Νέο φάρμακο για την κατάθλιψη στις ΗΠΑ

katathlipsi-gunaika
ΤΡΙΤΗ, 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Η αμερικανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων ενέκρινε την πώληση ενός νέου ρινικού σπρέι για τη θεραπεία της κατάθλιψης.

Η κατασκευάστρια εταιρεία Janssen λέει ότι η δραστική ουσία του φαρμάκου μπορεί να ανεβάσει τη διάθεση του ασθενούς εντός 24 ωρών από τη χρήση. Το φάρμακο προορίζεται για ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται σε άλλα συμβατικά αντικαταθλιπτικά που μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να έχουν αποτέλεσμα.

Αλλά ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το σπρέι –με την εμπορική επωνυμία Spravato- μπορεί να έχει πάρει έγκριση χωρίς επαρκή έλεγχο.

Το σπρέι εγκρίθηκε για πρώτη φορά από τη συμβουλευτική επιτροπή της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τον Φεβρουάριο και μπορεί να κοστίζει έως και 885 δολάρια ανά θεραπεία.

Σε μια δήλωση προς τον Τύπο, η Janssen υποστήριξε ότι προσφέρει «μια πιθανή θεραπεία για τους ενήλικες που ζουν με ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη» και που βοηθάει στην αντιμετώπιση των αυτοκτονικών σκέψεων.

 Τα παραδοσιακά αντικαταθλιπτικά όπως το Prozac προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη προσφέροντας περισσότερη σεροτονίνη στον εγκέφαλο. Η σεροτονίνη θεωρείται ότι έχει θετική επιρροή στη διάθεση, τα συναισθήματα και τον ύπνο.

Αντίθετα, η δραστική ουσία του νέου φαρμάκου, η εσκεταμίνη, στοχεύει τη γλουταμάτη μια ένωση που συνδέεται με τη μάθηση και τη μνήμη και γενικά θεωρείται η πιο σημαντική για τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου. Το σπρέι απορροφάται μέσω της μύτης στην κυκλοφορία του αίματος και πρέπει να λαμβάνεται μαζί με άλλο, από του στόματος, αντικαταθλιπτικό.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία στο μυαλό μου ότι πρόκειται για μια πολύ χρήσιμη θεραπεία», δήλωσε ο Gerard Sanacora, ψυχίατρος και διευθυντής του προγράμματος έρευνας για την κατάθλιψη στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ. «Αλλά πρέπει να εξισορροπηθεί με πώς θα τη χρησιμοποιήσουμε λογικά και σε ποιο στάδιο της φροντίδας».

Το φάρμακο θα κυκλοφορήσει με προειδοποιήσεις στη συσκευασία ότι μπορεί να προκαλέσει αυτοκτονικές σκέψεις, καθώς και αίσθηση αποσύνδεσης από τη μνήμη και την ταυτότητα. Γι’ αυτό, οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται από γιατρό για τουλάχιστον δύο ώρες κάθε φορά που παίρνουν το Spravato.

Ορισμένα μέλη της επιτροπής της FDA εξέφρασαν δημόσια ανησυχίες σχετικά με αυτές τις παρενέργειες και την έλλειψη μακροπρόθεσμων δεδομένων σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία. Άλλοι εξέφρασαν ανησυχίες λόγω των δεσμών του φαρμάκου με την κεταμίνη. Η κεταμίνη χρησιμοποιείται στην ιατρική για να μουδιάσει το σώμα ή να προκαλέσει ύπνο και μερικές φορές συνταγογραφείται για την κατάθλιψη, αλλά χρησιμοποιείται παράνομα και ως ναρκωτικό.

Πηγή: iatrikanews.gr