Πέθανε ο Hal Blaine, θρυλικός ντράμερ των Wrecking Crew

hal-blaine Michelle Shiers
ΤΡΙΤΗ, 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Brian Wilson, Ringo Starr και πολλοί άλλοι απέτειναν φόρο τιμής στον πιο περιζήτητο ντράμερ όλων των εποχών.

Ο θρυλικός ντράμερ Hal Blaine, ο οποίος έπαιξε σε κλασσικές επιτυχίες των Beach Boys, Simon & Garfunkel, Byrds και Ronettes μεταξύ πολλών άλλων, πέθανε την περασμένη Δευτέρα. Η οικογένεια του Αμερικάνου μουσικού ανακοίνωσε πως ο Blaine έφυγε στην ηλικία των 90 ετών μέσω μιας ανάρτησης στο Facebook.

O Harold Simon Belsky, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του, γεννήθηκε στο Χόλιοκ της Μασαχουσέτης στις 5 Φεβρουαρίου του 1929. Υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα μέλη των Wrecking Crew, του session συγκροτήματος του παραγωγού Phil Spector, εμπνευστή της τεχνικής «wall of sound».

Κατά την διάρκεια της πλούσιας καριέρας τους ο Blaine έπαιξε σε πολλές κλασσικές επιτυχίες, όπως το «Be My Baby» των Ronettes, την διασκευή του «Mr. Tambourine Man» του Bob Dylan από τους Byrds, το «Aquarius/Let the Sunshine In» των 5th Dimension, το «Bridge Over Troubled Water» των Simon & Garfunkel και το «The Way We Were» της Barbra Streisand.

Facebook

Ο Blaine ήταν ο πιο περιζήτητος ντράμερ στην ιστορία της rock και ένας από τους πιο δραστήριους μουσικούς, καθώς υπολογίζεται πως συμμετείχε σε πάνω από 35.000 ηχογραφήσεις, συμπεριλαμβανομένων 6.000 singles. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα επιτευγμάτων του ήταν η συμμετοχή του στα έξι άλμπουμ που κέρδισαν το Grammy καλύτερου δίσκου της χρονιάς από το 1966 έως το 1971. Το 2000 έγινε μέλος του Rock and Roll Hall of Fame, ενώ το 2018 του απονεμήθηκε ένα τιμητικό Grammy για την τεράστια συνεισφορά του στην μουσική.

Πολλοί βετεράνοι μουσικοί εξέφρασαν την θλίψη τους στην είδηση του θανάτου του Blaine, όπως ο Brian Wilson των Beach Boys και ο Ringo Starr των Beatles.

«Είμαι τόσο λυπημένος, δεν ξέρω τι να πω. Ο Hal Blaine ήταν τόσο σπουδαίος μουσικός και φίλος που δεν έχω λόγια. Ο Hal με δίδαξε πολλά και είχε να κάνει τόσο πολύ με την επιτυχία μας – ήταν ο σπουδαιότερος ντράμερ όλων των εποχών. Επίσης γελάσαμε πάρα πολύ μαζί» έγραψε ο Wilson.

«Ο Θεός να ευλογεί τον Hal Blaine, ειρήνη και αγάπη σε όλη την οικογένεια του. Αντίο Hal, εκπληκτικέ μουσικέ» δήλωσε ο Starr μέσω Twitter.

«Πριν από 25 μήνες ο Hal Blaine και εγώ δημιουργήσαμε μουσική για τελευταία φορά στο NAMM Convention. Σήμερα με λύπη αποχαιρετώ τον Hal και τον ευχαριστώ για την μαγεία που έβαλε σε όλες τις ηχογραφήσεις των Ronettes και τόσες άλλες κατά την διάρκεια της εκπληκτικής καριέρας του. Σε ευχαριστώ Hal, αγάπη για πάντα» έγραψε η τραγουδίστρια των Ronettes, Ronnie Spector.