Τρεις τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες που πρέπει να τρώτε

laxanika-futikes-ines-ugieini-diatrofi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Οι φυτικές ίνες που βρίσκουμε στα φρούτα και τα λαχανικά είναι το Α και το Ω της υγιεινής διατροφής με κάποιες τροφές να είναι πιο πλούσιες από άλλες.

Οι έρευνες με τα οφέλη oλοένα και πληθαίνουν, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet, ερευνητές βρήκαν ότι όσοι παρουσιάζουν υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών, έχουν 15-30% μείωση στη θνητότητα που προκαλείται από κάποια ασθένεια. Αυξήστε, λοιπόν τα φρούτα, τα λαχανικά και την ολική άλεση στη διατροφή σας και καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως οι παρακάτω. 

Φακές 
Οι φακές απαιτούν ελάχιστο κόπο για το μαγείρεμά τους και μπορούν να ταιριάξουν σε πολύ περισσότερα πιάτα από άλλα όσπρια. Μαγειρεμένες μας χαρίζουν 15,6 γραμμάρια φυτικές ίνες ανά φλιτζάνι, γι΄αυτό δοκιμάστε να τις προσθέσετε στη σαλάτα, να τις αναμείξετε μαζί με κινόα και μανιτάρια, να τις προσθέσετε σε μπιφτέκια λαχανικών ή να τις φάτε με την πατροπαράδοτη μορφή σούπας. 

Μαύρα φασόλια
Με τόσο υψηλό ποσοστό φυτικών ινών ήρθε η ώρα να βάλετε λίγο… μαύρο χρώμα στη διατροφή σας, ξεκινώντας από τα μαύρα φασόλια. Περιέχουν 15 γραμμάρια φυτικές ίνες ανά φλιτζάνι, μαγειρεμένα και μπορείτε να τα συνδυάσετε με γλυκοπατάτα και πιπεριές καιγια να αυξήσετε τις φυτικές ίνες και την πρωτεΐνη του πιάτου σας.

Αγκινάρες
Κουβαλάνε τις περισσότερες φυτικές ίνες ανά μερίδα σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο λαχανικό, φτάνοντας τα 10,3 γραμμάρια φυτικές ίνες ανά 1 μέτρια αγκινάρα μαγειρεμένη. Η πιο κλασική συνταγή είναι οι αγκινάρες αλά πολίτα, αλλά μπορείτε να τις δοκιμάσετε ψητές με lime, σκόρδο, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι ή σε σούπα.