετέπειτα rock ‘n’ roll και παρ’ ότι δεν ήταν ο μέγας δεξιοτέχνης της κιθάρας, υιοθέτησε πρωτοποριακές τεχνικές ώστε να αποκτήσει το απόλυτα προσωπικό του στυλ, που ήταν και συνεχίζει να είναι ακόμα και σήμερα, σημείο αναφοράς για όσους γνωρίζουν από μουσική.

Φωτογραφίες: en.wikipedia.org