Πέντε μέρη που η Ημέρα του Άγιου Πατρίκιου είναι θεσμός

doublino-st-patricks
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Μπίρα, χορός, τραγούδι και ξεφάντωμα. Όλα τα ‘χει αυτή η γιορτή κάθε χρόνο στις 17 Μαρτίου και δεν είναι λίγοι αυτοί που ταξιδεύουν αυτές τις ημέρες για να τη ζήσουν όσο πιο αυθεντικά γίνεται. Τα παρακάτω μέρη, πάντως, είναι πολλά υποσχόμενα για ένα τέτοιο «πράσινο» γλέντι.

Η Ημέρα του Αγίου Πατρίκιου είναι η ημέρα που γιορτάζεται το ιρλανδικό πνεύμα και αναλόγως με το τι ζητάει ο καθένας, υπάρχει και ο ανάλογος προορισμός. Γιορτάζεται, μάλιστα, σε περισσότερες χώρες από κάθε άλλη εθνική γιορτή, με το νησάκι Montserrat στην Καραϊβική να αποτελεί την μόνη χώρα πέραν της Ιρλανδίας που έχει καθιερώσει την ημέρα ως επίσημη αργία, χάρη στον μεγάλο πληθυσμό από Ιρλανδούς.

Ας δούμε, όμως, ποια μέρη ξέρουν να γιορτάζουν αυτή την ιδιαίτερη γιορτή που οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει με μπίρα και χορό.

Δουβλίνο, Ιρλανδία
Αν μη τι άλλο, το Δουβλίνο είναι η «πηγή» της γιορτής, εκεί που θα τη ζήσει κάποιος με τον πιο αυθεντικό τρόπο. Αν και η 17η Μαρτίου είναι η επίσημη ημέρα, η γιορτή δεν περιορίζεται μόνο τότε, αλλά κρατά για περισσότερες από 5 ημέρες, με εορταστικές παρελάσεις, πολλή ζωντανή μουσική καθημερινά και άλλες διασκεδαστικές δραστηριότητες. Το σημαντικότερο γεγονός του φεστιβάλ είναι η μεγάλη παρέλαση, με πλήθος από μπάντες και διασκεδαστές να παρελαύνουν μοιάζοντας με μια θάλασσα από πράσινα καπέλα και ρούχα. Το κέντρο όλων των εκδηλώσεων είναι η ιστορική περιοχή Temple Bar, ειδικά έξω από το ομώνυμο μπαρ. Εκεί θα συναντήσετε μια τεράστια οχλαγωγία, με κόσμο να γεμίζει τους δρόμους απολαμβάνοντας μπίρα. Όσοι βρίσκονται στην πόλη, δεν παραλείπουν να επισκεφτούν και το πιο δημοφιλές αξιοθέατο της πόλης, τη ζυθοποιία Guinness (Guinness Storehouse), αλλά και το αποστακτήριο Jameson Bow Street Distillery, που είναι μόλις μερικά βήματα μακριά και ξανανοίγει για την Ημέρα του Αγίου Πατρίκιου.

Λονδίνο, Αγγλία
Παρ’ όλο που δεν αποτελεί επίσημη γιορτή για το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ημέρα του Αγίου Πατρίκιου τιμάται σοβαρά και στο Λονδίνο, όπου γιορτάζεται κι εκεί πολλές ημέρες, με το Εδιμβούργο, τη Γλασκώβη και το Μπέρμιγχαμ να ακολουθούν. Στο Λονδίνο συγκεντρώνεται πολύς κόσμος στην πλατεία Τραφάλγκαρ και η μεγάλη παρέλαση περνάει από τα πιο διάσημα σημεία της πόλης την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ. Η πόλη, πάντως, έχει το δικό της μερίδιο βαρελίσιας μπίρας και θρυλικών pub για να γιορτάσει, με μερικές μάλιστα να έχουν ιστορία από το 1500, όπως η Ye Olde Mitre στο Holborn, η Lamb and Flag στο Covent Garden, η Spaniards Inn στο Hampstead και η Mayflower στο Rotherhithe. Παρ’ όλ’ αυτά, η γειτονιά με τις περισσότερες pub για επισκέπτες και τουρίστες παραμένει το Soho, που μπορεί να φτάσει κανείς με μετρό από την πλατεία Τραφάλγκαρ.

Montserrat, Καραϊβική
Το νησάκι αυτό υπήρξε κάποτε παράδεισος για τους ιρλανδούς καθολικούς και σήμερα, οι εορτασμοί της Ημέρας του Αγίου Πατρίκιου αποτελούν ένα υγιές συνονθύλευμα ιρλανδικής και αφρικανικής κληρονομιάς της Καραϊβικής. Το πράσινο κυριαρχεί κι εδώ, η μπίρα ρέει άφθονη και υπάρχουν πολλοί διαγωνισμοί που κρατούν το ενδιαφέρον του κόσμου, εκτός της μουσικής και του γλεντιού. Κι όσοι μάλιστα ταξιδέψουν από μακριά ως το νησί, θα λάβουν σφραγίδα… τριφύλλι στο διαβατήριό τους.

Σίδνεϊ, Αυστραλία
Ακόμη και στον Ειρηνικό, στο νότιο ημισφαίριο της Γης, η Ημέρα του Άγιου Πατρίκιου δεν περνά απαρατήρητη. Όσοι βρεθούν στο Σίδνεϊ αυτές τις ημέρες θα ζήσουν από κοντά τη μεγάλη παρέλαση και συγκέντρωση στο The Rocks, μια από τις πρώτες περιοχές που εγκαταστάθηκαν Ιρλανδοί στην Αυστραλία.

Μπάφαλο, Νέα Υόρκη
Στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης πραγματοποιείται μια από τις μεγαλύτερες παρελάσεις της χώρας και αν βρεθείτε ποτέ εκεί τέτοια μέρα, θα διαπιστώσετε ότι είναι ένα από τα πιο «τρελά» μέρη για τη συγκεκριμένη γιορτή. Οι εορτασμοί και οι δραστηριότητες ξεκινούν από την προηγούμενη ημέρα και αφού «ξεδώσετε», περίπου στη μισή ώρα προς τα βόρεια μπορείτε να επισκεφτείτε τους Καταρράκτες του Νιαγάρα, οι οποίοι φωτίζονται στα πράσινα.